Morsko dobro će za dodatni monitoring izdvojiti 40.000 eura

Namjeravaju da postave četiri fiksne automatske stanice za praćenje kvaliteta morske vode

5180 pregleda 2 komentar(a)
Barska marina, Foto: BORIS PEJOVIC
Barska marina, Foto: BORIS PEJOVIC

Javno preduzeće za upravljanje Morskim dobrom raspisalo je tender za nabavku i postavljanje sistema za praćenje fizičko-hemijskih parametara mora.

Iz tenderske dokumentacije vidi se da će fiksni sistem čija se vrijednost procjenjuje na 40.000 eura sa PDV-om, biti postavljen na četiri još zvanično nedefinisane lokacije na primorju.

Morsko dobro traži da senzorske jedinice za kontrolu fizičko-hemijskih parametara mora vrše monitoring minimum pet fizičko-hemijskih parametara po lokaciji, uz mogućnost praćenja i tri meteo parametara. Traži se monitoring u realnom vremenu, temperature vode, temperature vazduha, saliniteta, pH vrijednosti, BPK5, HPK, ukupnog nivoa fosfora i azota, ukupne suspendovane materije, kao i praćenje meteo podataka poput brzine vjetra, pravca vjetra, padavina i sličnog.

“Neophodno je obezbijediti mogućnost akvizicije podataka u realnom vremenu. Neophodno je razviti bežičnu mrežu koja pokriva nadgledano područje bazirano na podržanim tehnologijama. Mreža treba da funkcioniše na besplatnom frekvencijskom spektru definisanom EU standardima”, piše u tenderskim uslovima.

Morsko dobro od ponuđača traži da pored hardvera koji će instalirati na četiri lokacije izradi i adekvatan softver za prikupljanje, obradu i vizuelizaciju prikupljenih podataka, a koji može biti integrisan sa drugim sistemima, kao i da izradi adekvatnu viber chatboat aplikaciju “za prikaz i preporuke stanja fizičko-hemijskih parametara mora na bazi upita od strane eksternih korisnika.” Ponude na ovaj tender Morskog dobra primaju se do 13. septembra kada će biti održano i njihovo otvaranje.

To JP već sezonski realizuje Program praćenja sanitarnog kvaliteta morske vode za kupanje na Crnogorskom primorju. Za realizaciju ovogodišnjeg Programa, putem javnog tendera, izabran je Institut za biologiju mora iz Kotora, čija laboratorija posjeduje akreditaciju za metodologiju analize obaveznih mikrobioloških parametara po ISO standardima koji su propisani i nacionalnim propisima i Direktivom EU. Rezultati analize kvaliteta morske vode vrše se tokom turističke sezone, za 109 lokacija kupališta na obali od Herceg Novog do Ulcinja.

Bonus video: