Otvorena izložba u Nikšiću: Maštovnjaci koji bojom žele uljepšati svijet

Sloboda stvaranja u Ateljeu „Put“, može služiti kao važan podsticaj za razvoj kreativnosti i prihvatanja vlastite emocionlnosti, kazala je akademska slikarka Olivera Eraković

3607 pregleda 42 reakcija 0 komentar(a)
Izložba u Nikšiću, Foto: Svetalana Mandić
Izložba u Nikšiću, Foto: Svetalana Mandić

Na platou ispred Gradske kuće, u okviru manifestacije “Septembarski dani ” i Nikšićke kulturne scene, otvorena je izložba likovnih radova i body art prezentacija polaznika Ateljea "Put", koji vodi profesorica likovne kulture Angelina Janjušević.

„Izloženo je oko 30 radova, a polaznici su sami izabrali kojim radovima žele da se predstave. Motivi su različiti, ali nikada ne insistiram na određenoj tematici i motivima, već da njihova maštovitost i kreativnost dođu do izražaja koristeći adekvatne tehnike i usvajajući znanje iz likovne kulture“, kazala je Janjušević.

Janjušević
Janjuševićfoto: Svetlana Mandić

Dodala je da polaznici Ateljea „Put“ godišnje dobiju dva-tri puta priliku da publici predstave to što stvaraju.

A stvaraju, kako je kazala akademska slikarka Olivera Eraković, koji je otvorila izložbu, sa puno optimizma, ljubavi, osjećanja, uvodeći posmatrača u ljepote življanja.

Eraković
Erakovićfoto: Svetlana Mandić

„Analizirajući vaše radove mogla sam uočiti da su nastali kroz dug proces rada otkrivajući nam vaš unutrašnji svijet, maštu, misli i emocije. Ono što se da zapaziti kroz liniju, boju, kroz način izražavanja, je da ste radoznalog i osjetljivog duha, energični i željni znanja, da ne želite kroz život ići ravnodušno, već da želite hrabro koračati, razvijati kreativnost, radoznalost i samopouzdanje“, kazala je Eraković.

Kako je istakla, sloboda stvaranja u Ateljeu „Put“, može služiti kao važan podsticaj za razvoj kreativnosti i prihvatanja vlastite emocionlnosti.

„Posebno kroz podsticaj da što slobodnije izrazite svoj doživljaj, kako bi produkt vašeg stvaranja uvijek bio ovako neobičan i divan“, istakla je Eraković.

Polaznici Ateljea su prezentovali i tzv. umjetnost tijela, body art, pa su njihovi drugari imali priliku da slike „ponesu“ sa sobom – neko na ruci, neko na licu, a nije bio mali broj onih koji su dozvolili malim /velikim umjetnicima da slikaju po većoj površini tijela.

„Body art se ne može svrstati ni u sliku ni u skulpturu, jer tijelo je ujedno i umjetnički medij i umjetnički objekat što nam, za razliku od slika na platnu, dokazuje vlastitu besmrtnost u reprezentaciji. Model je posledica slike, a ne njena polazna pretpostavka, odnosno uzrok nastanka“, kazala je Eraković.

Poručila je djeci da budu „veličanstveni maštovnjaci, izumitelji 300 čuda, sanjari“ i da vjeruju u umjetnost koja će promijeniti svijet.

Na izložbi, koju je organizovala JU Muzeji i galerije Nikšić, nastupio je hor Osnovne škole “Milija Nikčević” pod rukovodstvom profesorice Marice Pejović.

Bonus video: