Otvoren Dnevni boravak za odrasla i starija lica i lica sa invaliditetom u Kotoru

Dnevni boravak za starija lica u opštini Kotor je sedamnaesti objekat ove vrste u Crnoj Gori

4096 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Gov.me
Foto: Gov.me

U Kotoru je otvoren Dnevni boravak za odrasla i starija lica i lica sa invaliditetom, površine 107 metara kvadratnih, kapaciteta 20 korisnika.

"Otvaranjem Dnevnog boravka nastojimo da poboljšamo kvalitet života u ovoj opštini i stvorimo uslove za integraciju ovih ranjivih kategorija u zajednicu. Namjera je da se odrasla i starija lica i lica sa invaliditetom integrišu na osnovu jednakih mogućnosti, kao i da se kod korisnika podstakne razvoj praktičnih vještina, da se osnaže za samostalan život i da im se pruži prilika da, u granicama svojih mogućnosti, doprinesu unapređenju socijalnog ambijenta u opštini Kotor, kazao je ministar rada i socijalnog staranja Admir Adrović.

Adrović je Dnevni boravak otvorio sa predsjednikom opštine Kotor Vladimirom Jokićem i direktorom Doma starih u Risnu Srđanom Dragomanovićem.

Adrović je, kako je saopšteno iz Ministarstvo rada i socijalnog staranja, naveo da će se u Dnevnom boravku u skladu sa potrebama korisnika, obezbjeđivati niz važnih aktivnosti i organizovati radno-okupacione, odnosno edukativne aktivnosti, koje podstiču razvoj novih znanja i vještina.

"Takođe, kroz određene metode rada, pružaće se podrška u socijalnoj inkluziji, razvijati komunikacione vještine i vještine i znanja potrebne za život u zajednici, naveo je Adrović.

On je dodao da će Vlada Crne Gore, odnosno Ministarstvo rada i socijalnog staranja i u narednom periodu nastojati da stvara ambijent i sistem socijalne zaštite koji omogućava produktivno, zdravo, pozitivno i dostojanstveno starenje, uspostavljanjem ovih i sličnih usluga, kojima se podržavaju potencijali starijih da vode kvalitetan život.

Jokić je istakao da će se otvaranjem Dnevnog boravka, osim pružanja novih sadržaja, poboljšati i kvalitet života naših najstarijih sugrađana.

"Otvaranje ovog objekta je samo nastavak naše politike da naročito budemo obazrivi prema osjetljivim grupama. Intencija Opštine Kotor je da i dalje nastavi da radi na unaprjeđenju sadržaja za najosjetljivije grupe u našem gradu. Otvoreni smo za sve tendencije da se poboljša kvalitet života najstarijim sugrađanima, a vjerujem da ćemo i tokom naredne godine imati programe koji će im učiniti ljepšim treće životno doba", naveo je Jokić.

Dragomanović je istakao da je ovo najveći Dnevni boravak u Crnoj Gori, čije je opremanje koštalo 46.000 eura.

"Pružaće usluge za 20 korisnika kojima će biti obezbijeđeni obroci, društvene igre, psiho-socijalna podrška, mjerenje krvnog pritiska i šećera u krvi, kao i različite radionice i sve ono što je nekada nedostajalo ovim generacijama, koje su dva puta ovaj grad podizali iz pepela. Ne smijemo zaboraviti da su korisnici naših usluga generacije koje su poslije rata gradile ovaj grad i državu, tako da mislim da smo svi zajedno nešto dobro napravili", kazao je Dragomanović.

Dnevni boravak za starija lica u opštini Kotor je sedamnaesti objekat ove vrste u Crnoj Gori. Do sada su otvorena u Nikšiću (2), Danilovgradu (2), Mojkovcu (1), Plavu (1), Cetinju (2), Rožajama (1), Bijelom Polju (2), Petnjici (1), Pljevljima (2), Risnu (1) i Kolašin (1).

Bonus video: