Trka za maloljetnikom stigla do MUP-a

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova odgovorili su da ih Uprava policije nije upoznala sa događajma u vezi sa maloljetnim L.H., već da su postupke pokrenuli nakon tekstova objavljenih u “Vijestima”

48371 pregleda 76 reakcija 22 komentar(a)
Foto: BORIS PEJOVIC
Foto: BORIS PEJOVIC

Odjeljenje za unutrašnju kontrolu policije pokrenulo je postupak utvrđivanja odgovornosti zbog bjekstva maloljetnog L. H. (2006) iz policijskog pritvora u Podgorici.

Inspektori tog sektora Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) istovremeno povjeravaju i postupanje policije, nakon zahtjeva za pomoć uprave Centra za djecu i mlade “Ljubović”, gdje je bio smješten taj osumnjičeni za teško ubistvo.

L. H. je prije dva dana određen pritvor u trajanju 30 dana zbog krivičnog djela teška krađa, koje je počinio nakon što se samovoljno udaljio iz “Ljubovića”.

Iz resora Filipa Adžića juče su redakciji kazali da su postupci unutrašnje kontrole pokrenuti povodom napisa koji su objavljeni u dnevnim novinama “Vijesti”, a odnose se na postupanje službenika Uprave policije, na čijem je čelu Nikola Terzić.

Terzić
Terzićfoto: Boris Pejović

“Odjeljenje za unutrašnju kontrolu policije je dana 24. 8. 2023. pokrenulo postupak unutrašnje kontrole zakonitosti postupanja policijskih službenika u vezi sa slučajem maloljetnika L. H. koji je optužen za teško ubistvo, a povodom novinskih napisa ‘Maloljetnik osumnjičen za ubistvo pobjegao iz Centra ‘Ljubović’’, ‘Osumnjičeni za ubistvo pobjegao iz ‘Ljubovića’’ i sl.”, rekli su “Vijestima”.

Kako su dodali, “takođe je pokrenut i postupak unutrašnje kontrole zakonitosti postupanja policijskih službenika povodom novinskog teksta od 26. 8. 2023. godine ‘Maloljetnik utekao policiji, pa osumnjičen da je ubio staricu’”.

“A povodom navoda u tekstu da je pomenuti maloljetnik L. H. iz prostorija Uprave policije pobjegao 1. juna i da će zbog toga jedan policijski službenik disciplinski odgovarati”, navode u odgovoru “Vijestima” iz resora unutrašnjih poslova.

S tim u vezi, kako su dodali, “Odjeljenje za unutrašnju kontrolu policije je zahtijevalo od Uprave policije dostavljanje informacije i cjelokupne dokumentacije u vezi sa predmetnim slučajevima”.

“Radi preduzimanja mjera i radnji iz svoje nadležnosti, kako bi se utvrdile sve činjenice i okolnosti u vezi sa postupanjem policijskih službenika u predmetnim slučajevima. Ukoliko se u postupcima unutrašnje kontrole utvrde činjenice i dokazi o nezakonitom i/ili neprofesionalnom postupanju policijskih službenika, biće preduzete zakonske mjere u cilju pokretanja postupaka za utvrđivanje odgovornosti”, kazali su “Vijestima”.

L. H. je 6. juna uhapšen zbog sumnje da je u podgoričkom naselju Konik ubio stariju ženu i njeno beživotno tijelo prekrio drvenim otpadom. Tada su iz Uprave policije saopštili da je L. H. odranije poznat policiji i da je hapšen zbog nekoliko desetina krađa.

Nakon hapšenja zbog teškog ubistva, dva mjeseca, koliko je zakonski maksimum za maloljetnike, proveo je u pritvoru, u Spužu, a potom, 5. avgusta, prebačen u Centar “Ljubović” u Podgorici.

Direktorica Centra Nina Delević “Vijestima” je 10. avgusta rekla da je L. H. u tu ustanovu smješten rješenjem Višeg suda, da je odranije poznat stručnim radnicima “Ljubovića” i da je tu boravio dva puta. Prvi put, kako je rekla, smješten je rješenjem Centra za socijalni rad Podgorica, a drugi rješenjem Višeg suda, do pravosnažnog okončanja postupka zbog krivičnog djela teška krađa u pokušaju, za koje djelo je donijeta pravosnažna sudska odluka i izrečena vaspitna mjera upozorenja i usmjeravanja “sudski ukor”.

Delević je i tada “Vijestima” rekla da su u ponašanju L. H. prepoznali niz rizika, “naročito u dijelu odnosa sa drugima i čestog samovoljnog udaljavanja”.

Tada, te više puta kasnije, kazala je da je “Ljubović” ustanova nezavodskog tipa, da korisnik ima pravo na izlazak, te da nemaju ni policijsko obezbjeđenje.

Dvije sedmice po smještanju u “Ljubović”, 19. avgusta, L. H. je, prema navodima uprave, iz svoje sobe odvalio zaštitne roletne i pokušao da se udalji iz te ustanove, ali je spriječen. Uprava je tada pozvala policiju, njihovi službenici su posjetili “Ljubović”. U odnosu na krivično djelo koje se maloljetniku stavlja na teret, iz te ustanove potom su tražili i 24-časovnu asistenciju, ali je dalja podrška policije, kako su rekli, izostala.

Oko 22 sata 22. avgusta L. H. je napustio “Ljubović”, a već sjutradan, u ranim jutarnjim satima, kako je kasnije saopštila Uprava policije, počinio je novo krivično djelo - teška krađa. Nakon trodnevne potrage za njim, lišen je slobode i određeno mu je zadržavanje. Sudija za maloljetnike Osnovnog suda u Podgorici prije dva dana je L. H., zbog osnovane sumnje da je izvršio krivično djelo teška krađa, odredio pritvor u trajanju najduže 30 dana.

“Vijesti” su ranije objavile da je Viši sud, nakon pritvora 60 dana, a pri izricanju privremene mjere smještanja u “Ljubović”, bio u saznanju da je L. H. prije ubistva starice, bio lišen slobode i da je pobjegao iz pritvorskih prostorija u Podgorici.

Tek nakon upita “Vijesti”, iz UP kazali su da je maloljetnik iz službenih prostorija Odjeljenja bezbjednosti Podgorica, pobjegao 1. juna i da tu boravio zbog drugog krivičnog djela. O ubistvu starice i hapšenju L. H. izvijestili su pet dana kasnije, 6. juna.

Zbog toga što im je pobjegao pritvorenik, UP je, kako su rekli, protiv jednog službenika pokrenula postupak zbog teže povrede službene dužnosti.

Predsjednik Savjeta za građansku kontrolu rada policije, advokat Zoran Čelebić, juče je “Vijestima” rekao da su zbog toga od UP tražili detalje i u kojem je smislu cijenjena odgovornost policijskog službenika.

Dugogodišnji član i predsjednik Savjeta Aleksandar Saša Zeković kazao je da postupanje policijskog službenika nije bilo profesionalno, ali i da ne može da se sva odgovornost svede na jednog čovjeka ili policiju u cjelini.

Komentarišući to što je maloljetnik uspio da pobjegne iz pritvora, iz Građanske alijanse pozvali su Odjeljenje unutrašnje kontrole UP “da u što hitnijem roku preispita postupanje svih policijskih službenika koji su učestvovali u ovom predmetu”.

Bonus video: