Maloljetnici i teška krivična djela: Zakon ne prati surovu stvarnost

Međunarodni dokumenti propisuju da se pritvor u postupcima prema maloljetnicima određuje kao posljednja mjera i u najkraćem vremenskom trajanju ali, nažalost, to u nekim situacijama ne odgovara našoj realnosti, kazao je Vasilije Radulović iz CGO

35358 pregleda 38 reakcija 1 komentar(a)
Pritvor otvorenog tipa, Foto: Shutterstock
Pritvor otvorenog tipa, Foto: Shutterstock

Centar za djecu i mlade “Ljubović” u Podgorici nema kapaciteta za rad s teškim prestupnicima, ali Crna Gora još nema vaspitno-popravni dom za maloljetnike, pa se u praksi zato dešava da se maloljetni učinioci najtežih krivičnih djela smještaju u tu ustanovu otvorenog tipa.

To je, pored ostalog, “Vijestima” rekao Vasilije Radulović, saradnik na programima Centra za građansko obrazovanje (CGO), komentarišući to što je stariji maloljetnik L. H., osumnjičen da je ubio stariju ženu, nakon 60 dana pritvora u Spužu prebačen u Centar “Ljubović”.

“Nažalost, ovaj slučaj prikazuje manjkavosti krivičnog postupka prema maloljetnicima. Ono što treba istaći jeste da je Zakon o postupanju prema maloljetnicima u krivičnom postupku u velikoj mjeri usaglašen s međunarodnim aktima, a takođe nudi i dobra zakonska rješenja. Međutim, kao takav, nažalost, neskladan je s crnogorskom realnošću, jer njegovu punu primjenu onemogućavaju, prije svega, infrastrukturni nedostaci, a zatim i kadrovski”, rekao je Radulović “Vijestima”.

Radulović je pravnik i autor publikacije “Mjere i sankcije prema maloljetnim učiniocima krivičnih djela”, koju je CGO objavio u septembru prošle godine.

L. H. (2006) uhapšen je 6. juna zbog sumnje da je ubio F. B. (72) čije beživotno tijelo je pronađeno prekriveno drvenim otpadom, rekli su tada “Vijestima” nezvanično iz Uprave policije. Kako su tada kazali, on je odranije poznat policiji i hapšen je zbog nekoliko desetina krađa.

Iz “Ljubovića” su prije dva dana redakciji kazali da je taj maloljetnik u njihovu ustanovu smješten Rješenjem Višeg suda 5. avgusta, “a zbog sumnje da je počinio krivično djelo teško ubistvo”. Rješenjem je određena privremena mjera, koja može trajati do okončanja postupka.

“U konkretnom slučaju sudija za maloljetnike je L. H. odredio privremenu mjeru smještaja u vaspitnu ustanovu ‘Ljubović’, što je u skladu sa zakonom, međutim, treba imati u vidu da je Centar ‘Ljubović’ ustanova otvorenog tipa i da nema kapaciteta za rad s ovakvom vrstom teških prestupnika. Crna Gora još nema izgrađen vaspitno-popravni dom za maloljetnike (u okviru kojeg bi se ova mjera mogla u potpunosti sprovesti za maloljetne učinioce najtežih krivičnih djela) i upravo zbog toga se u praksi dešavaju ovakve situacije”, rekao je Radulović.

Radulović
Radulovićfoto: CGO

L. H. je prethodno određen pritvor u trajanju od 60 dana, koliko se prema Zakonu o postupanju prema maloljetnicima u krivičnom postupku, najduže i može izreći pritvor maloljetnom licu za bilo koje krivično djelo.

“Iako međunarodni dokumenti propisuju da se pritvor u postupcima prema maloljetnicima određuje kao posljednja mjera i u najkraćem vremenskom trajanju, to, nažalost, u nekim situacijama ne odgovara našoj realnosti, jer kao što možemo zaključiti u ovom slučaju alternativa nije adekvatna”, kaže Radulović.

Zakon o postupanju prema maloljetnicima u krivičnom postupku, kako je rekao, predviđa dvije institucionalne mjere “koje u Crnoj Gori ne mogu biti izvršene”.

“Upućivanje u ustanovu zavodskog tipa i upućivanje u specijalizovanu ustanovu, jer ove ustanove još ne postoje u Crnoj Gori, a njihov nedostatak ne može nadoknaditi Centar ‘Ljubović’, što se u praksi često pokušava postići, a što je i indirektno konstatovao Ombudsman u svom mišljenju iz jula 2021. godine”, kazao je Radulović.

Prema njegovim riječima, treba imati u vidu da je, prema Zakonu, svrha sankcije da se pružanjem zaštite i pomoći maloljetnim učiniocima krivičnih djela, vršenjem nadzora, opštim i stručnim osposobljavanjem i razvijanjem lične odgovornosti, obezbijedi vaspitanje i pravilan razvoj, s ciljem da ubuduće ne vrše krivična djela.

“Međutim, kako postići svrhu sankcije, ukoliko još nemamo izgrađene sve institucije koje treba da se bave pravilnim razvojem maloljetnih počinilaca krivičnih djela i njihovom integracijom u društvo”, rekao je on “Vijestima”.

Direktorica “Ljubovića” Nina Delević prije dva dana rekla je da su u ustanovi svjesni težine krivičnog djela koje se stavlja na teret L. H. i istorije njegovog boravka u “Ljuboviću”, odnosno broja samovoljnih udaljavanja, te da je zbog toga on stavljen pod pojačan nadzor stručnih radnika i službe zaštitara ustanove, u cilju zaštite njega samog, ali drugih korisnika. Kazala je i da nije prvi put da se u “Ljubović” smješta osumnjičeni počinilac krivičnog djela teško ubistvo, ali da je prvi put u pitanju stariji maloljetnik.

Delević je kazala da bi zbog ovog slučaja, ali i eventualnih budućih situacija, trebalo raditi na izmjenama Zakona o postupanju prema maloljetnicima u krivičnom postupku, naročito u dijelu “vakuuma” koji se odnosi na period od isteka 60 dana pritvora, do pravosnažnog okončanja postupka.

Osim što je ustanova otvorenog tipa, “Ljubović” nema ni policijsko obezbjeđenje.

“Vijesti” su ranije uputile pitanja i Ministarstvu pravde o slučaju L. H. Resor ministra u tehničkom mandatu Marka Kovača upitan je da li je smještanje u “Ljubović” u slučajevima poput ovog rješenje i da li i koji mehanizam ima “Ljubović” da maloljetnika zadrži da se on ne nađe u sredini u kojoj se nalazio prije izvršenja krivičnog djela.

Kovač
Kovačfoto: Luka Zeković

Novinarka je napomenula i da je slučaj L. H. ilustrativan primjer mogućih drugih i da je ideja da se opišu nedostaci aktuelnog sistema.

“Iz Vašeg mejla zaključujemo da se radi o institucionalnoj mjeri upućivanja u vaspitnu ustanovu nezavodskog tipa, koju mjeru sud može da izrekne kada maloljetnika treba izdvojiti iz sredine u kojoj živi, i kada mu je potrebno obezbijediti pomoć i stalni nadzor od strane stručnih lica.

"Centar ‘Ljubović’ je ustanova socijalne i dječje zaštite koja se bavi institucionalnom zaštitom nezavodskog tipa, dok se o samim mehanizmima zaštite od sredine u kojoj se maloljetnik nalazio prije izvršenja krivičnog djela Ministarstvo pravde ne može izjašnjavati jer nije u našoj nadležnosti. Iz Vašeg pitanja zaključujemo i da se radi o odlukama donesenim od strane redovnih sudova, a naš organ, kao dio izvršne vlasti, razumjećete, nema praksu komentarisanja odluka donijetih od strane sudske”, navode u odgovoru.

Bonus video: