Rudnik uglja kao rudnik para: Koliko zarađuju pljevaljski direktori

Izvršni direktor Rudnika uglja Milan Lekić mjesečno zarađivao između 3.824 i 3.856 eura, a predsjednik Odbora direktora Rudnika Dušan Janjušević je prijavio zaradu od preko 2.956 eura

40272 pregleda 309 reakcija 78 komentar(a)
U krugu porodice: Supružnici Milan i Gordana Lekić prilikom otvaranja motela Vodice, koji je dat na upravljanje Čistoći čiji je Gordana direktor, Foto: Goran Malidžan
U krugu porodice: Supružnici Milan i Gordana Lekić prilikom otvaranja motela Vodice, koji je dat na upravljanje Čistoći čiji je Gordana direktor, Foto: Goran Malidžan

Izvršni direktor Rudnika uglja Milan Lekić ima najveću zaradu među pljevaljskim direktorima, od kojih se jedino rukovodioci obrazovnih ustanova u tom gradu ne mogu pohvaliti, da im funkcija koju obavljaju, donosi i dobru platu.

To pokazuju podaci iz imovinskog kartona, koje su lokalni funkcioneri dostavili Agenciji za sprečavanje korupcije.

Lekić je i predsjednik Opštinskog odbora Nove srpske demokratije u Pljevljima, a po struci je rudarski inžinjer.

Svoj imovinski karton dostavio je nedavno Agenciji, drugi put ove godine, nakon što je zbog nespojivosti funkcija podnio otavku na mjesto odbornika Nove u lokalnom parlamentu.

Lekić
Lekićfoto: opštinski odbor pljevlja

Lekić je prijavio da je u aprilu, maju i junu ove godine kao izvršni direktor Rudnika uglja mjesečno zarađivao između 3.824 i 3.856 eura, četiri puta više nego direktori obrazovnih ustanova u tom gradu.

Lekićeva zarada je tri puta veća nego zarada predsjednika Opštine Pljevlja i njegovog partijskog druga Darija Vraneša, koji prima 1286 eura.

Na tekućem računu Lekić ima 52.680 eura, skoro osamnaest hiljada eura više nego što je to naveo u imovinskom kartonu koji je dostavio Agenciji prvi put ove godine.

U imovinskom kartonu naveo je da posjeduje kuću od 120 kvadrata, vikendicu od 63 kvadrata, njivu od 7 hektara, i automobil pežo 308 star 12 godina. Lekić je dao saglasnost pristupu podacima na računima bankarskih i drugih finansijskih isntitucija.

I Lekićeva supruga Gordana odnedavno je postala direktorica opštinskog preduzeća Čistoća. Na sajtu Agencije nema podataka o punoj plati direktorice Čistoće, osim da je za desetak dana juna, koliko je u tom mjesecu provela na čelu preduzeća, primila 614 eura. U imovinskom kartonu navedena je zarada od 1.000 eura dok je radila u Opštini Pljevlja.

Njen prethodnik Saša Ječmenica, kadar Demokratske partije socijalista, koji je na mjestu direktora Čistoće bio do 21. juna, mjesečno je zarađivao od 1.188 do 1.917 eura.

I direktori i supružnici

Supružnici Lekići nijesu jedini bračni par u Pljevljima koji je sjeo u direktorske fotelje.

Osim njih direktori su i supružnici ljekari Branka i Predrag Stanković.

Branka je direktorica pljevaljskog Doma zdravlja, a Predrag je direktor Doma za stare. Brankina zarada kao direktorice Doma zdravlja prošle godine iznosila je oko 1.340 eura, a za svoj redovni posao dobijala je mjesečno između 139 i 850 eura. Njen suprug prošle godine kao direktor Doma starih mjesečno je zarađivao između 1.100 i 1.400 eura, a kao ljekar od Doma zdravlja dobijao je mjesečno između 400 i 885 eura.

Stanković je vlasnik stana od 72 metra kvadratna i kuće od stotinu metara kvadratnih.

Stankovići su kreditno zaduženi oko 30.000 eura.

Dobrom zaradom u Rudniku uglja prošle godine može se pohvaliti i predsjednik Odbora direktora Rudnika uglja Dušan Janjušević, koji je prijavio zaradu od preko 2.956 eura, a njegova supruga, zaposlena u Radio televiziji Pljevlja 1.011 eura. Janjušević je prijavio 7.100 eura gotovog novca i te sedam starih automobila (oldtajmera). Po osnovu potrošačkog kredita, Janjušević duguje 15.000 eura.

Janjušević
Janjuševićfoto: Rudnik uglja

Direktor Opšte bolnice u Pljevljima Saša Grbović, u kojoj radi i kao ginekolog, prijavio je mjesečnu zaradu od 2.474 eura. Kao član Skupštine Ljekarske komore u martu i decembru prošle godine primio je po 80 eura. Vlasnik je dva automobila pežo 206 i golf 6, starih 18 i 14 godina.

Zarada Armina Mujevića, direktora Uprave za gazdovanje šumama i lovištima, čije je sjedište u Pljevljima je 1.235 eura. Vlasnik je polovine kuće od 350 metara kvadratnih i trećine kuće od 80 metara kvadratnih.

Vršiteljka dužnosti direktora opštinskog preduzeća Vodovod Biljana Đondović u svom imovinskom kartonu dostavljenom Agenciji za sprečavanje korupcije nije navela kolika joj je zarada kao direktorice Vodovoda, s obzirom da je tek 19. juna izabrana za vršiteljku dužnosti.

Navela je da je kao šef ekonomske službe Vodovoda mjesečno zarađivala 780 eura.

Njen prethodnik Mladen Dragašević kao v.d. direktora Vodovoda zarađivao je prošle godine 1.100 eura mjesečno.

Bez podataka za direktora Termoelektrane

Suprug direktorice Vodovoda Vladimir Đondović, koji radi kao izvršni rukovodilac Direktorata za finansije i platni promet Elektroprivrede Crne Gore ima platu od 2.420 eura. Kao specijalni dodatak u martu je primio 556, a u junu dodatnih 1276 eura.

Đondovići su kreditno zaduženi 61.000 eura, a kredit otplaćuju u mjesečnim anuitetima od 506 eura.

Na tekućem računu Vladimir posjeduje 8,5, a njegova supruga 3,5 hiljada eura. Vlasnici su “škode oktavije” stare osam godina.

Na sajtu Agencije za sprečavanje korupcije nema podataka kolika je mjesečna zarada direktora Termoelektrane Pljevlja Mirka Mazalice, jer po zakonu on nije bio dužan da dostavi takve podatke.

Direktor preduzeća Grijanje Mervan Avdović prijavio je zaradu od 1.365 eura. Avdović je pored osnovne plate, za sedam mjeseci zaradio 1.400 eura od EPCG, za članstvo u radnoj grupi za toplifikaciju Pljevalja. Njegova supruga koja radi u Birou rada u Pljevljima mjesečno je zarađivala 460 eura. Avdović je vlasnik dvije kuće od 70 i sto metara kvadratnih koje je stekao kupovinom, kao i livada ukupne površine od oko 46.000 metara kvadratnih.

On nije dao saglasnost za pristup podacima na računima bankarskih i drugih finansijskih isntitucija.

Avdovići su kreditno zaduženi oko 70 hiljada eura. Ukupno po osnovu kredita mjesečno supružnici otplaćuju oko 690 eura.

U imovinskom kartonu vršioca dužnosti direktora opštiskog preduzeća Lokalni putevi Darka Gačevića nema podataka o njegovoj mjesečnoj zaradi, s obzirom da je tek odnedavno izabran na tu funkciju.

Prijavio je da posjeduje stan od 54 metra kvadratna i da otplaćuje stambeni kredit od 31.000 eura u mejsečnim anuitetima od 227 eura. Doskorašnji direktor Lokalnih puteva Dragan Jovović primao je platu od 1.072 eura. Naveo je da je u aprilu po osnovu isplate po izvršenoj sudskoj presudi prihodovao 3.240 eura.

Vršiteljka dužnosti direktora biblioteke “Stevan Samardžić” Bojana Đačić ima zaradu od 1.005 eura, dok je njena prethodnica Đina Bajčeta primala platu veću za 150 eura.

Plata direktorice Zavičajnog muzeja Dejane Drobnjak iznosi 1.028 eura, doskorašnjeg direktora Centra za kulturu Nebojše Rubežića 1.195, dok još nema dostupnih podataka o primanjima v.d. direktora Galerije “Vitomir Srbljanović” Aleksandra Ostojića.

Najmanje zarade

Najmanje zarade među pljevaljskim direktorima imaju direktori osnovnih i srednjih škola. Njihove zarade prošle godine kretale su se oko 850 eura, a ove godine su stotinjak eura više.

Bonus video: