Han: EU nije imala vremena da reaguje u sporu Beograda i Skoplja

Han je naveo da je na regionalnom samitu u Trstu dogovoreno produbljivanje ekonomskih veza i da je sada na redu implementacija dogovora
64 pregleda 0 komentar(a)
Johanes Han, Foto: Beta-AP
Johanes Han, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 26.08.2017. 15:08h

Evropski komesar za proširenje Johanes Han pohvalio je danas Srbiju i Makedoniju zbog rješavanja spora tolikom brzinom da "EU nije imala vremena da reaguje i da nije bilo potrebe za reakcijom". Srbija je prošle nedjelje povukla svo osoblje iz ambasade u Skoplju ali je ono vraćeno i ponovo počelo sa redovnim aktivnostima. Han je na konferenciji za novinare sa albanskim premijerom Edijem Ramom u Draču rekao da je ekonomska saradnja u regionu jedan od motora priključenja regiona EU i da ona pomaže državama da poboljšaju život svojih građana. Prema njegovim riječima, "građane često nerviraju stalni zahtjevi iz EU ali su ti zahtjevi korisni za njih". On je naveo da je na regionalnom samitu u Trstu dogovoreno produbljivanje ekonomskih veza i da je sada na redu implementacija dogovora. Han je kao primjer važnosti regionalnih ekonomskih veza naveo da je izvoz iz zemalja zapadnog Balkana u EU udvostručen u prethodnih 10 godina dok je razmjena među državama zapadnog Balkana ostala na istom nivou.

On je izjavio da je interes EU da sve zemlje regiona što prije postanu članice Unije ali da je za to neophodno sprovesti brojne mjere.

Posebna pažnja na neformalnom sastanku premijera zapadnobalkanske šestorke u Draču bila je posvećena sprovođenju akcionog plana od 115 tačaka o produbljivanju regionalne ekonomske saradnje, koji je usvojen na samitu u Trstu u julu.

Bonus video: