Šćekić: Podatak o rasprostranjenosti pušenja alarm za cijelo društvo

Ministar upozorio da je upotreba duvanskih proizvoda, kao i izlaganje duvanskom dimu, globalni problem koji izaziva ozbiljne posljedice za javno zdravlje

3413 pregleda 7 komentar(a)
Šćekić, Foto: MZD
Šćekić, Foto: MZD

U Crnoj Gori stopa rasprostranjenosti pušenja je oko 35 odsto, što je alarm za zdravstveni sistem i cjelokupno društvo da je neophodno sprovesti mjere kontrole duvana, kazao je ministar zdravlja Dragoslav Šćekić.

On je, na godišnjem sastanku okvirne Konvencije o kontroli duvana u Budvi, upozorio da je upotreba duvanskih proizvoda, kao i izlaganje duvanskom dimu, globalni problem koji izaziva ozbiljne posljedice za javno zdravlje.

To, kako je dodao Šćekić, dovodi i do značajnih zdravstvenih, socijalnih, ekonomskih i ekoloških problema.

„Primjenjujući principe Okvirne konvencije Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) o kontroli duvana, Crna Gora odredila je nacionalne prioritete koje treba implementirati kako bi se unaprijedilo javno zdravlje“, rekao je Šćekić.

Kako je saopšteno iz Ministarstva zdravlja, Šćekić je naveo da je uvjeren da će sastanak biti iskorišćen za uspostavljanje najboljih praksi u toj oblasti, a sve sa ciljem zaštite zdravlja stanovništva.

Šćekić je kazao da je u Crnoj Gori stopa rasprostranjenosti pušenja oko 35 odsto.

"Taj podatak upozorenje je i alarm, kako za zdravstveni sistem, tako i za cjelokupno društvo, da je neophodno sprovesti mjere kontrole duvana, kako bi se uspješno eliminisali štetni efekti upotrebe i spriječile eventualne komplikacije“, istakao je Šćekić.

On je naglasio da su djeca i mladi naročito izloženi negativnim uticajima duvanskog dima.

Pri tome je, kako je kazao, evidentan i trend povećanja korisnika duvanskih proizvoda među tom, posebno osjetljivom populacionom grupom.

„Kako i elektronske cigarete postaju dostupnije i popularnije, naš zadatak je da efikasno regulišemo upotrebu tih proizvoda, koji izazivaju zavisnost i držimo ih dalje od svih, a naročito od mladih ljudi“, poručio je Šćekić.

Ministarstvo zdravlja je, prema njegovim riječima, iniciralo izmjene i dopune postojećeg Zakona o ograničenju upotrebe duvanskih proizvoda, kako bi se i normativno regulisala ta oblast.

Navodi se da se najznačajnije odredbe tog zakona odnose na mjere za smanjenje i ograničavanje upotrebe duvanskih proizvoda, koje obuhvataju reklamiranje, proizvodnju, promet i obilježavanje tih proizvoda, zabranu pušenja u javnom i radnom prostoru i izlaganje sekundarnom duvanskom dimu, sprečavanje uticaja na maloljetnike.

Šefica Sekretarijata Okvirne konvencije SZO o kontroli duvana, Adriana Blanko Markizo, istakla je napredak koji su ostvarile države učesnice u projektu FCTC 2030.

“Intenzivna podrška koju smo ponudili državama učesnicama u projektu FCTC 2030 predstavlja dodatnu podršku, uz onu uobičajenu koju pruža Sekretarijat konvencije, gdje se obezbjeđuje tehnička pomoć, omogućavaju kontakti sa drugim državama koje rade na implementaciji i mogu pomoći, i nudi se angažovanje na političkom nivou“, navela je ona.

Konvencija o kontroli duvana
foto: MZD

Markizo je rekla da u svim državama učesnicama u projektu FCTC 2030 vide raznovrsne aktivnosti koje su usmjerene na kontrolu duvana.

„U središtu projekta FCTC 2030 je promjena politike i mi podstičemo države da rade na postizanju svojih prioritetnih ciljeva u kontroli duvana, naročito u oblasti zakonodavstva“, kazala je Markizo.

Šefica Kancelarije SZO za Crnu Goru, Mina Brajović, navela je da da je zabrinuta zbog negativnog uticaja duvana na javno zdravlje.

Kako je kazala, duvan je izuzetno težak, višedimenzionalni problem.

Brajović je istakla da treba imati na umu da se smrtni ishodi i oboljenja koja su uzrokovana duvanom mogu u potpunosti spriječiti.

„Iako ne možemo umanjiti pogubne posljedice duvana na korisnike i njiihove porodice, važno je razmotriti i šire ekonomske uticaje“, navela je Brajović.

Konvencija o kontroli duvana
foto: MZD

Prema njenim riječima, jedan od najvećih izazova je kako spriječiti da djeca počnu da koriste duvan da bi se spriječila njihovu zavisnost od duvana u odraslom dobu koja traje čitav život.

Brajović je navela da su u Crnoj Gori gotovo deset odsto mladih ljudi, starosti od 13 do 15 godina, pušači.

Iz Ministarstva su kazali da je projekat FCTC 2030 inicijativa razvojne pomoći Sekretarijata Konvencije, kojom se pomaže jačanje kontrole duvana u nekima od država koje ispunjavaju uslove za Zvaničnu razvojnu pomoć (ODA) putem promovisanja i podrške vladama da ubrzaju implementaciju Okvirne konvencije o kontroli duvana SZO.

Taj projekat, kako su naveli, realizuje Sekretarijat Okvirne konvencije u partnerstvu sa SZO i Programom ujedinjenih nacija za razvoj.

„Jedan od ključnih elemenata projekta FCTC 2030 jeste pružanje direktne podrške izabranom broju država koje ispunjavaju uslove za Zvaničnu razvojnu pomoć (ODA) koje su pokazale značajnu motivaciju da unaprijede kontrolu duvana prema smjernicama Globalne strategije za ubrzavanje kontrole duvana: Unapređivanje održivog razvoja kroz implementaciju Okvirne konvencije SZO o kontroli duvana 2019-2025“, kaže se u saopštenju.

Konvencija o kontroli duvana
foto: MZD

Kako su rekli iz Ministarstva, dio podrške koja se pruža državama učesnicama u tom projektu jeste izrada investicionih studija za kontrolu duvana.

„Te investicione studije bave se analizom zdravstvenih i ekonomskih troškova korišćenja duvana, kao i potencijalnim ekonomskim benefitima implementiranja ključnih mjera iz Okvirne konvencije SZO o kontroli duvana“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da projekat FCTC 2030 finansiraju Ujedinjeno Kraljevstvo, Norveška i Australija.

Bonus video: