Sindikat: ASK donosi nezakonita rješenja

Iz sindikalne organizacije tvrde da se zaposlenima prijeti disciplinskim postupcima

4912 pregleda 24 reakcija 24 komentar(a)
Protiv Drakića pokrenut disciplinski postupak, Foto: Boris Pejović
Protiv Drakića pokrenut disciplinski postupak, Foto: Boris Pejović

Menadžment Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) i pored upornog insistiranja i upozoravanja zaposlenih na propuste u postupanju, donose nova degradirajuća rješenja na osnovu nezakonite sistematizacije za veliki broj radnika. To su saopštili juče “Vijestima” iz sindikalne organizacije ASK-a i istakli da se zaposlenima prijeti ili su dijelom već pokrenuti “neosnovani ili neutemeljeni disciplinski postupci i suspenzije”.

“Kulminacija samovolje direktorice Jelene Perović se posebno/naročito ogleda u degradaciji predsjednika Sindikalne organizacije ASK-a Dušana Drakića, sa mjesta načelnika Odsjeka za kontrolu finansiranja političkih subjekata i izbornih kampanja na poziciju viši savjetnik III, i pokretanje disciplinskog postupka protiv njega, nakon čega mu je uručila Rješenje o suspenziji, odnosno rješenje o zabrani obavljanja poslova. Navedeno je izvršeno u ekspresnom roku od 15 dana od njegovog postavljenja na mjesto predsjednika Sindikalne organizacije i podnošenja prijave Savjetu Agencije iz razloga sumnje u ugrožavanje javnog interesa koje upućuje na postojanje korupcije unutar Agencije”, stoji u saopštenju.

Iz sindikalne organizacije ASK su pojasnili da su formirani na bazi očekivanja da će socijalni dijalog sa poslodavcem i sama komunikacija biti na jednom razumnom civilizacijskom nivou i da će svojim aktivnostima doprinijeti rješavanju primijećenih izazova koji opterećuju redovan rad i normalno funkcionisanje ove institucije u dužem vremenskom periodu.

“Ipak, kao odgovor na naše inicijative i predloge sa druge strane dobili smo jednu autokratsku sliku ponašanja i odnosa rukovodstva prema zaposlenima, koja ne smije biti svojstvena ovako važnoj instituciji, koja treba da prva bude primjer dobrog upravljanja i integriteta u javnom sektoru”, saopšteno je.

Iz sindikalne organizacije ASK su ocijenili da ta postupanja, osim što se na ovaj način svjesno zloupotrebljava službeni položaj, ukazuju i na postojanje osnova sumnje o izvršenju krivičnih djela iz oblasti zaštite sindikalnih prava i aktivnosti. Istakli su da su podnijeli krivične prijave zbog osnova sumnje u nezakonite radnje.

“Veoma je primjetno da su svi postupci menadžmenta usmjereni u pravcu zaštite određenih ličnih interesa, kao i zaštite određenih lica kako unutar Agencije tako i van nje, i samim tim iniciranje različitih postupaka u cilju pokušavanja stopiranja ove procesa unutar Agencije. Vrijeme je najbolji pokazatelj svega, a ono će nesumnjivo sa sobom donijeti i lične odgovornosti pojedinaca koji misle da su iznad zakona i ukupno pravnog sistema Crne Gore”, zaključili su iz sindikalne organizacije.

Savjet ASK usvojio je prošlog mjeseca novi Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta, ali zaposleni u toj instituciji tvrdili su da ne znaju šta u novom aktu piše, kao i da “po hodnicima” saznaju da su neki od njih, nakon godina rada, vraćeni gotovo na početničke pozicije.

Iz Agencije tvrde da je Pravilnik donesen u skladu sa Zakonom i Statutom institucije. Dio zaposlenih tvrdio je da su pojedini načelnici sektora konsultovani tek tokom izrade sistematizacije i da prema njihovim saznanjima nijesu uniženi isključivo zaposleni koji su primljeni u mandatu aktuelne direktorke.

Na pitanje da li je tačno da zaposleni nijesu imali priliku da se upoznaju sa, sada već usvojenom, sistematizacijom, iz ASK su u junu odgovorili da je Pravilnik “donesen na osnovu zakona i Statuta”.

“Sistematizacija je urađena u skladu sa potrebama procesa rada i nijedno radno mjesto nije ukinuto, u smislu prekida radnog odnosa bilo kom zaposlenom. Primjećujemo da u proteklom periodu to nije bila praksa u brojnim državnim institucijama, o čemu je vaša medijska kuća intenzivno izvještavala... Naglašavamo da nijedno radno mjesto nije vezano za ime i prezime bilo kog zaposlenog, već isključivo za potrebe procesa rada, kako tog radnog mjesta, tako i institucije u cjelini”, istakli su tada iz menadžmenta ASK.

U ASK tvrdili da je Pravilnik donesen u skladu sa Zakonom i Statutom institucije, a dio zaposlenih da su uniženi isključivo oni koji su zaposleni prije mandata aktuelne direktorke.

Bonus video: