FOTO Nakon 36 godina vrata kule Lazara Sočice ponovo otvorena

Završetak radova presjecanjem vrpce ozvaničili su predsjednik države Jakov Milatović i gradonačelnik Plužina, Slobodan Delić, dok će Kula za posjetioce biti otvorena najvjerovatnije početkom septembra.

20834 pregleda 12 komentar(a)
Milatović i Delić prekidaju svečanu vrpcu, Foto: Svetlana Mandić
Milatović i Delić prekidaju svečanu vrpcu, Foto: Svetlana Mandić

Vrata kule Lazara Sočice u selu Goransko u Pivi, koja su zatvorena u jesen 1987. godine, konačno su ponovo otvorena. Iz Parka prirode „Piva“, koji će upravljati kulom, nadaju se da će ista postati nezaobilazna stanica za sve turiste koji posjećuju opštinu Plužine.

Završetak radova presjecanjem vrpce ozvaničili su predsjednik države Jakov Milatović i gradonačelnik Plužina, Slobodan Delić, dok će Kula za posjetioce biti otvorena najvjerovatnije početkom septembra.

U muzeju, u kome će istorija i priroda turistima ispričati priču toga kraja, pored istorijskog i prirodnjačkog dijela, kojeg su opremili zaposleni u Prirodnjačkom i Narodnom muzeju Crne Gore, nalazi se i prostor posvećen vojvodi Sočici i njegovom sinu Ristu-Muju.

U glavnoj zgradi, osim istorijskog muzeja, nalazi se i sala za sastanke i kancelarijski prostor, dok se u pomoćnim objektima nalazi prirodnjački muzej, ugostiteljski prostor i apartmani za smještaj.

Milatović je obišao istorijski i prirodnjački dio, a sa postavkama, istorijom i biodiverzitetom pivskog kraja, upoznali su ga iz Narodnog i Prirodnjačkog muzeja.

Kulu je Sočica sagradio 1864. godine i bila je jedna od najvećih i najljepših kuća toga vremena u Crnoj Gori. Nakon Lazareve smrti kula je prešla u vlasništvo njegovog sina Rista-Muja, koji je poginuo u Drugom svjetskom ratu. Kako Mujo nije imao djece, imovina Lazara Sočice je 1946. godine postala državno vlasništvo. Poslije Drugog svjetskog rata, kula je pretvorena u đački internat, zatim prostor za smještaj milicije i nastavnika, a jedno vrijeme je korišćena i kao omladinska sala za partijske sastanke i kulturno-zabavni život i igranke.

Od 1987. godine vrata kule su zatvorena, a ista je godinama propadala. Mještani Goranska su na zboru u jesen 1999. godine prikupili 9.320 maraka i pokrenuli inicijativu da se formira Odbor za obnovu kule. Skupština opštine Plužine je tu inicijativu prihvatila i naredne godine formirala Odbor. Zahvaljujući sredstvima lokalne uprave, pojedinaca i privrednih organizacija iz Pive, koje su u tom trenutku postojale, adaptacija vojvodine kule je započeta 2001. godine. Kada su sredstva utrošena sa radovima je prekinuto. Opet je 2008. godine nešto sredstava prikupljeno, nastavljeni radovi i nakon dvije godine prekinuti.

Tako sve do kraja 2019. kada su Ministarstva kulture i Opštine Plužine postigli dogovor da kuli, koja je dobila status kulturnog dobra, udahnu novi život, kakav ovakvo zdanje odavno zaslužuje, i otvore regionalni muzej.

Bonus video: