Uprava za šume: Nema nekontrolisane sječe u Biovskoj gori

Uprava za šume tvrde da su optužbe mještana neosnovane i netačne

6860 pregleda 1 komentar(a)
Sa protesta mještana, Foto: Svetlana Mandić
Sa protesta mještana, Foto: Svetlana Mandić

Uprava za gazdovanje šumama i lovištima provjerila je navode mještana šavničkih sela Bijela i Miloševići, koji su 19. avgusta održali protestno okupljanje zbog, kako su tada naveli, uništavanja šuma u Biovskoj gori.

“Konstatacije o uništavanju šuma i nekontrolisanoj sječi u Biovskoj gori neosnovane su i netačne i u potpunosti ih odbacujemo. Predstavnike Uprave za gazdovanje šumama i lovištima u PJ Šavnik niko nije informisao o vremenu i održavanju protestnog skupa, niti ih je pozvao da prisustvuju”, navodi se u odgovoru Uprave.

Mještani Bijele i Miloševića organizovali su protest u zaseoku Kamenita glavica, tvrdeći da se u Biovskoj gori obavlja nekontrolisana sječa, da privilegovani pojedinci “uništavaju” šumu, pa su tražili da se sječa zabrani svima koji nijesu iz tog kraja, kao i da nadležni utvrde kako su iz katastra “volšebno nestale” njihove parcele koje su prepisane državi. Zahtijevali su i da se provjere uplate koncesija i posjedovni listovi onih koji sijeku šumu, jer su istakli da pojedinci koriste tuđe posjedovne listove.

“Ovo što se radi u Biovskoj gori je genocid prema prirodi koju su nam preci ostavili, a onda i prema zajednici koja nema nikakvog benefita od toga, nego pojedinac izvlači korist. Područni šumar je napravio ‘masakr’ od katastra u ovoj šumi. Prekrojio je granice i privatne šume, koje se graniče sa državnom šumom, je prepisao državi. Sad mi treba da pustimo koncesionara da uđe i siječe šumu, a mi institucionalno da dokazujemo da je to vjekovima bila naša šuma, ali je 2015. godine volšebno prepisana državi”, kazao je tada Milutin Memedović iz Miloševića.

Iz Uprave navode da je s korisnikom šuma na tom području ugovor zaključen prošle godine, da se svakodnevno vrši kontrola izvođenja radova u šumi i da do sada nije uočena nijedna nepravilnost i neregularnost u procesu rada.

“Korisnik je dobio pravo na korišćenje državnih šuma u skladu sa zakonom i na javnom nadmetanju, a svoje finansijske obaveze izmiruje redovno, utvrđenom dinamikom plaćanja na osnovu predmetnog ugovora, zbog čega ne postoji nijedan osnovan razlog za pokretanje raskida ugovora s istim”, naveli su iz Uprave za gazdovanje šumama i lovištima.

Što se tiče konstatacija koje se odnose na posjedovne listove i prevođenje privatne šume u državne, oni nijesu, kako su istakli, adresa na kojoj mogu riješiti taj problem, već je potrebno da se obrate Upravi za katastar i državnu imovinu.

“Svakodnevno se vrši kontrola izvođenja radova od korisnika šuma, zbog čega su neosnovane optužbe da se u bilo kojem odjeljenju vrši ‘genocid nad šumama’. Apelujemo na građane da nam se u narednom periodu pisanim putem obrate ukoliko imaju neke sporne situacije u vezi sa privatnom ili državnom šumom, koje ćemo u najkraćem roku ispitati i naći rješenje za spornu situaciju, umjesto da neosnovanim optužbama dižu medijsku prašinu koja neće riješiti niti jedan problem”, zaključuje se u reagovanju Uprave na optužbe mještana Miloševića i Bijele.

U izjašnjenu rukovodioca PJ Šavnik Mladena Tošića, između ostalog, piše da u skladu sa Zakonom o šumama obezbjeđivanje drvetom stanovništva u ruralnim područjima vrše na način što vlasnici stambenih objekata na ruralnom području predaju zahtjeve za sječu šume do 10 metara kubnih za sopstvene potrebe uz posjedovni list koji dokazuje da posjeduju stambeni objekat na ruralnom području i saglasnost čuvara šuma, nakon čega direktor Uprave za gazdovanje šumama i lovištima odlučuje o podnijetim zahtjevima.

“Napominjem da je formirana komisija na osnovu naloga šumarskog inpektora, a po prijavi Duška Nenezića, da izvrši kontrolu terena čuvara šuma Miloša Strikovića, u GJ Bijela - Vojnik, o čemu je gospodin Nenezić obaviješten i pozvan da prisustvuje kontroli terena i pokaže eventualne nepravilnosti za koje tvrdi da postoje, ali se nije pojavio. Po završenoj kontroli komisija nije naišla ni na kakve nepravilnosti i o tome je sačinila zapisnik”, stoji u Tošićevom izjašnjenju.

Bonus video: