Fatića istražuju i za nesavjesno liječenje sa smrtnim ishodom

Više državno tužilaštvo formiralo je predmet po prijavi porodice protiv ljekara i proslijedilo ga tužiocima u ODT Podgorica

121451 pregleda 142 reakcija 81 komentar(a)
Nikola Fatić, Foto: Luka Zeković
Nikola Fatić, Foto: Luka Zeković

Više državno tužilaštvo u Podgorici formiralo je predmet protiv vaskularnog hirurga Nikole Fatića povodom krivične prijave za nesavjesno liječenje sa smrtnim ishodom, ali su ga proslijedili na postupanje kolegama iz podgoričkog Osnovnog državnog tužilaštva (ODT).

To je “Vijestima” juče saopštila rukovoditeljka i portparolka podgoričkog Višeg državnog tužilaštva, tužiteljka Lepa Medenica.

“Obavještavam Vas da je u Višem državnom tužilaštvu u Podgorici formiran predmet povodom krivične prijave J. P. S. Kako su krivičnom prijavom prijavljena krivična djela iz nadležnosti Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici, te da je predmetna krivična prijava takođe podnijeta i Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici, to je predmet dostavljen tom tužilaštvu, kao nadležnom”, navodi se u odgovoru.

Iz podgoričkog ODT-a, na čijem je čelu Duško Milanović, “Vijestima” je juče nezvanično saopšteno da još nijesu primili predmet od kolega iz Višeg tužilaštva.

Odgovarajući na pitanja o drugom predmetu koji je formiran protiv Fatića po prijavi porodice pokojnika zbog navodnog protivpravnog oduzimanja ljudskih organa ili djelova tijela, kazali su da čekaju vještačenje pronađenog materijala koje bi trebalo da bude dostavljeno početkom naredne sedmice.

Radio Slobodna Evropa objavio je juče popodne da u ODT očekuju da bi do kraja sedmice trebalo da budu poznati rezultati obdukcije, koji će usmjeriti dalji tok istrage.

Iz ODT-a su u nedjelju zvanično potvrdili da su preduzeli određene radnje u predmetu koji je u tom tužilaštvu formiran po prijavi za protivpravno oduzimanje ljudskih organa i djelova tijela.

Kćerka pokojnog pacijenta, Jelena Perović Stanjević saopštila je juče Televiziji “Vijesti” da ima puno povjerenje u rad policije i pravosudnih organa i da vjeruje da će na objektivan način ispitati sve okolnosti ovog slučaja. Istakla je da je njihov jedini cilj da dođu do istine o načinu na koji je operisan njihov otac, odnosno da li je to urađeno u skladu sa pravilima medicinske struke.

“Vijesti” su prekjuče objavile da je policija u petak pretresala prostorije na hirurgiji Kliničkog centra (KC) po prijavi porodice pokojnika da je Fatić prikrivao dokaze, odnosno neovlašćeno iz ustanove iznio dio ljudskog tijela.

foto: Savo Prelević

“Vijestima” je više izvora nezvanično saopštilo da je saslušano više osoba i da su zaposleni na vaskularnoj hirurgiji u subotu ujutro u ostavi tog odjeljenja KC-a pronašli teglu u kojoj je, kako se pretpostavlja, dio abdominalne aorte, koju je Fatić, kako tvrdi porodica pokojnika, prethodno odnio iz te zdravstvene ustanove.

Ta informacija u subotu je nezvanično potvrđena iz više izvora u Upravi policije, ali i KC-a.

Fatić u protekla tri dana nije odgovarao na pozive i poruku “Vijesti”...

Prema saznanjima “Vijesti”, pacijent je u KC-u preminuo nekoliko dana nakon operacije koju je taj hirurg uradio prije dvadesetak dana.

Izvori “Vijesti” kazali su da je operaciju prvobitno trebalo da urade dvojica starijih vaskularnih hirurga, ali se porodica odlučila za Fatića.

Pacijent je, tvrde, preminuo nekoliko dana nakon operacije, a porodica je podnijela krivičnu prijavu zbog nesavjesnog liječenja sa smrtnim ishodom.

Potvrđujemo da je policija vršila istragu u skladu sa prijavom koju je imala i u potpunosti sarađujemo kao i uvijek sa svim državnim organima. Svoje postupke Klinički centar Crne Gore će uskladiti sa rezultatima istrage koju policija sprovodi bez prejudiciranja istih”, odgovorili su ranije “Vijestima” iz KC

Obdukciju pacijenta, kako je saopšteno “Vijestima”, tražio je dežurni anesteziolog. Izvori su pojasnili da nalaz patoanatomske obdukcije još nije gotov.

“Vijesti” su prekjuče, pozivajući se na izvore iz policije i KC-a, objavile da je član porodice pokojnika prilikom posjete Fatićevoj privatnoj ordinaciji navodno uočio teglu na kojoj je pisalo ime i prezime pokojnog pacijenta, zbog čega je navodno i podnesena prijava da je ljekar navodno prikrivao dokaze i protivpravno iznio iz ustanove dio trbušne aorte.

Više izvora kazalo je “Vijestima” da dio trbušne aorte ljekar nije smio da iznese iz ustanove u kojoj je rađena operacija.

Član 167 Zakona o zdravstvenoj zaštiti propisuje da se sa djelovima ljudskog tijela koji su hirurškim zahvatom ili na drugi način odstranjeni, postupa na način koji propisuje Ministarstvo zdravlja, uz saglasnost nadležnog organa opštine.

“Za svaki hirurški odstranjeni dio ljudskog tijela obavezno se vrši patomorfološka i histološka obrada”, piše u tom članu Zakona.

Bonus video: