Suve slavine u selima Lješanske nahije

Iz podgoričkog “Vodovoda” obećavaju da će problemi brzo biti riješeni, ali upozoravaju i na prekomjernu potrošnju vode u tom dijelu grada

8049 pregleda 58 reakcija 7 komentar(a)
“Vodovod” obećava da će problem biti riješen (ilustracija), Foto: BORIS PEJOVIC
“Vodovod” obećava da će problem biti riješen (ilustracija), Foto: BORIS PEJOVIC

Mještani pojedinih sela u Lješanskoj nahiji skoro mjesec dana su bez vode koja im je neophodna za osnovne životne potrebe i uslove.

To su “Vijestima” kazali mještani sela Podstrana i Brežine.

Iz podgoričkog preduzeća “Vodovod i kanalizacija” obećavaju da će problemi vrlo brzo biti riješeni, ali upozoravaju i na prekomjernu potrošnju vode u tom dijelu grada.

Vladimir Vukčević iz Podstrane ispričao je “Vijestima” da je više puta kontaktirao podgoričko preduzeće “Vodovod i kanalizacija”, ali i da je o suvim slavinama u tom selu obavijestio gradonačelnicu Oliveru Injac.

U dopisu Injac, koji je dostavio i redakciji, Vukčević je istakao da mještani Podstrane “nemaju vodu za piće, osnovno održavanje higijene, bašte od kojih žive i to sve zbog nepravilnog funkcionisanja vodomjera”.

“Voda u ovom području je problem godinama, posebno u ljetnjim mjesecima. Ili je uopšte nemamo, a ako je imamo, vrlo je slab pritisak iste da bi se normalno funkcionisalo. U večernjim satima je nikada nema. Sve ovo se dešava zato što nije regulisan protok vode...”, tvrdi Vukčević.

Naglašava da je mještanima Podstrane iz “Vodovoda”, na čijem je čelu Ratko Vujović, nakon instalacije novog vodomjera obećano da će imati adekvatan pritisak vode svakog dana. Dato obećanje, tvrdi, nijesu održali već je to preduzeće uništilo i seoski put.

Vukčević ističe da je vodomjer građen isključivo za kućnu upotrebu, te da nesavjesno trošenje vode nije problem, već neodgovornost “Vodovoda”. Kako kaže, iz tog preduzeća su napominjali da će se dotok vode regulisati, i da treba biti strpljiv jer je vodomjer, kaže, preopterećen.

Ni situacijama u Brežinama, tvrdi mještanin Mišo Brnović, nije bolja.

On je “Vijestima” rekao da do juče nijesu postigli dogovor sa “Vodovodom” da puste vodu, uprkos tome što su bili u kontaktu cijelog dana.

“Vodovod je kazao da će srediti kvar, međutim nijesu to uradili. Nemamo nalivanja ni deset kubika u mjesec dana”, kaže Brnović i dodaje da mještani tog sela ne traže vodu svakog dana, već je, dok se ne otkloni problem, dovoljno da bude dostupna dva puta nedjeljno.

Brnović kaže da ne vidi razlog zbog čega “Vodovod” ne može da riješi problem vodosnabdijevanja za 20 domaćinstava u tom selu, kao i da obrazloženje voda ne dolazi do pumpe zbog slabog pritiska nije logično.

Iz podgoričkog “Vodovoda”, u odgovorima na pitanja “Vijesti”, tvrde da su u Lješanskoj nahiji prijavljena 744 domaćinstva, za koje je obezbijeđena dovoljna količina vode - 1,55 kubnih metara na dan.

To su, kažu iz tog preduzeća, “granične vrijednosti koje je moguće obezbijediti za ovo područje snabdijevanja”.

Tvrde i da problem nije u nedostatku vode, već njenoj nesrazmjernoj upotrebi.

“Kada je u pitanju veliki problem sa kojim su trenutno suočena selo Podstrana, moramo istaći da je opet u pitanju nenamjenska potrošnja vode od strane samih mještana, budući da se nalaze na višim terenskim kotama, ostaju bez vode isključivo u ljetnjim mjesecima. Razlozi za to, između ostalog, sadržani su u činjenici da je zasada duvana djelatnost koja je u ovim krajevima izuzetno zastupljena, a za istu su potrebna velika navodnjavanja izuzetno prostranih površina, što mještane sela u višim terenskim kotama u kontinuitetu ostavlja bez vode u ovom periodu”, kazali su iz “Vodovoda”.

Dodaju da je riječ “isključivo o nesolidarnom ponašanju mještana, a ne o kvaru”.

Iz “Vodovoda” ističu i da je u planu realizacija većeg projekta vodosnabdijevanja Donje i Gornje Lješanske nahije sa vodoizvorišta Kaluđerovo oko, čime bi se, kažu, obezbijedila dodatna količina vode za to područje.

“Ovim projektom je definisano dopremanje dodatnih količina vode od 35,0 l/s do rezervoara Kažića glavica koji je prethodno izgrađen. Pomenuta količina vode bi se u ovom objektu dijelila za postojeći sistem Donje Lješanske nahije i budući sistem Gornje Lješanske nahije. Razvijanje ovog sistema podrazumijeva veća investiciona ulaganja i sprovodimo ga kontinuirano u prethodnih par godina sa ciljem da ga što prije stavimo u funkciju i poboljšamo kvalitet vodosnabdijevanja na ovom području”, zaključili su iz “Vodovoda”.

Bonus video: