Abazović: Tivat je kuća školskog broda "Jadran"

U Tivtu održana centralna proslava 90. godišnjice školskog broda "Jadran", državni čelnici poručili da je taj brod kulturno blago Crne Gore

29099 pregleda 46 reakcija 44 komentar(a)
Foto: Siniša Luković
Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 19.08.2023. 22:53h

Na gradskoj rivi Pine u Tivtu večeras je održana centralna proslava 90. rođendana najvrijednijeg i najstarijeg broda Mornarice Vojske Crne Gore - školskog broda "Jadran".

Proslavi Dana broda koji se obilježava u spomen na 19. avgust 1933. kada je tada novoizgrađeni jedrenjak "Jadran" upisan u Flotnu listu Kraljevske Mornarice Jugoslavije prisustvovali su državni čelnici predvođeni premijerom Dritanom Abazovićem, predstavnici diplomatskog kora, Ministarstva odbrane i Vojske Crne Gore, lokalnih uprava i brojnih civilnih organizacija i udruženja, kao i pomorske privrede i školstva.

Tu je bio i načelnik Generalštaba VCG, brigadni general Zoran Lazarević, te vojni atašei SAD, Slovenije i Srbije, kao i predstavnici Kancelarije u Crnoj Gori za međunarodnu saradnju u oblasti odbrane Ministarstva odbrane SAD.

Među zvanicama su bili i bivši komandanti školskog broda "Jadran" koji danas žive u Crnoj Gori, komandanti Mornarice i nekadašnji načelnici Generalštaba VCG. Svečanost je počela smotrom počasnog odreda garde Vojske Crne Gore koju je obavio Abazović u pratnji ministra unutrašnjih poslova i koordinatora rada Ministarstva odbrane Filipa Adžića, nakon čega je uslijedilo intoniranje državne himne.

Prikazan je i kraći dokumentarni film o škokslom brodu “Jadran” koji je u susret jubileju tog jedinstvenog broda snimilo Ministarstvo odbrane. Okupljene zvanice na rivi Pine ispod svečanom zastavnom galom ukrašenog "Jadrana", pozdravio je komandant tog školskog broda, kapetan korvete Ivan Laković koji je podsjetio na burnu i bogatu devet decenija dugu istoriju tog jedrenjaka kao i brojne generacije pripadnika ratne mornarice i njihovih civilnih kolega koje je u svojstvu članova posada ili pitomaca koji su se na njemu obučavali, iznjedrio školski brod "Jadran".

"Samo sjećajući se svih tih ljudi i svega onoga lijepog ili teškog što su oni doživjeli ploveći ovim brodom raznim svjetskim morima u proteklih 90 godina, shvatićete što svima nama koji služimo, ili smo služili na ovom brodu, znači 'Jadran' i koliko je on zaista značajan i vrijedan" istakao je Laković.

brod Jadran
foto: Siniša Luković

On sezahvalio svima koji su u proteklih devet decenija idejama, radom, trudom, ljubavlju i pažnjom, u raznim ulogama doprinijeli nastanku, dugom životu i časnoj službi starog jedrenjaka koji je u tom periodu izrastao u svojevrsni ploveći spomenik I instutuciju pomorske tradicije tehnološke baštine ovih prostora.

"Školski brod 'Jadran' je najvrijednije pokretno materijalno dobro naše države. Naš 'Jadran' je simbol pomoračke kulture i tradicije, brod koji je kroz dosadašnja 24 duža međunarodna krstarenja na najljepši mogući način reprezentovao svoju državu. Ne postoji luka u koju naš prelijepi jedrenjak nije dočekan uz oduševljenje ovacije tamošnjih mještana. Da bi nam školski brod 'Jadran' još dugo plovio, bio svojevrstan škola pod jedrima i učionica na moru, potrebno je da uvijek budemo svjesni kakav dragulj posjedujemo i kakav tretman ovaj brod, sam po sebi zaslužuje", kazao je Laković dodajući da je posada naročito ponosna na brojne prijatelje "Jadrana" koji su kako je kazao "uvijek voljni i orni da sve što treba, učine za brod".

Abazović je kazao da je jedrenjak "Jadran" "najstariji, najbolji najljepši abasador Crne Gore na moru" i "sinonim ljepote pomorskog poziva i brodarstva Crne Gore i regiona koji ima svoju istrorijsku vrijednost i koji spada u kulturno blago Crne Gore".

brod Jadran
foto: Siniša Luković

"Naš 'Jadran' je ploveći kroz istoriju, časno i ponosno predstavljao državu i svoju zastavu vijorio dijeleći njihovu sudbinu i uvijek pričajuči priče sa svojih krtasrenja o kojim svjedoči istorija. 'Jadran' šireći svoja jedra, širi ljubav i šalje poruku koju Crna Gora želi da podijeli sa svima, a to je da budemo zemlja koja je povezana sa svima, koja šalje poruku mira, dobrote i želju za slavom, ali onom koja pristoji zemlji koja želi da postane članica EU", rekao je Abazović.

Predsjednik Opštine Tivat Željko Komnenović podsjetio je na specifičnu, skoro jedan vijek dugu vezu "Jadrana" i Tivta kao njegove prve domaće luke u koju je ovaj lijepi bijeli jedrenjak stigao 16. jula 1933.

"Sve ove godine Tivat je dio sebe ugrađivao u ovaj jedrenjak. Jedna od najvećih počasti za svakog Tivćanina bila je i ostala da primi cimu sa 'Jadrana' i pomogne njegovo vezivanje za mulo Staničića. Simbolično večeras mi konop uzimamo u ruke i vežemo ga za našu obalu, a ovaj jubilej za naše sjećanje. Nakon četiri godine 'Jadran' je ponovo na Pinama, na svojoj bitvi. Zapravo na ovoj slici koja je pred nama i čiji smo večeras svjedoci, nema ničeg prirodnijeg, jer on ovdje pripada. On je dio istorije Tivta, pa jedan bez drugog ne čine cjelinu", kazao je Komnenović dodajući da je "Jadran" tokom svoje bogate istorije "bio svjedok burnih dešavanja na ovim prostorima, heroj, a nekad i žrtva".

brod Jadran
foto: Siniša Luković

"Da je u prilici, svaki Tivćanin bi vam rekao, a ja sam dužan naglasiti, da smo dužni očuvati taj istorijski kontinuitet povezanosti broda i grada. Dužni smo brinuti o 'Jadranu' - o našoj istoriji i tradiciji pod jedrima, na kojoj ćemo školovati nove generacije budućih pomorskih oficira. Obavezni smo čuvati 'Jadran' i ukazivati mu svu potrebnu pažnju, jer on je u isto vrijeme: ploveća učionica - važna karika u sistemu obrazovanja, izuzetan primjerak tradicionalne brodogradnje, državna imovina koja bi trebalo da dospije na listu svjetske kulturne baštine, turistička atrakcija. Tek kada svojim činjenjem uvažimo 'Jadran' kroz prizmu svega što on predstavlja, moći ćemo osjetiti pravo zadovoljstvo što imamo tu privilegiju da je naš. Jer 'Jadran' je za Tivat i Tivćane daleko više od broda, a njegovih 90.godina postojanja je mnogo više od jubileja. 'Jadran' je velika priča o tradiciji plovidbe pod jedrima, neraskidivoj vezi sa morem, direktna istorijsko-genetska veza sa slavnim bokeljskim pomorcima koji su vjekovima svjetsku kulturu i najznačajnije civilizacijske vrijednosti donosili u svoj kraj a slavu bokeljskog pomorstva prenijeli širom svjetskih meridijana", kazao je Komnenović.

On je poželio starom jedrenjaku "još mnogo pređenih nautičkih milja, mirno more i dobar vjetar u jedrima".

U kulturmo zabavnom programu učestvovali su članovi KUD-a "Boka" iz Tivta kao i Glazbeno prosvjetnog društva "Tivat" jer je tivatska Gradska muzike svirala i na svečanom dočeku "Jadrana" prilikom prvog uplovljenja tog broda u Tivat prije 90 godina.

Abazović: Ne vidimo spor oko "Jadrana" sa Hrvatskom, on je naš

Na pitanje "Vijesti" hoće li Crna Gora nakon posljednje upućene vrlo oštre diplomatske note Vlade Reepublike Hrvatske koja govori o "Jadranu" kao navodno ukradenoj hrvatskoj imovini, nakon javne prezentacije argumenata koji demantuju osnovanost takvih tvrdnji zvaničnog Zagreba, konačno i sama oštrije odgovoriti Hrvatskoj, Abazović je kazao da "mi nijesmo izabrali retoriku koja bi mogla da navodi da postoji neki veći spor".

"Zahvaljujem svima koji su ovih dana učestvovali u javnoj raspravi koja se u vezi 'Jadrana' vidjela u 'Vijestima'. Mislim da su se mnogi argumenti iznijeli i da ste i Vi lično u svojim autorskim tekstovima objasnili mnogo toga i ja sam Vam zahvalan u ime Vlade. Što se nas tiče, naša pozicija se nije promijenila - mi danas slavimo njegov jubiljeg i smatramo da je brod 'Jadran' naše kulturno blago i dio naše tradicije - vojne i svake druge i ne bi voljeli, iako na to ne možemo uticati, da on bude predmet bilo kakvoog sporenja. Neka 'Jadran' služi za obuku mornara, za obuku vojnika i neka šalje jendu poruku da smo nekada bili jedna mnogo veća zemlja koja je gradila izuzetno lijepe brodove, a da ćemo i ubuduće takvu imovinu koristiti na najbolji način da šaljemo jednu poruku prijateljstva i dobrosusjedkih odnosa", istakao je on.

Abazović je kazao da Vlada treba uložiti napore da se "Jadran" renovira i podržao je ono što po na tom planu trenutno rade kalafatska radionica "Bokovac" i Ministarstvo odbrane. Istakao je da to Ministarstvo i dalje treba da se brine o "Jadranu" i da on i dalje bude u sastavu Mornarice VCG, ali dostupan svim civilnim pomorskim školama, fakultetima i ustanovama.

"Tivat je njegova kuća, njegova luka i kuća 'Jadrana' i on nekako najljepše i nakomotnije pristaje ovdje. Na moju i radost brojnih Tivćana i građana Boke, lijepo je što je 'Jadran' smješten ovdje. Ministarstvo odbrane treba da nastavi da se stara o školskom brodu 'Jadran' a da sa Opštinom Tivat nađe zajednički jezik kako bi taj brod najveći dio vremena provodio ovdje na Pinima", zaključio je Abazović.

Bonus video: