Slobodni, otvoreni i nezavisni u dramatičnim vremenima

Svakoga dana ND “Vijesti”, portal Vijesti i televizija Vijesti javnosti pruže preko 200 informacija, priča, analiza, komentara, foto i video zapisa. Zahvaljujući trudu i angažmanu preko 250 zaposlenih i honorarno angažovanih koleginica i kolega informacije iz časa u čas dolaze u sve domove u Crnoj Gori
135 pregleda 57 komentar(a)
Vijesti jubilej, Foto: Filip Roganović
Vijesti jubilej, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 01.09.2017. 06:09h
Ogroman broj građana Crne Gore svoj dan počne i završi prateći informacije “Vijesti”, medijskog brenda, utemeljenog 1. septembra 1997, kada je izašao prvi broj dnevnika.

Povjerenje u brend, 20 godina od tada, svakodnevno potvrđuje oko 120 hiljada građana koji prate centralni dnevnik TV Vijesti u 18.30 časova, i 40 hiljada onih, u čije ruke svakog dana dođe kopija lista.

Mjesečno, oko milion korisnika pregleda 60 miliona strana portala Vijesti.

Dramatični događaji, prethodnih 20 godina, oslikavani su u listu nastalom u prelomnim trenucima za Crnu Goru, od 2008. godine i na televiziji a na portalu od 2011.

Prenošenje realne slike stanja u društvu i kritički stav prema moćnicima, doprinijeli su važnoj ulozi koju su “Vijesti” imale u prethodne dvije decenije.

To smatraju predstavnici političkih partija, civilnog sektora, medija, javni funkcioneri...

Lider SDP-a i bivši predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić poručio je da je “rađanje 'Vijesti' označilo povratak Crne Gore iz najsramnijeg rata u kojem je ikad učestovala i buđenje nade da borba antiratnog pokreta nije bila uzaludna”.

"Pobjedničke građanske progresivne snage pružile su ruku poraženoj vlasti da bi zajedno krenuli trasiranim putem najboljeg dijela Crne Gore iz ratnih devedesetih. Put koji je našu domovnu, uz stalnu svjetlost 'Vijesti' i 'Monitora', vodio ka ustavno utemeljenoj građanskoj, nezavisnoj i evrotlanskoj Crnoj Gori”, kaže Krivokapić.

On smatra da sada pred državom nije ništa manje izazovan i težak zadatak, “izazov da se pobijedi zlo pohare”. A uloga medija je da te događaje i političke poruke isprate.

Jedan od ključnih političkih aktera 90-ih godina, kome se ne spori uloga u očuvanju mira u državi, bio je svakako tadašnji potpredsjednik SNP-a i lider koalicije koja se zalagala za očuvanje zajedničke države sa Srbijom, Predrag Bulatović, sada član Predsjedništva DF-a.

“Ja sam 'Vijestima' čestitao prvu godinu rada kada je to iz ugla političkog bloka u kome sam bio možda predstavljalo jeres. Učinio sam to kao pottpredsjednik SNP- partije čija programska opredjeljenja nije podržavala uređivačka politika 'Vijesti'. Da bi nekome uputio čestitku nije opredjeljujuće da li te podržava ili ne, već kako se komunicira u razlikama i neslaganjima,” naveo je on.

Bulatović smatra da su “Vijesti” značajno doprinijele ostvarenju nezavisnosti Crne Gore, pa i članstvu države u NATO. ”Znam da su 'Vijesti' iskreno i stalno to zagovarale za razliku od vrha režima koji je to iskoristio jedino i isključivo da pokušaju da CG zaokruže kao privatnu državu. Ja naravno imam i kritički odnos prema 'Vijestima' kao i što postoje međusobne razlike, ali to ne treba i ne može osporiti činjenicu da je ovaj list u brojnim slučajevima imao krajnje negativan stav prema greškama vlasti, a posebno kada je riječ o pljački države,” naveo je on.

U dvije decenije predanog rada, novinari i urednici predočavali su građanima istinu - otkrivali zloupotrebe državnog novca, sumnjive privatizacije, objelodanjivale ko je enormno bogatstvo stekao zahvaljujući korupcionaškim vezama sa kriminalnim miljeom, a ko je zvanja i titule dobio plagirajući tuđe radove. Zbog toga su bile i na meti vlasti, ekonomski su iscpljivane, a nakon oštrih i nebiranih riječi lidera DPS-a i bivšeg premjera Mila Đukanovića i njegovih saradnika novinari i imovina su često bili na meti onih kojima se takvo kritičko novinarstvo nije svidjelo.

Među onima koji su i fizički napadani su jedan od osnivača i direktor Željko Ivanović, glavni i odgovorni urednik Mihailo Jovović, fotoreporter Boris Pejović, novinari Olivera Lakić i Tufik Softić.

Nije pošteđena ni imovina “Vijesti” - zapaljen je vozni park, postavljan eksploziv pod prozore redakcije.

Zamjenik glavnog i odgovornog urednika “Dana” Nikola Marković kaže da “konstantni napadi i stvaranje atmosfere linča koju vrše različite strukture na političkoj i kriminalnoj sceni, a što smo osjetili svi koji se profesionalno bavimo ovim poslom, samo dokazuju koliko je važno postojanje slobodnih medija poput “Vijesti”.

Marković, koji je na čelu Komisije koja se bavi istraživanjem napada na novinare rekao je da će se zato boriti da se pravdi privedu napadači na zaposlene u “Vijestima”.

I direktorica NVO MANS Vanja Ćalović-Marković poručila je da je i jubilej prilika “da se po ko zna koji put pozovu državni organi da otkriju nalogodavce i izvršioce tih zločina, ali i one koji su ih zataškavali, jer bez slobodnih medija nema ni demokratije”.

Jedan od onih koji je, kako kaže, imao zadovoljstvo da bude dio ekipe koja je radila u “Vijestima” kada su osnovane, je programski direktor Građanske alijanse (GA) Boris Raonić.

“Sa tom emocijom i kroz kasnije poslove pomno sam pratio vaš razvoj. Sve tri platforme koje pokrivate znače da se strateški promišlja, i ide u korak s tendencijama. Ostale zadatke, čuvara drugačijeg mišljenja, odavno ispunjavate. Voljeli naš rad ili ne, kritikovali nas - pretplata koju imamo na 'Vijesti' iz GA, potonja je stvar koje se možemo odreći kao NVO,” rekao je on.

Svakoga dana ND “Vijesti”, portal Vijesti i televizija Vijesti javnosti pruže preko 200 informacija, priča, analiza, komentara, foto i video zapisa. Zahvaljujući trudu i angažmanu preko 250 zaposlenih i honorarno angažovanih koleginica i kolega informacije iz časa u čas dolaze u sve domove u Crnoj Gori.

“Vijesti” na Fejsbuku imaju blizu 110 hiljada prijatelja i pratilaca, dok ih na Tviteru “prati” blizu 50 hiljada.

Gradonačelnik Nikšića i funkcioner DPS-a Veselin Grbović poručio je da ”nikakvi analitičari ne mogu procijeniti koliki je značaj bilo koga”.

“Vrijeme je majstorsko rešeto pa pokaže kako je i šta bilo,” rekao je on.

Cijeneći važnost kulturnog razvoja društva, “Vijesti” su kreirale i važan projekat pod sloganom “Knjige su opet u modi”. Akcija je krenula 2003. godine, i do sada je u domove u Crnoj Gori, ali i šire, ušlo oko tri miliona primjeraka knjiga.

U borbi za očuvanje profesionalne nezavisnosti i političke represije, prošle su dvije decenije. A za to vrijeme, kada je pored ataka na novinare i imovinu “Vijesti”, bilo i nepravednih sudskih presuda i uskraćivanja državnog oglašavanja koji su ekonomski iscrpljivali kompanije, pokušaja diskreditacije urednika, novinara i vlasnika, uz “Vijesti” su bili aktivisti nevladinog sektora, domaće i međunarodne asocijacije koje štite slobodu izražavanja i zalažu se za demokratizaciju društva.

“Nikad nećemo iznevjeriti ono najvrjednije što imamo - povjerenje čitalaca i demokratski nastrojenog dijela crnogorskog društva”, rekao je glavni urednik Mihailo Jovović.

“Vijestima” su juče brojni saradnici i prijatelji uputili čestitke.

Predsjednik GP URA Dritan Abazović je uz čestitku naveo i da se radi o “najozbiljnijem medijskom projektu u istoriji Crne Gore”.

"Vijesti" su se uzdigle u temeljnu demokratsku instituciju

""Vijesti" su se uzdigle u temeljnu demokratsku instituciju javnog života Crne Gore i uvjereni smo da ćemo zajedno, kao i ove dvije decenije, sa novim progresivnim snagama istrajati do istorijske pobjede bez presedana - građanske demokratske države smjenjive vlasti i slobodog pojednica. U iskrenoj želji da trajanjem otvorite Crnoj Gori nove demokratske puteve, čestitam vam u svoje ime i ime Socijaldemokratske partije Crne Gore ovaj važan jubilej”, poručio je Ranko Krivokapić, lider SDP-a.

Novinari mete napada samo zato što rade svoj posao

Direktorica MANS-a Vanja Ćalović- Marković je poručila da je u svakom demokratskom društvu uloga nezavisnih medija da kontrolišu društvene i političke procese, i otkrivaju korupciju i kriminal koji nanose štetu državi i građanima.

"Za ovih 20 godina, urednici i novinari 'Vijesti' su bili mete brojnih napada samo zato što su radili svoj posao, a većina tih slučajeva nikada nije razriješena”, naglasila je.

Na jubilej razmisliti o budućnosti, želim da osnažujete vrijednosti

Predsjednik Opštine Kotor i funkcioner Demokrata CG Vladimir Jokić kazao je da obilježavanje ovakvog jubileja predstavlja trenutak u kojem se treba razmišljati o budućnosti.

"Slobodni novinari i istraživačko novinarstvo predstavljaju temeljnu vrijednost koje neko društvo čini demokratskim. Uz čestitke za jubilej želim da u narednim godinama dodatno osnažujete ove vrijednosti i time date značajan doprinos demokratizaciji društva", istakao je Jokić.

Bili ste osvježenje, standarde ste unapređivali i njegovali

"Pojavom "Vijesti" prije 20 godina na mediskoj sceni je otvoren prostor za realnije izvještavanje, izbalansiranije shvatanje društvenih dešavanja i procesa u Crnoj Gori i šire, što je, svakako, prestavljalo značajno osvježenje. Takođe, počeli ste vraćati i podizati nivo novinarskih profesionalnih standarda, kulturu dijaloga i slobodu izražavanja. Ove najznačajnije segmente ste unapređivali i njegovali proteklih 20 godina, nadam se da ćete tako i nastaviti u budućnosti", rekao je gradonačelnik Berana i funkcioner SNP-a Dragoslav Šćekić.

Da još dugo nosite luču slobodne misli zapaljenu prije 20 godina

"Iako je vaš put ka uspjehu bio trnovit, uz puno prepreka, pritisaka i žrtava, iz svake situacije ste izlazili još jači i sa snažnijom željom da istina stigne do građana. U nadi da su najteže godine za vama, upućujem iskrene čestitke menadžmentu i medijskom timu 'Vijesti', sa željom da ćete luču slobodne misli, zapaljenu prije dvije decenije, nositi još dugo kako bi i buduće generacije imale priliku da razvijaju slobodu mišljenja, opštu kulturu i kritičko promišljanje o društvu", rekao je predsjednik GP URA Dritan Abazović.

Dvije decenije postojanja u CG ravne jubileju od dva vijeka

Zamjenik glavnog i odgovornog urednika dnevne novine “Dan” Nikola Marković rekao je da su, u sistemima gdje se na vlasti prepliće politika i kriminal, gdje cvjeta korupcija, a ubistva i napadi na novinare zataškavaju godinama, dvije decenije postojanja ravne su jubileju od dva vijeka u nekoj demokratskoj zemlji:

"Upravo zato, kao kolega, radujem se obilježavanju ovog značajnog datuma u istoriji 'Vijesti', jer samo zajedno nezavisni mediji mogu učiniti društvo boljim".

Jubilej "Vijesti" je za respekt i zaista značajan

Predsjednik Opštine Nikšić Veselin Grbović čestitao je "Vijestima", kako je kazao, jedan zaista značajan jubilej koji je za respekt.

"Održati se na medijskoj sceni 20 godina u vremenima koja su bila bremenita raznim političkim dešavanjima je za svaku pohvalu. Da samo pomenem referendum 2006. godine i vrijeme i uslove po kojima je on održan, kao i ulazak Crne Gore u NATO alijansu koje je dugoročno rješenje za bezbjednu i sigurnu Crnu Goru, a svakako da su i 'Vijesti' imale svoj udio u tome", rekao je Grbović.

Ne sviđate se svima, ali ste konstanta u informisanju

"Rad svake medijske organizacije obilježavaju usponi i padovi, turbulencije svojstvene samo tom tržištu, bure kakve ostale industrije ne mogu ni pojmiti. Kada neko održi takvu poziciju 20 godina, prevaziđe turbulentnosti i ostaje da opominje, napominje i traži odgovornost - onda znači da je postigao trajnu vrijednost. Ne sviđate se svima, možda i meni ne prijaju neka naginjanja, ali ste konstanta u informisanju, nezaobilazni u formiranju mišljenja i neprevaziđeni u pozicioniranju”, rekao je programski direktor Građanske alijanse Boris Raonić.

Bili ste otvoreni za stavove koje sam zastupao, uprkos razlikama

"Iako programska opredjeljenja SNP-a, koja sam tada zastupao, nije podržavala uređivačka politika 'Vijesti', tada i kasnije bile su otvorene za stavove. To sam uvažavao zadržavajući jasan stav o ključnim razlikama”, poručio je Predrag Bulatović, član Predsjedništva DF-a i bivši lider SNP-a.

Nije bilo lako oduprijeti se svim pritiscima tokom 20 godina

"Nakon dugih 20 godina predanog rada “Vijesti” su makar dijelom ostvarile svoju misiju u društvu. Nije bilo lako oduprijeti se svim pritiscima kojima su bile izložene, trudeći se da primjenom profesionalnih standarda profesije daju doprinos razvoju društva. Nadam se da će “Vijesti” nastaviti da rade na utemeljenju vrijednosti na kojima treba da počiva neka bolja Crna Gora od ove danas. U nevladinom sektoru ćete za to uvijek imati partnera”, rekao je Goran Đurović, aktivista NVO i član Savjeta RTCG.

Objektivnim informisanjem pomogle u burnim godinama

“Vijesti” su objektivnim informisanjem značajno doprinijele bezbjednosno-političkoj situaciji u zemlji, upravo 1997. godine ali i dvije godine kasnije kada je bila velika kriza u regionu zbog bombardovanja NATO alijanse, ocijenio je Cungu.

“Takođe, dale su nemjerljiv doprinos obnovi nezavisnosti države, kao i nedavnom učlanjenju u NATO. Čestitam vam i želim još puno ovakvih jubileja”, rekao je.

Bonus video: