Građani će PDV plaćati u pošti

Za pošiljke čija je vrijednost između 75 i 150 eura se ne angažuje špedicija
686 pregleda 16 komentar(a)
Kupovina preko internea, Foto: Shutterstock
Kupovina preko internea, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 28.08.2017. 06:20h

Crnogorski građani koji naručuju robu putem interneta za pošiljke vrijednosti između 75 i 150 eura platiće porez na dodatu vrijednost (PDV) na mjestu preuzimanja, bez obaveze angažovanja špedicije, kazali su “Vijestima” u Upravi carina.

Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o PDV-u, koji je stupio na snagu 08. avgusta, izmijenjeni su uslovi koji se odnose na obaveze plaćanja dodatnih troškova prilikom internet kupovine. Ranije, građani su mogli da trguju robu do 150 eura, bez dodatnih obaveza.

Izmjenama zakona, ta granica je sada spuštena na 75 eura.

Iz Uprave carina su "Vijestima" objasnili da su pošiljke vrijednosti do 75 eura oslobođene od plaćanja carine i PDV-a, da se za pošiljke čija je vrijednosti veća od 75 eura, a manja od 150 eura naplaćuje samo PDV, a da se za pošiljke čija je vrijednost veća od 150 eura, naplaćuju i carina i PDV.

Iz Uprave carina su kazali i da građani za pošiljke čija je vrijednost veća od 75 eura, PDV plaćaju prilikom preuzimanja, te da pri tom nemaju obavezu angažovanja špedicije.

Jedno od centralnih mjesta gdje pristiže roba koju crnogorski građani naručuju putem interneta je Pošta Crne Gore. Redakciji se nedavno obratio čitalac, kojem su, kako je ispričao, na carinskom šalteru u Pošti na Željezničkoj stanici, u Podgorici, objasnili da za pošiljke vrijednosti preko 75 eura porez ne obračunavaju njihovi službenici i da će ga stoga uputiti na špediciju.

Reporter "Vijesti" se u Pošti uvjerio da od njihovih službenika nije jednostavno dobiti valjano objašnjenje o obavezama plaćanja poreza, carine i usluga špedicije, te da je za tako nešto neophodno poznavanje propisa.

Iz Pošte su "Vijestima" kazali da će, ukoliko pošiljka podliježe carinjenju, putem telegrama ili telefona, obavijestiti primaoca o zadržavanju pošiljke i informisati ga da je potrebno da se javi carinskoj ispostavi, koja sprovodi procedure carinjenja.

"Prilikom pregleda pošiljke carinik procjenjuje da li će odraditi skraćeni postupak, na OCD bloku ili stranka mora da angažuje neku špeditersku kuću. Ukoliko se naplaćuje preko OCD bloka, carinik stranci izdaje uplatnicu", kazali su iz Pošte, ne precizirajući u kojim slučajevima će građanin biti u obavezi da angažuje špediciju.

Osim izmjene u dijelu koji se odnosi na granične vrijednosti robe koja podliježe porezu, novina u Zakonu je i promjena člana koji se bavi mjestom oporezivanja usluge.

O primjeni novih normi oko mjesta oporezivanja, ekonomska i finansijska analitičarka Mila Kasalica, nedavno je u autorskom tekstu za "Vijesti" navela da će izazvati "haos na tržištu".

Bez procjene o prihodima koje će donijeti izmjene propisa

Crnogorski građani će do Nove godine na pošiljke koje naruče putem interneta plaćati PDV u iznosu od 19 odsto. Nakon toga, PDV će, prema novim propisima, iznositi 21 odsto.

Iz Uprave carina su kazali da nemaju podatke o tome koliko će država ostvariti dodatnih poreskih prihoda naplatom PDV na pošiljke neznatne vrijednosti iznad 75 eura.

Lani je, prema podacima Pošte, na adrese građana širom Crne Gore isporučeno 319.828 pošiljiki internet trgovine.

Tokom prvih šest mjeseci 2017. uručeno je 182.368 pošiljki.

Bonus video: