Tivat u turističkoj sezoni često ostajao bez struje, CEDIS tvrdi da nije do njih: Neoprezni izvođači kidaju kablove

Do prekida u napajanju dolazilo i zbog gradnje žičare Kotor - Lovćen, jer je van pogona bio jedan od dalekovoda kojim se može obezbijediti alternativno napajanje

8534 pregleda 3 komentar(a)
Tivat (ilustracija), Foto: Siniša Luković
Tivat (ilustracija), Foto: Siniša Luković

U proteklih nešto više od mjesec dana područje opštine Tivat je u potpunosti ili djelimično ostajalo bez napajanja električnom energijom u više od deset navrata u ukupnom trajanju od preko 1.130 minuta.

U CEDIS-u takve ispade u napajanju električnom energijom jednog turističkog grada na primorju usred turističke sezone obrazlažu oštećivanjima električne infrastrukture od strane nesavjesnih izvođača radova, problemima na samoj elektrodistributivnoj infrastrukturi, ali indirektno i zbog gradnje žičare Kotor-Lovćen zbog koje je van pogona bio jedan od dalekovoda kojim se može obezbjediti alternativno napajanje Tivta.

“U periodu od 15. do 23. juna na području opštine Tivat evidentirano je osam prekida u 35 kV mreži (odgovornost CEDIS-a) i dva prekida u prenosnoj 110kV mreži (odgovornost CGES-a). Što se tiče 10 kV i niskonaponske mreže, bilo je kratkotrajnih prekida u napajanju konzuma i odnose se na mali broj potrošača. Prekidi koji su evidentirani u 35 kV mreži u periodu od 15. 6. do 27. 6. su posljedica proboja kabla koji se nije mogao predvidjeti. Od četiri prekida u napajanju konzuma Tivta u ovom periodu, jedan je posljedica direktnog oštećenja kabla Tivat 110/35kV -Tivat 35/10kV (napaja centar Tivta i Porto Montenegro) usljed izvođenja radova na trasi kuda prolaze kablovi, a tri su rezultat radova CEDIS-a s ciljem saniranja nastalog kvara i uspostavljanja pouzdanog napajanja električnom energijom. Ukupna dužina trajanja prekida u ovom periodu je 493 minuta”, rečeno je Vijestima u CEDIS-u.

Na teritoriji opštine Tivat su u periodu od 27. juna do 23. jula evidentirana četiri prekida u 35 kV mreži ukupnog trajanja 577 minuta.

“Sva četiri prekida su posljedica proboja kabla na dionici Tivat 110-Račica 35kV, zbog čega su bez napajanja ostali potrošači koji se napajaju sa traforejona Račice, Pržna i Grblja. U navedenom periodu je van pogona bio dalekovod Tivat 110/35kV – Grbalj 35/10kV koji je isključen radi izgradnje žičare Kotor – Lovćen, a koji se mogao koristiti za napajanje potrošača pogođenih kvarom. CEDIS nije bio u mogućnosti da koristi svoje kapacitete u navedenom periodu zbog zabrane energetskog inspektora da se uključi pomenuti dalekovod do završetka radova ispod trase dalekovoda”, naveli su iz CEDIS-a

Pored ovih prekida u distributivnoj mreži, konzum opštine Tivat je dva puta ostajao bez napajanja električnom energijom zbog ispada u prenosnoj mreži i to dana 27. juna. u periodu od 14.53 do 15.24 i 20. juna od 15.58 do 16.27, ukupnog trajanja 60 minuta.

U toj državnoj kompaniji objašnjavaju da je distributivna mreža na primorju zbog povećane potrošnje “opterećena više nego uobičajeno”, ali negiraju da su razlozi čestih nestanaka struje koji se u tom broju nisu dešavali proteklih godina rezultat nedovoljnog ulaganja EPCG u razvoj i povećenje kapaciteta mreže na primorju u skladu sa narastajućm potrebama konzuma u tom regionu.

“Dodatno je distributivna mreža na primorju opterećena visokim temperaturama koje su proizvele veću potrošnju električne energije. Ali i pored toga, mreža nije preopterećena, čak za sve postoji alternativno napajanje. Za napajanje Tivta (centra) i Porto Montenegra postoje dva kabla i jedan kabal može iznijeti kompletno opterećenje. Od 20. juna odlukom energetskog inspektora dozvoljeno je uključenje dalekovoda 35 kV Tivat 110/35kV – Grbalj 35/10kV, tako da za napajanje konzuma koji se napaja sa trafostanica 35/10kV Račica, Pržno i Grbalj takođe postoji dvostruko napajanje. Dakle, nema preopterećenja elektrodistributivne mreže na području opštine Tivat upravo iz razloga što je CEDIS pravovremeno preduzeo odgovarajuće mjere i adekvatne investicije povećanja kapaciteta mreže u skladu sa potrebama konzuma”, tvrde u CEDIS-u.

Iz te kompanije ističu da su međutim, naišli smo na pravne probleme prilikom realizacije više planiranih investicija na mreži u Tivtu te da je o svemu tome informisana i Opština Tivat.

“Pavnih problema ima prilikom izgradnje trafostanice 10/0,4kV, 1x630kVA “D. Lastva III” sa uklapanjem u 10 kV mrežu, izgradnje tafostanice 10/0,4kV, 1x630kVA Marići II sa uklapanjem u 10 kV mrežu, te izgradnjom trafostanice 10/04 kV Lura sa uklapanjem u srednjenaponsku i niskonaponsku mrežu”, istakli su iz CEDISA. Napominju da je ta kompanija u proteklom periodu izvršila i zamjenu energetskog transformatora snage 4 MVA u trafostanici 35/10 kV Grbalj, transformatorom snage 8 MVA, “jer je na datom konzumu uočen trend povećanja opterećenja, a samim tim i potreba za investicijama u mrežu sa ciljem pouzdanog i sigurnog napajanja potrošača”.

Ništa od naplate štete

Zbog brojnih prekida u napajanju grada električnom energijom Tivćani i turisti koji borave u tom gradu su veoma nezadovoljni i već danima negoduju po društvenim mrežama. Građani se žale da im česti prekidi u isporuci električnme energije stvaraju velike probleme – posebno ugostiteljima koji sa time treba da se izbore u špicu turističke sezone, a ima i građana koji tvrde da su zbog čestih nestajanja i potom iznenadnih dolazaka struje, pretrpjeli štetu na brojnim kućnim električnim aparatima. Sve to ne brine CEDIS, iako su Tivćani među najurednijim platišama računa za struju u čitavoj državi, čak ni kada je incident 24. juna u pitanju kada je prekinut glavni napojni elektrokabal u Dumidranu, a zbog čega je veći dio grada toga dana bez struje bio ukupno više od šest sati.

“Pravilima o minimumu kvaliteta isporuke i snabdijevanja električnom energijom propisano je da je operator distributivnog sistema u obavezi izvršiti finansijsku kompenzaciju za prekide u napajanju električnom energijom u trajanju dužem od 24 časa, osim kada su u pitanju područja napajana preko kablova i seoskih područja, gdje je dozvoljeno trajanje prekida 36 časova. Budući da je navedeni prekid trajao manje od 24 sata, operator distributivnog sistema nije dužan izvršiti finansijske kompenzacije prema pogođenim potrošačima”, rečeno nam je u CEDIS-u.

Bonus video: