Pljevlja: Trećina bez školske spreme

Na Birou rada u Pljevljima najviše onih koji su stariji od pedeset godina i čekaju zaposlenje

4542 pregleda 1 komentar(a)
Pljevlja, detalj iz centra, Foto: Goran Malidžan
Pljevlja, detalj iz centra, Foto: Goran Malidžan

Krajem juna na evidenciji Zavoda za zapošljavanje u Pljevljima nalazila su se 2.282 nezaposlena Pljevljaka, 164 manje nego u istom periodu prošle godine. Broj nezaposlenih u odnosnu na početak godine smanjio se za 213.

Prema Statističkom izvještaju Zavoda broj nezaposlenih krajem juna u Pljevljima bio je manji za 41 u odnosu na mjesec ranije. Od ukupnog broja nezaposlenih, registrovanih na Birou rada u Pljevljima, 1.406 su žene, odnosno 62 odsto.

Na evidenciji Biroa rada trećina nezaposlenih je bez školske spreme ili sa završenom osnovnom školom.

Krajem juna najviše je bilo nezaposlenih sa četvrtim stepenom stručne spreme, 809, od kojih je 550 žena. Veliki broj nezaposlenih bez školske spreme, njih 644, od kojih su više od polovina žene, a sa drugim stepenom odnosno završenom osnovnom školom 94.

Posao su čekala i 553 građanina sa završenim trećim stepenom stručne spreme gdje, takođe, dominiraju žene.

Sa fakultetskom diplomom u Pljevljima krajem juna posao su čekala 94 Pljevljaka, znatno manje nego na kraju prošle godine kada ih je na Birou rada zaposlenje čekalo njih 305. Zaposlenje čeka i šest magistara od kojih su pet žene.

Najviše nezaposlenih u Pljevljima, njih 943, koji čekaju zaposlenje starije je od pedeset godina, a od 40 do 50 godina 520.

Prema statističkim podacima, koje je objavio Zavod za zapošljavanje, skoro svaki peti nezaposleni u Pljevljima je s invaliditetom.

Ukupno je registrovano 507 nezaposlenih s invaliditetom, a najviše ih je s prvim stepenom stručne spreme 204.

Na evidenciji je 750 građana koji prvi put traže zaposlenje, a najviše ih je bez školske spreme 300, i četvrtim stepenom stručne spreme, 225.

Bonus video: