Hoće li "Silver Nova" biti "svemirski brod" za crnogorske PSC inspektore?

Potpuno novi kruzer sa najmodernijim pogonom stiže u Kotor na svom prvom putovanju

20591 pregleda 229 reakcija 19 komentar(a)
Silver Nova, Foto: Siniša Luković
Silver Nova, Foto: Siniša Luković

Potpuno novi ultraluksuzni kruzer "Silver Nova" američke kompanije Silversea Cruises na svom prvom komercijalom putovanju, ulpoviće u petak ujutro u luku Kotor kao jednu od ukupno sedam luka na istočnoj obali Jadrana, koje imaju čast da na njegovom premijernom, tzv. maiden voyage-u ugoste ovaj, kako ga stručni krugovi predstavljaju, jedan od ekološki najosvještenijih vrhunskih luksuznih kruzera, ikada sagrađenih.

Naime, osim što svojim putnicima pruža navjerovatan nivo luksuza tako karaktersitičan za kompaniju Silversea koja je podružnica Royal Caribbean korporacije, druge po veličini svjetske kruzing grupacije, "Silver Nova" donosi i nikada do sada viđeni tzv horizontalni i asimetrični koncept dizajna i uređenja jednog broda za kružna turistička putovanja.

To uz prisustvo čak 4.000 kvadrata ukupne površine bokova broda koji su prekriveni staklom, pruža do sada na kruzerima neviđen nivo prostranosti i otvorenosti prema okruženju plovila, gotovo svih sadržaja na brodu poput brojnih restorana, barova, prodavnica, salona, bazena itd... Čak 95 odsto svih zajedničkih sadržaja na brodu ima pogled na more i okruženje broda, dok svi apartmani za putnike imaju svoje privatne otvorene balkone, pa nije ni čudo što je "Silver Nova" već u kruzing industriji dobila nadimak "Brod svjetlosti".

Kruzer od 54.700 bruto tona dugačak je 244 metra i moše ukrcati "samo" 728 putnika koji uživaju u jendom od najboljih omjera raspoloživog prostora po putniku na brodu (75 bruto tona po čovjeku) kao i odnosom od 1:1,3 u broju članova posade prema broju putnika, što omogućava "Silver Novi"“ da gostima koji na njoj plove pruži jednu od najboljih usluga koja trenutno postoji u kruzing industriji, uključujući tu i posebnog batlera za svaki od apartmana na brodu koji su rangirani u čak 13 različitih kategorija.

Ovaj brod svojim putnicima pruža i neke od jedinstvenih ultraluksuznih usluga, poput posebnog Otium welness i spa programa baziranog na iskustvima iz nekadašnjih antičkih rimskih termi, odnosno Sea and Land Taste programa koji preko onoga što će gosti dožvjeti na brodu i tokom izleta na destinacijama koje kruzer posjećujue, omogućavaju putnicima prestižno gastro-kulinarsko iskustvo kakve nemaju ni kod jedne druge kruzing kompanije.

Međutim, ono što ovaj kruzer sa aspekta destinacija koje će "Silver Nova" posjećivati čini posebnim je to što je ovo prvi brod kompanije Silversea Cruises koji je ima LNG pogon, odnosno motore na tečni prirodni gas, a ne klasično dizel gorivo.

Brod koji su konstruisali i izgradili njemačlki stručnjaci u renomiranom brodogradilištu Meyer Werft naime, trebao bi da postane i prvo plovilo u svjetskoj kruzing floti koje će tokom boravka u nekoj luci, imati nula emisija štetnih materija iz svog pogonskog sistema jer će dok boravi u luci ili na sidru, sve energetske potrebe "Silver Nove" zadovoljavati njen inovativni sistem baterija i tzv. gorivih ćelija na vodonik.

Taj sistem će se koristiti u lukama koje nemaju adekvatan tzv. shore power connection, odnosno tehničku mogućnost da se kruzer jednostavno spoji na kopnenu elektro mrežu dok boravi u luci.

Uz glavne motore sa pogonom na LNG gas, a ne dizel, ova hibridna tehnologija omogućiće "Silver Novi" da u prosjeku po jednom putničkom apartamanu, ima ukupno i do 40 odsto smanjenu emisiju štetnih gasova koji u atmosferi uzrokuju efekat tzv. staklene bašte.

Stoga će prvo dolazak ovog broda u Kotor u koji će "Silver Nova" pod zapovjedništvom kapetana Mina Pontiuloa uploviti u petak u 8 časova, biti i svojevrsni i do sada neviđeni izazov za naše tzv. port state inspektore koji se do dada u praksi nisu sretali sa ovakvom naprednom tehnologinjom brodskih pogona, a imali su u proteklom peridou dosta problema da u potpunosti razumiju i prihvate i mnogo manje komplikovane operacije kruzera uz upotrebu tzv. srubbera za prečišćavanje izduvnih gasova iz brodskog pogonskog sistema.

Bonus video: