Opština Bar izdvojila blizu 100.000 eura za rekonstrukciju Sat kule, sat nakon više od decenju ponovo kuca

Sat kula je objekat koji datira iz srednjevjekovnog ili venecijanskog doba. Kula je vakuf (zadužbina) Jahja-age Ibrahima Osmanova, koji ju je 1753. obnovio, i dao da se postavi sahat na njoj

5381 pregleda 6 komentar(a)
Rekonstruisana Sat kula u Starom Baru, Foto: Opština Bar
Rekonstruisana Sat kula u Starom Baru, Foto: Opština Bar

Opština Bar okončala je radove na rekonstrukciji Sat kule, monumentalno orijentalnog spomenika koji zbog svog izgleda, autentičnosti i istorijskog značaja predstavlja jednu od građevina po kojima se Stari Bar najviše prepoznaje, saopšteno je iz Press službe Opštine Bar.

U saopštenju se navodi da je riječ o investiciji vrijednoj gotovo 100.000 eura koja je u cjelosti finansira sredstvima iz kapitalnog budžeta lokalne uprave.

"Restaurirani objekat su obišli predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević sa saradnicima, direktorica JU Kulturni centar Bar Aleksandra Grabež sa saradnicima, kao i predstavnici konzorcijuma "KOTO-KOTO DSD" kojem je bilo povjereno izvođenje radova", navodi se u saopštenju.

Raičević je istakao da se realizacijom ovog projekta još jednom potvrđuje uspješnost misije koju je lokalna uprava započela 2018. godine, a tiče se revitalizacije Starog grada Bara.

"Na zadovoljstvo svih nas je okonačana rekonstrukcija Sat kule, a večeras smo bili u prilici da se uvjerimo da su radovi izvedeni na kvalitetan način. Ovo je prva temeljna rekonstrukcija kule još od 1986.godine, dok su prije desetak godina rađeni izvjesni manji sanacioni radovi. Satni mehanizam koji krasi Sat kulu posle 12 godina je ponovo stavljen u funkciju zahvaljujući vrijednom i posvećenom radu entuzijasta Aleksandra Mijovića i Bojana Krivokapića koji su dali nemjerljiv doprinos da se zvono sa Sat kule ponovo začuje", rekao je Raičević.

On je afirmisao namjeru lokalne uprave da i u narednom periodu bude jednako posvećena Starom Baru i revitalizaciji svih objekata, što će dodatno potvrditi činjenicu da je ovaj lokalitet najvrednije kulturno-istorijsko nasljeđe Bara, ali i Crne Gore.

"Do sada smo realizovali jedan investicioni ciklus zahvaljujući kojem smo rekonstruisali crkvu Svete Katarine, otvorili prvi Kreativni hub u palati 85, rekonstrusali ljetnju scenu i Carinarnicu, te uredili Arhiepiskopsku palatu, kao budućeg muzeja arheologije. Nastojaćemo da obezbijedimo dodatna sredstva, kako u budžetu Opštine, tako i kroz participaciju u raznim evropskim projektima sa ciljem da se svi objekti u Starom Baru na valjan način rekonstruišu i opredijele za adekvatnu prezentaciju i turističku promociju", zaključio je Raičević.

Važnost revitalizacije krucijalnih istorijskih građevina u Starom gradu potvrdila je i Anastazija Miranović, upravnica Zavičajnog muzeja Bara. "Ovo je samo jedan od niza objekata koje smo obnovili i udahnuli mu novi život, a u tom pravcu ćemo nastaviti i dalje", poručila je Miranović.

Aleksandar Mijović, zadužen za popravku satnog mehanizma, istakao je zadovoljstvo obavljenim poslom i činjenicom da sat ponovo kuca, te pokazuje tačno vrijeme na sve tri strane kule.

"Bila je velika čast učestvovati u popravci ovog satnog mehanizma koji broji skoro četrdesetak godina i kao takav je pravi raritet u našem gradu. Kolega iz Podgorice, Bojano Krivokapić j ja smo zajedno odradili sjajnu stvar time što smo mehanizm vratili u prvobitno stanje, ali mu i produžili životni vijek" , kazao je Mijović.

Sat kula je objekat koji datira iz srednjevjekovnog ili venecijanskog doba. Kula je vakuf (zadužbina) Jahja-age Ibrahima Osmanova, koji ju je 1753. obnovio, i dao da se postavi sahat na njoj. Znatno je oštećena u višenedjeljnoj konstantnoj topovskoj paljbi prilikom crnogorskog zauzimanja 1877. godine. Objekat je stradao i u ekspoloziji 1881. godine, pa je dodatno oštećen u tri katastrofalna zemljotresa koja su pogađala region Bara – 1905, 1968. i najviše 1979. godine. Temeljno je sanirana i restaurirana 1984. Kula danas predstavlja posebnu turističku atrakciju Bara i prikazuje kulturu i istoriju naroda koji su živjeli pod njegovim zidinama.

Bonus video: