Povećanje cijena preduzeća Komunalne usluge Pljevlja na Ustavnom sudu

Najavljeno pokretanje ocjene ustavnosti i zakonitosti novog cjenovnika pljevaljskih Komunalnih usluga

9043 pregleda 2 komentar(a)
Groblje Ravni u Pljevljima, Foto: Goran Malidžan
Groblje Ravni u Pljevljima, Foto: Goran Malidžan

Odbornik Demokratske partije socijalista u Skupštini opštine Pljevlja Saša Ječmenica najavio je pokretanje ocjene ustavnosti i zakonitosti novog cjenovnika preduzeća Komunalne usluge, koji je nedavno usvojila skupštinska većina predvođena koalicijom Za budućnost Crne Gore.

Opštinsko preduzeće Komunalne usluge, koje gazduje gradskim grobljem Ravni u Pljevljima, pijacom i azilom za životinje, povećalo je cijene svojih usluga u prosjeku od 30 do 40 odsto.

Ječmenica kaže da novi cjenovnik nije usklađen sa pravnim poretkom Crne Gore i i da prilikom njegovog donošenja nije primijenjena Uredba o Metodologiji za određivanje cijena komunalnih usluga.

“Povećanjem cijena usluga nova lokalna vlast udarila je po džepu građana u značajno većem iznosu nego što je inflacija, a da pri tom nijesu obrađene socijalne kategorije”, rekao je Ječmenica.

Kazao je da je preduzeće Komunalne usluge povećalo cijene svojih usluga a da prethodno lokalnom parlamentu nisu dostavili izvještaj o radu za 2022. godinu.

“Cjenovnik je usvojen, a da odbornici nisu imali nikakvih informacija o stanju u tom preduzeću i kako ono finansijski stoji. Izvještaji o radu preduzeća nisu se našli na sjednici lokalnog parlamenta što je nedopustivo”, rekao je Ječmenica.

Tvrdi i da su svake godine povećavana sredstva iz oštinskog budžeta za rad tog preduzeća.

“U budžetu za 2021. za održavanje grobalja i javnih površina izdvojeno je 50.000 eura, 2022 izdvojeno je 70.000 eura a u budžetu za ovu godinu čak 160.000 eura. I pored tolikih izdvajanja preduzeću treba još 70.000 eura od građana. Pitanje je da li ovo održavanje naplaćuju po dva osnova i iz budžeta i od građana. Ako im je argument da su u pitanju staze, onda je u Pljevljima održavanje groblja skuplje od pranja ulica u gradu za 50 odsto. Za šta ide toliki novac to niko ne zna”, rekao je Ječmenica “Vijestima”.

Predsjednik Odbora direktora Dušan Jović kazao je da su usluge poskupjele u prosjeku između 30 do 40 odsto i da je cjenovnik korigovan zbog poskupljenja građevinskog i drugog materijala. Neke od usluga povećane su 70 do 80 odsto, dok za neke od njih nijesu promijenjene cijene.

Jović je rekao i da cijena godišnjeg održavanja grobnica nije promijenjena.

Prihod preduzeća nakon poskupljenja biće veći za 68,5 hiljada eura, a najviše novca sliće se od pogrebnih usluga - oko 62.000 eura.

Jović je kazao da je ovaj cjenovnik razmatran još početkom godine od prethodnog menadžmenta, ali, kako je rekao, zbog tadašnje blokade institucija nije mogao biti usvojen.

“Prethodni cjenovnik donijet je 2014. godine i cijene nijesu povećavane skoro deset godina. Novi cjenovnik je usklađen sa porastom cijena građevinskog materijala, rastom stope inflacije kao i porastom cijene goriva u prethodnom periodu. Predloženi porast cijena bio je neophodan iz navedenih razloga kako društvo ne bi bilo dovedeno u situaciju neisplativosti usluga koje pruža građanima a samim tim dovedeno pitanje opstanka ovog društva”, rekao je Jović.

Jović je kazao da su samo sto odsto povećane naknada za unošenje i montažu spomenika na postojeći okvir sa 9,2 na 18,4 eura i cijena korišćenja pogrebnog vozila koja će se umjesto 50 centi po novom cjenovniku naplaćivati euro po kilometru. Startna cijena korišćenja ovog auta ostala je nepromijenjena i iznosiće 20 eura.

Prema novom cjenovniku, usluga izrade dvodjelne grobnice sa završnim radovima koštaće 917 eura, umjesto dosadašnjih 632 eura, što je poskupljenje od 45 odsto. Za isti procenat poskupljala je cijena izrade trodjelne grobnice, koja će sada koštati 1.083 eura i jednodjelne grobnice za koju će građani po novom cjenovniku plaćati 750 eura.

Izrada porodične grobnice za jedan sanduk koštaće 1.261 euro, dva 1.775 i tri 1.985 eura. Izrada trotoara oko grobnice poskupljala je isto 45 odsto i koštaće od 133 za jednodjelnu do 166 za trodjelnu grobnicu. Za 45 odsto povećane su i cijene izrada i brušenje kapa za jednodjelni, dvodjelni i trodjelni okvir i nanošenje kulira.

Usluga kopanja groba povećana je sa 143 na 166 eura, a usluga određivanja lokacije povećana je za 30 odsto, sa 9,2 na 11,96 eura.

Korišćenje kapale na gradskom groblju ubuduće će se za 24 sata naplaćivati 90 eura umjesto sadašnjih 62 eura što je poskupljenje od 45 odsto. Korišćenje kapele preko 24 sata naplaćivaće se 3,47 eura po satu.

I skidanje plakata je poskupjelo za 30 odsto i iznosiće 4,49 eura umjesto dosadašnjih 3,45.

Zakup tezge na buvljoj pijaci povećan je sa 37,19 na 41,32 eura mjesečno, a dnevne tezge sa 2,53 na 2,81 euro.

Mjesečna rezervacija tezgi na zelenoj pijaci poskupjela je za 35 odsto i koštaće 17,34 eura, a rezervacija kamionskog mjesta na zelenoj pijaci koštaće 63 eura, što je za 25 odsto više u odsnosu na dosadašnje cijene. Dnevna upotreba tezge na zelenoj pijaci naplaćivaće se 3,88 eura što je 28,6 odsto više u odnosu na prethodni cjenovnik.

Povećane su i cjene usluga na pijaci mlječnih proizvoda za 54 do 58 odsto.

Bonus video: