MF: Naknadnim zahtjevom iskazana potreba nabavke opreme za bolnicu u Pljevljima

"Ministarstvo finansija, odnosno Vlada je Prijedlogom izmjena i dopuna Zakona o budžetu za 2023. godinu, koji se nalazi u skupštinskoj proceduri, predložila izmjene kojim se stvaraju navedene pravne pretpostavke kod ovog projekta da se pokrene postupak nabavke opreme"

4387 pregleda 1 komentar(a)
Ministarstvo finansija, Foto: Luka Zeković
Ministarstvo finansija, Foto: Luka Zeković

Ministarstvo finansija (MF) saopštilo je danas da je naknadnim zahtjevom iskazana potreba nabavke opreme za potrebe bolnice u Pljevljima, za šta kako su dodali sredstva nijesu planirana, niti su predviđene budžetske pozicije.

Oni su to poručili povodom teksta "Pljevaljska bolnica nestala iz budžeta" koji je objavljen danas na Portalu Vijesti.

Saopštenje MF prenosimo integralno:

"Zakonom o budžetu Crne Gore za 2023. godinu ("Sl. list CG", br. 152/22) u okviru kapitalnog budžeta Uprave za kapitalne projekte (organizacioni kod 41506) na aktivnosti "Izgradnja Opšte bolnice u Pljevljima" (programski kod 21 011 K01 005) planirana su sredstva u ukupnom iznosu od 505.900,00 eura. Naime, Skupština Crne Gore je prilikom donošenja Zakona o budžetu Crne Gore za 2023. godinu, usvojila Izvještaj Odbora za ekonomiju, finansije i budžet br. 33/22-5/124, kojim se, između ostalog, prihvata izmijenjeni amandman 3 (33/22-5/85), uz prethodnu saglasnost predstavnika predlagača, na način da se prvobitni predloženi iznos od 205.900,00 eura za aktivnost - Izgradnja Opšte bolnice u Pljevljima, uveća za iznos od 300.000,00 eura. Shodno navedenom, predmetni projekat je planiran u budžetu za 2023. godinu.

Međutim, realizacija projekta je inicijalno podrazumjevala sprovođenje radova na građevinskom objektu, i za tu namjenu su sredstva i opredijeljena na odgovarajućoj budžetskoj poziciji, dok je naknadnim zahtjevom iskazana potreba nabavke opreme za potrebe bolnice, za šta sredstva nijesu planirana, niti su predviđene budžetske pozicije. Imajući u vidu da se sredstva budžeta, u skladu sa godišnjim zakonom o budžetu i Zakonom o budžetu i fiskalnoj dogovornosti, troše isključivo namjenski, te da da nabavka opreme nije planirana Zakonom o budžetu za 2023. godinu, nijesu postojale pravne pretpostavke da se pokrene postupak nabavke navedene opreme. S tim u vezi, Ministarstvo finansija, odnosno Vlada je Prijedlogom izmjena i dopuna Zakona o budžetu za 2023. godinu, koji se nalazi u skupštinskoj proceduri, predložila izmjene kojim se stvaraju navedene pravne pretpostavke kod ovog projekta da se pokrene postupak nabavke opreme.

Imajući u vidu da je Izmjena Zakona o budžetu za 2023. godinu još uvijek u skupštinskoj proceduri, kao i da plaćanja u vezi sa radovima na objektu opšte bolnice neće biti realizovana u tekućoj godini, što je takođe i potvrđeno u navedenom novinskom tekstu od strane gospodina Grbovića (direktor pljevaljske bolnice Saša Grbović), koji je neutemeljeno i zlonamjerno pokušao da imputira odgovornost Ministarstvu finansija, u skladu sa Zakonom o budžetu i fisklanoj odgovornsoti, ista su, Odlukom Vlade Crne Gore, preusmjerena na druge kapitalne projekte, čija je realizacija u toku i za koje će Uprava za kapitalne projekte izvršiti plaćanja u tekućoj godini", poručili su iz MF.

Bonus video: