Đaci iz škole na Draču na vezi sa astronautima

Tačan termin će se znati sedam dana ranije, ali će sigurno biti između devetog i 13. oktobra
0 komentar(a)
Drač, Foto: Arhiva Vijesti
Drač, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 30.08.2017. 16:48h

Radio-amaterski klub „Podgorica” od američke svemirske agencije NASA dobio je okvirni termin za direktnu radio vezu sa posadom Međunarodne svemirske stanice.

Tačan termin će se znati sedam dana ranije, ali će sigurno biti između devetog i 13. oktobra.

“Kad saznamo tačan termin, blagovremeno ćemo montirati potrebnu opremu u holu Osnovne škole '21. maj' na Draču , koja je naš partner u ovom poduhvatu. Njihovi đaci će razgovarati sa astronautima”, saopšteno je iz Radio kluba.

Đaci te škole će imati priliku da u 20 minuta dobiju odgovore na pitanja koja postave posadi svemirske stanice.

“To vrijeme predstavlja okviran period koliko će stanica biti u domenu Podgorice, odnosno iznad nje”, objasnio je ranije „Vijestima” volonter podgoričkog Radio kluba Bojan Jovović.

Iz Radio kluba su naveli da je sva potrebna oprema nabavljena, a biće obezbijeđeno i rezervno napajanje, i projektor preko kojeg će na velikom platnu biti grafički prikaz putanje i trenutnog položaja stanice.

“Na drugom velikom ekranu publika će moći da vidi film sa elementima iz života i rada astronauta”, najavljuju iz Radio kluba.

Agencija za elektronske telekomunikacije za ovu priliku je klubu dodijelila specijalni pozivni znak 400ISS dok je prethodni bio 406BLM, a saglasnost za promjenu je dalo i Ministarstvo prosvjete.

Projekat ARISS (Amateur Radio on the International Space Station) sprovodi Međunarodna svemirska stanica koju čini šest svemirskih agencija iz Sjedinjenih Američkih Država, Kanade, Brazila, Rusije, Evropske unije i Japana.

Cilj je edukacija i popularizacija radio amaterizma i astronomije među mlađima.

Bonus video: