Dani nauke i inovacija: Približavanje nauke djeci i mladima

U Ministarstvu tvrde da će Dani nauke i inovacija biti zanimljivi svima, a učesnici će biti poznati nakon što se završi konkurs vrijedan 100.000 eura

6688 pregleda 0 komentar(a)
Manifestacija će biti usmjerena najviše na djecu i mlade, Foto: Boris Pejović
Manifestacija će biti usmjerena najviše na djecu i mlade, Foto: Boris Pejović

Jedanaesti Dani nauke i inovacija, koji će biti održani krajem septembra na više lokacija u Crnoj Gori, obuhvatiće više izložbi, eksperimenata, koncerata, predavanja, takmičenja i posjeta, a manifestacija će ove godine najviše biti najviše usmjerena na djecu i mlade.

Jedan od glavnih ciljeva, tvrde organizatori, će biti da upravo učenicima i na vrijeme približe i pomognu da usvoje naučni i inovativan način razmišljanja, na šta ih u ovoj godini dodatno obavezuju zaključci i stavovi Savjeta za prava djeteta.

Iz Ministarstva nauke i tehnološkog razvoja, koje organizuje festival uz pokroviteljstvo Five grupe, kažu da će kroz festival pokušati da ukažu na to koliko je nauka zanimljiva i uvijek inspirativna, odnosno da omoguće sticanje novih znanja iz različitih disciplina.

“Festival je prvenstveno zanimljiv mladima, naročito djeci, te će Ministarstvo nastaviti da ohrabruje pristupe koji se posebno obraćaju mladima i djeci, prepoznajući ih kao posebno važnu ciljnu grupu. U tom smislu je posebno uspostavljena saradnja sa Ministarstvom prosvjete kao i lokalim samoupravama, kako bi se omogućilo da što veći broj djece iz crnogorskih osnovnih i srednjih škola dobije mogućnost učešća u festivalskim sadržajima, objasnili su iz Ministartva na čijem je čelu Biljana Šćepanović.

Detalj sa festivala održanog 2019. godine
Detalj sa festivala održanog 2019. godinefoto: Luka Zekovic

Iz Ministarstva su, odgovarajući na pitanja “Vijesti”, kazali da će institucije, kompanije i drugi akteri koji kreiraju sadržaj za ovogodišnji festival da budu poznati nakon što se završi konkurs tog resora, vrijedan 100.000 eura.

Pojasnili su da se rezultati konkursa mogu očekivati tokom septembra, kada će biti poznato ko će osim Ministarstva biti organizator brojnih događaja i aktivnosti.

“Ministarstvo će, kroz saradnju i umrežavanje sa drugim akterima iz javnog i privatnog sektora, akademske zajednice i organizacija civilnog društva, nastoji da obezbijedi što veću uključenost i doprinos organizaciji, uglavnom kroz aktivnosti kojima će se podržati festivalski sadržaji, gdje posebno mjesto imaju fakultetske jedinice državnog i privatnih univerziteta, Ministarstvo prosvjete sa srednjim i osnovnim školama, lokalne uprave i inovacione infrastrukture – Inovaciono-preduzetnički centar ‘Tehnopolis’, Naučno-tehnološki park Crne Gore i Fond za inovacije Crne Gore, kao i pojedinci i organizacije civilnog društva koji se bave promocijom nauke i inovacija”, objasnili su iz tog Vladinog resora.

Jedan od glavnih događaja, tokom festivala koji će trajati od 27. do 30. septembra, biće Noć istraživača, koju organizuju Fondacija za promociju nauke PRONA i Prirodnjački muzej, ali i takmičenje Social Impact Award u organizaciji Centra za omladinsku edukaciju i Dani nauke u Kotoru...

Iz Ministarstva tvrde da će festivalski sadržaji, uz konkurentski pristup odabiru ideja i projekata, biti zanimljivi svima. Istakli su da je veliko interesovanje akademske zajednice, dok će tokom septembra biti poznata imena istaknutih naučnika i predavača koji će učestovati u manifestaciji.

Bonus video: