Magovčević: Ministarstvo prosvjete ništa nije uradilo za prosvjetne radnike koji putuju

"Prosvjetni putnici" organizovali su protesno okupljanje ispred Ministarstva prosvjete zbog neplaćanja prevoza prosvjetnim radnicima do radnih mjesta

13082 pregleda 47 reakcija 20 komentar(a)
Foto: Nikola Saveljić
Foto: Nikola Saveljić

Ministarstvo prosvjete ništa nije uradila za nas koji putujemo i izdvajamo od 100 do 250 eura u toku mjeseca za putne troškove.

To je na današnjem protestu "Prosvjetnih putnika" organizovanom ispred Ministarstva prosvjete zbog neplaćanja prevoza prosvjetnih radnika do njihovih radnih mjesta, rekao profesor Mitar Magovčević.

Magovčević je istakao da nije zadovoljan odnosom Ministarstva prosvjete prema nastavnicima. Kazao je i da su svoje zahtjeve istakli na vratima tog resora, jer ono, tvrdi, "apsolutno ništa nije uradilo za prosvjetne putnike koji godinama putuju".

"Gospođa Jelušić iz Ministarstva prosvjete kazala je u medijima da nije informisana o našem skupu, a mi smo se svim medijima obratili i skup smo regularno prijavili. Mogla je znati, i od ranije, da smo zainteresovani za rješavanje ovih pitanja", izričit je Magovčević.

Iz Udruženja "Prosvjetni putnici" ranije su saopštili da su zahtijevali da im se vrati član 16. u Granskom kolektivnom ugovoru (GKU) koji je, kažu, ukinut još 2005, a koji je obavezivao poslodavca, odnosno ministarstvo, da plaćaju prevoz prosvjetnim radnicima.

Sa današnjeg protesta
Sa današnjeg protestafoto: Nikola Saveljić

Drugi zahtjev tog udruženja, kaže profesor Magovčević, je da se regulišu benefiti povodom rješavanja stambenih pitanja u mjestu gdje zaposleni prosvjetar radi.

"Poznato je da Stambena zadruga solidarno ne radi na pravi način. Vidjeli ste kako se u Budvi novac raspoređivao. Tražimo da nam se omoguće povoljniji stambeni krediti", istakao je Magovčević.

On, takođe, smatra da je veliki problem "i ukidanje stajališta".

"Stajališta su ukinuta u Podgorici, na više lokacija.. Kolege će vam možda reći da i na drugim mjestima imaju takvih problema. Željezničko stajalište uopšte ne postoji na prilazu u Podgorici, kao u drugim gradovima u Evropi. Znate kako je on tamo regulisan", izričit je Magovčević.

Mitar Magovčević je obećao da će, ukoliko njihovi zahtjevi ne budu ispunjeni, nastaviti da protestuju. Očekuju da će problem biti riješen kada se izabere novi ministar prosvjete.

"Od ministra Vojinovića mi ništa više ne očekujemo. Nije nas ni primio, na brojne načine nas je izbjegavao", rekao je Magovčević.

Na pitanje novinara koliko prosvjetara putuje, profesor kaže da ih je "blizu 1.000".

"Mnogi prosvjetni radnici se stide, na ovaj način, da traže ono što im pripada. Od 2005. niko se nije javio da traži novac i sredstva koja nam pripadaju. Taj novac je neko koristio za svoje potrebe, da kupi i zloupotrijebi socijalni mir", smatra Magovčević.

Jedna od nastavnica koja svakog dana putuje kazala je da putuje 16 godina, a upitala je i Ministarstvo prosvjete da li imaju spisak ljudi koji putu do radnog mjesta i "koliko je njih sada".

"Nismo imali priliku da se premjestimo ili da makar jednu godinu radimo u svom radnom mjestu", rekla je ona, dodajući da ako su neki "mogli da biraju, drugi nastavnici nisu".

Bonus video: