Bijelo Polje: Otvoren 20. Festival tamburaških orkestara

Otvarajući FTO dobrodošlicu učesnicima i gostima poželi je predsjednik Opštine Petar Smolović.

5857 pregleda 0 komentar(a)
Detalj sa prve večeri festivala, Foto: Jadranka Ćetković
Detalj sa prve večeri festivala, Foto: Jadranka Ćetković

Festival tamburaških orkestara otvoren je večeras na gradskom trgu u Bijelom Polju nastupom Dječjeg tamburaškog orkestra Muzičke škole Bijelo Polje.

Večeras, prve večeri trodnevne manifestacije nastupali su GMD “Sveti Nikola” iz Makedonije, TO “Medina” iz Segedina - Mađarska, kao i TS “Proleter” iz Sarajeva - Bosna i Hercegovina, dok je završnica večeri bila rezervisana za koncert KUD-a “Tekstilac” iz grada domaćina.

Bijelo Polje
foto: Jadranka Ćetković

Otvarajući FTO dobrodošlicu učesnicima i gostima poželi je predsjednik Opštine Petar Smolović.

Obraćajući se u ime organizatora, direktor Centra za kutluru Jasmin Ćorović je istakao da je 20 godina već dovoljno duga tradicija da možemo reći da je festival postigao svoj cilj, na način što je značajno doprinio promociji i popularizaciji tambure kao instrumenta, podizanju nivoa muzičke kulture, širenju lijepe slike o gradu, uvezivanju ljudi i promociji Bijelog Polja kao grada kulture, prirodnih i turističkih potencijala, dobrog gostoprimstva, te suživota i uvažavanja različitosti.

“Za ovih 20 festivalskih godina u Bijelom Polju nastupilo je blizu 200 tamburaških sastava, kao i nekoliko hiljada muzičara. Takođe, nastupio je veliki broj vokalnih solista, među kojima su se našla i najznačajnija imena muzičke scene sa prostora bivše Jugoslavije. Festival je prevazišao i te granice, pa smo u prethodnom periodu dočekivali učesnike i goste iz Ukrajine, Bugarske, Mađarske, Francuske, Turske, Rusije, Makedonije, Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Slovenije”, kazao je Ćorović, dodajući da su među učesnicima nezaobilazni i tamburaši iz Pljevalja, Plava i Podgorice, kao i grada domaćina.

Podsjetio je da je zahvaljujući ovom festivalu i radionicima tambure formiran i dječiji tamburaški orkestar koji okuplja talentovane mlade ljude iz opštine Bijelo Polje, kao podmladak i ulog očuvanju i njegovanju tamburaške muzike.

“Festival afirmiše i druge vidove umjetnosti kroz prateće programe, u okviru kojih smo imali priliku da predstavimo mnoge slikare, vajare i književnike iz Crne Gore ali i regiona. Takođe, niz drugih programa i manifestacija u okviru festivala predstavljali su odličnu platformu da prezentujemo gastronomsku ponudu Bijelog Polja i Crne Gore, svu onu ukusnu i zdravu hranu, domaće proizvode, narodne rukotvorine i suvenire”, rekao je Ćorović.

Bijelo Polje
foto: Jadranka Ćetković

U okviru manifestacije otvorena je izložba skulptura „Logosinteza“, akademske vajarke Jelene Pavićević Marković, u gradskom parku.

Bonus video: