Radulović: 70 inspektora će štititi prostor

Radulović je kazao da se novim zakonskim propisom insistira na "preciznosti, kvalitetu planskih dokumenata i kvalitetu izgrađenog prostora, individualnoj odgovornosti
4 komentar(a)
Pavle Radulović, Foto: Gov.me
Pavle Radulović, Foto: Gov.me
Ažurirano: 31.08.2017. 17:43h

Novi Zakon o planiranju i izgradnji predviđa angažovanje sedamdeset inspektora koji će štititi prostor i oni koji su u prethodnom periodu gradili bez dozvole, sebi su napravili mevdjeđu uslugu, kazao je ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović nakon što je na sjednici Vlada utvrdila predlog zakona.

"Svaki objekat koji je izgrađen protivno građevinskoj dozvoli je nelegalan. Razlika sistema legalizacije u odnosu na postojeći zakon je što se novim propisom pošlo od premise da nema legalizacije bez plana. Dakle, sve što je izgrađeno mimo plana je nelegalno i oni koji su gradili tako, neće ostvariti nikakav benefit", kazao je Radulović, podsjećajući da je do 2008. godine gradnja bez dozvole bila krivično djelo.

"I neko će se time baviti", rekao je on.

Radulović je kazao da se novim zakonskim propisom insistira na "preciznosti, kvalitetu planskih dokumenata i kvalitetu izgrađenog prostora, individualnoj odgovornosti.

“Pokušavamo da sačuvamo autentičnost našeg prostora i napravimo bolji milje za zaštitu i javnih i privatnih interesa, kroz mnoge institute koji su se našli u ovom”, kazao je on.

Novi Zakon je ranije dobio brojne kritike od stručne javnosti. Suštinska i sporna promjena, koja se uvodi novim zakonskim rješenjima, je centralizacija svih poslova u sistemu planiranja prostora na nivou Vlade, odnosno MORT. Na taj način Vlada želi da reguliše haotično stanje oko izrade prostornih planova i građevinskih dozvola, jer je do sada bilo aktivno 660 prostornih planova, a 300 ljudi izdavalo građevinske dozvole.

Ukidaju se svi prostorni planovi opština, detaljni urbanistički planovi, državne i lokalne studije lokacije i urbanistički projekti, kojima je do sada uređivan prostor opštinskih teritorija.

U planu je da postoje samo dva planska dokumenta - Prostorni plan Crne Gore i Plan generalne regulacije Crne Gore. D.K.

Bonus video: