Melisa dizajnirala i za „Njujork tajms”

Napola Rožajka, napola Poljakinja, sada radi u Londonu. Odrastanje u interkulturalnoj porodici, kaže, mnogo joj je pomoglo da se izgradi kao osoba

16297 pregleda 339 reakcija 4 komentar(a)
Sa porodicom nakon diplomiranja, Foto: Privatna arhiva
Sa porodicom nakon diplomiranja, Foto: Privatna arhiva

Melisa Muković, napola Poljakinja, napola Rožajka, prva profesionalna iskustva kao dizajnerka imala je priliku da stiče u londonskoj redakciji “Njujork tajmsa”.

U razgovoru za “Vijesti” kaže da crnogorska, i uopšte kultura prostora bivše Jugoslavije, velikim dijelom čini život njene porodice.

“Uvijek smo bili povezani kroz muziku, film, hranu i smisao za humor”, rekla je ona.

Melisa je rođena u Varšavi, u Poljskoj, prije 26 godina.

“Moj je otac iz Biševa, nedaleko od Rožaja, a majka je Poljakinja. Odrasla sam u interkulturalnoj porodici, što je, vjerujem, zaista pomoglo da izgradim moje poglede na svijet i ličnost. Većina članova porodice moga oca i njihove porodice žive u Turskoj, gdje sam i ja provodila ljetne raspuste. Tu sam, takođe, naučila crnogorski, kroz razgovore sa tetkama, stričevima i rođacima. Od kako pamtim, crnogorska (i kultura bivše Jugoslavije) čini veliki dio života naše porodice”, rekla je ona.

Melisa je školu završila u Varšavi, gdje je pohađala International Baccalaureate (IB). Program IB, kako se navodi na njihovom vebsajtu, koncipiran je tako da studente najbolje priprema za američke koledže.

Melisa Muković
Melisa Mukovićfoto: Privatna arhiva

Melisa kaže da je mogla da bira između velikog broja univerziteta, ali je na kraju izabrala London.

“London je djelovao kao savršen izbor. Pronašla sam univerzitet i kurs koji je savršeno odgovarao mojim različitim interesovanjima i pozadini”, priča ona.

Melisa je na londonskom “Imperial College” završila inženjering dizajna. Tokom godina na univerzitetu, kako je kazala, bila je izložena mnogih novim stvarima i razvila je snažne osnove i stekla tehnička i znanja iz oblasti inženjeringa.

“Ali, najvažnije, imala sam priliku da otkrijem svijet dizajna, što će, na kraju, odrediti moj budući profesionalni put”, kaže ona.

Dodaje da je, van onoga što su podrazumijevane studentske obaveze, bila veoma uključena u život zajednice na odsjeku i da je sa grupom kolega sa studija pokrenula i vodila seriju izložbi studentskih radova.

Po završetku studija, kako je rekla, nastavila je da razvija vještine i znanja iz oblasti dizajna, radeći kao slobodnjak (freelancer) na brojnim i najrazličitijim projektima.

“I tako sam i vidjela da ‘Njujork tajms’ u Londonu traži dizajnera. Prijavila sam se za posao, ne nadajući se mnogo, znajući o kako globalno prestižnoj i velikoj medijskoj organizaciji je riječ. Nedugo potom, ipak sam se pridružila njihovom timu. Najprije onlajn, a potom i u njihovoj redakciji u centralnom Londonu.

“Radila sam na seriji međunarodnih događaja na temu klimatskih promjena, čiji je domaćin ‘Njujork tajms’. Prvi od njih organizovan je u Glazgovu, u Škotskoj, u novembru 2021. godine. Kasnije sam (naredne godine, prim. aut.) bila vodeći dizajner za više događaja u Londonu, Njujorku, San Francisku, Šarm el Šeiku... Bilo je to za mene sjajno iskustvo koje je pomoglo mom profesionalnom rastu, i tokom kojeg sam sarađivala sa najtalentovanijim kreativcima u toj industriji. Naučila sam toliko o značenju dizajna i njegovom mjestu u svijetu”, kaže Melisa.

Dodaje i da je još na početku karijere, da još uživa isprobavajući nove stvari, sticanju vještina i posmatrajući kako različiti timovi funkcionišu.

“Volim da upoznajem i radim sa ljudima od kojih mogu da učim i to je moj trenutni profesionalni cilj”, kazala je ona.

Davna posjeta Crnoj Gori
Davna posjeta Crnoj Gorifoto: Privatna arhiva

Melisa je nedavno počela da radi za, kako kaže, jednu poznatu agenciju za digitalni dizajn i tu je na poziciji dizajnera interaktivnosti.

Ineraktivni dizajn, ukratko, predstavlja stvaranje interakcije između čovjeka i kompjutera.

Za sagovornicu “Vijesti”, to je potpuno novi svijet u odnosu na ono što je radila ranije.

“I veoma je uzbudljiv”, kaže ona.

Melisa je Crnu Goru posjetila više puta, ali posljednji put kad je bila dijete.

“Planiram da kasnije ove godine dođem na sedmicu dana i veoma sam uzbuđena u vezi sa tim”, rekla je ona.

Dio Melisinih radova može se vidjeti na portfolio.melisamukovic.com.

Bonus video: