Nikšić: Premještaj s centrale u vešeraj zbog revanšizma ili potrebe službe?

Tvrdi da njeno radno mjesto sistematizacijom nije ukinuto, jer je akt o sistematizaciji poslat na doradu i čeka se potpis ministra, kao i da se njenim premještajem vrši pritisak na zaposlene, pšto je ona predsjednica Slobodnog sindikata medicinskog i nemedicinskog kadra

15951 pregleda 22 reakcija 17 komentar(a)
Dana Đukanović, Foto: Svetlana Mandić
Dana Đukanović, Foto: Svetlana Mandić

Nikšićanka Dana Đukanović je nakon 33 godine rada na poslovima telefonistkinje u Opštoj bolnici Nikšić prerasporođena u vešeraj. Tvrdi da je to urađeno dok je bila na godišnjem odmoru, da joj je Aneks ugovora o radu poslat poštom, kao i da je razlog premještaja „samovolja i revanšizam“ menadžmenta bolnice jer je ukazivala, kako ističe, na nepotizam, propuste u radu, zloupotrebe.

„Partijskog zapošljavanja je bilo i ranije, a i danas se nastavlja, a taj nepotizam je mnogo prisutniji jer familija je tu vrlo uključena. Tu su zaposleni bratanići, bratanične, sestrične, tetke, zaove, ujne, ne znam nešto da li ima ujaka i stričeva tu. To je bio razlog napada i ataka na moju ličnost”, kazala je Đukanović koja je ispred zgrade bolnice iskazala revolt zbog premještaja, a podršku su joj pružili prijatelji i rođaci.

Tvrdi da njeno radno mjesto sistematizacijom nije ukinuto, jer je akt o sistematizaciji poslat na doradu i čeka se potpis ministra, kao i da se njenim premještajem vrši pritisak na zaposlene, pšto je ona predsjednica Slobodnog sindikata medicinskog i nemedicinskog kadra.

“Direktorica mi je poslala Aneks govora da me premješta na mjesto u vešeraju a da pri tome nije nikakav disciplinski postupak pokrenula protiv mene, jer to je prvo morala da uradi, a onda da me obavijesti, ali I da obrazloži u pisanoj formi zašto je došlo do takve rotacije. Napravila je niz zakonskih prekršaja i ja sam morala i niz krivičnih prijava da podnesem protiv nje i uprave”, tvrdi Đukanović.

Kako je istakla, prije mjesec i po joj je dijagnostifikovano autoimuno oboljenje, tako da ni zbog bolesti fizički nije sposobna za novo radno mjesto. “Nijesam se samo ja našla na udaru, nego mnogi. Starije sestre koje su pred penzijom i koje se prebacuju na teža radna mjesta samo zato što su se zamjerili ili su nepodobni po nekoj osnovi. Strah je prisutan. U prilog ovoj mojoj priči ide i činjenica da niko od zaposlenih nije došao da pruži podršku, čak ni članovi koji pripadaju ovom Sindikatu iz prostog straha da ne bi bili registrovani i na udaru”, kazala je telefonistkinja koja je imala problema i sa ranijim menadžmentom koje je tužila za mobing.

vešeraj
foto: Svetlana Mandić

“Očigledno nemam sreće sa menadžerima jer uvijek opoziciono djelujem i reagujem. Ne planiram da počnem da radim jer sam na bolovanju zbog autoimune bolesti. Ako će direktorica da rotira sestre koje su se prekvalifikovale u međuvremenu, a da mene gurne tamo gdje nemam fizičku sposobnost da se tim poslom bavim, onda se grdno prevarila. Mislim da je ovo pravna država. Ako ne sada biće kasnije i mora pravo da zaživi, da zakon štiti radnika od zloupotreba, bahatosti, osvetoljubivosti, od degradiranja”, poručila je Đukanović i pozvala sve radnike da prevaziđu strah koji ih “toliko blokira” i dignu glas za svoja prava.

“Centrala nije slučajno tu toliki niz godina. Ona je za građane jer oni stariji ljudi, koji su najčešći korisnici usluga, ne mogu da dođu na vrata i vide koji je broj kog odjeljenja, niti mogu da guglaju, jer oni to ne znaju. Nadam se promjeni vlasti, da će se mijenjati menadžment, da će doći neki zdravi normalni ljudi koji će raditi sve suprotno ovome što smo dosad doživjeli”, kazala je Đukanović i dodala da je dobila pisanu podršku Sindikata Kliničkog centra.

Direktorica bolnice, dr Dušanka Milatović Perović tvrdi da centrala u bolnici već nekoliko godina nema svoju „upotrebnu vrijednost i ne služi ničemu“.

Dušanka Milatović Perović
Dušanka Milatović Perovićfoto: Svetlana Mandić

„Svako odjeljenje, ambulanta, svaka glavna sestra imaju svoj telefon. Svaka vanbolnička služba, tipa pravne i ekonomske službe, vozači, svi imaju svoje telefone. Znači, centrala nema nikakvu funkciju. Tu su radile dvije službenice od kojih je jedna ranije izmještena na drugo radno mjesto, a sad je izmještena i Dana Đukanović. Zbog potreba službe napravljena je preraspodjela radnog mjesta, pritom njen koeficijent nije promijenjen i nije ničim ugrožena“, kazala je direktorica bolnice.

Prema njenim riječima, od kada je došla na funkciju direktorice bolnice u toj ustanovi se “favorizuje isključivo rad“, a doprinos radnice na telefonskoj centrali je nula odsto.

„Što se tiče njene bolesti nikad nikakvu medicinsku dokumentaciju nije priložila, niti obrazloženje da ima bolest. Da li je šta konstatoano ili nije prije mjesec to ne mogu znati jer ništa nije priložila. Ovo drugo što priča je pričam ti priču. Ona to priča godinama, išla je na sudove sa svim direktorima, sa svim šefovima i ja to ne bih komentarisala“, zaključila je Milatović Perović.

Bonus video: