MKM: Durmitoru i Kotoru ne prijeti brisanje sa Liste svjetske baštine Uneska

Iz MKM su kazali da zbog decenija zapostavljanja i loših praksi Crna Gora ima dosta toga da uradi i pruži sistemski odgovor da bi na kvalitetan način osigurala zaštitu Kotora i Durmitora

13644 pregleda 6 komentar(a)
Durmitor, Foto: Shutterstock
Durmitor, Foto: Shutterstock

Ministarstvo kulture i medija (MKM) saopštilo je danas da Durmitoru i Kotoru ne prijeti brisanje sa Liste svjetske baštine Uneska.

"Nijedno od crnogorskih zaštićenih područja nije na tzv. crvenim listama, niti im prijeti brisanje sa Liste svjetske baštine Uneska. Saradnja sa Uneskom se odvija u skladu sa procedurom i kvalitetnom dinamikom, intenzivnom razmjenom po svim segmentima nadležnosti te organizacije. Kada je riječ i o Kotoru i o Durmitoru, dostavljaju se redovni i periodični izvještaji, te se radi na osiguravanju zaštite u skladu sa konvencijama, standardima Uneska i nacionalnim zakonodavstvom", ističe se u saopštenju MKM.

Direktor Agencije za zaštitu životne sredine (EPA) Milan Gazdić potvrdio je ranije danas "Vijestima", pozivajući se na svoja nezvanična saznanja da će Kotor izgubiti status prirodnog i kulturno-istorijskog područja na Listi svjetske baštine Uneska.

Predsjednik Opštine Kotor Vladimir Jokić tvrdi da to nije tačno. "Kotor neće izgubiti status, niti je ugrožen", napisao je on na Fejsbuku.

Gazdić je naveo da će sljedeći samit Uneska u Rijadu, u Saudijskoj Arabiji, biti "težak za Crnu Goru" i da će Nacionalni park "Durmitor" biti stavljen na crvenu listu. On je, na konferenciji "Zaštita prirode i životne sredine, stanje, značaj i perspektive", rekao da je to poraz naše države.

Iz MKM su kazali da zbog decenija zapostavljanja i loših praksi Crna Gora ima dosta toga da uradi i pruži sistemski odgovor da bi na kvalitetan način osigurala zaštitu Kotora i Durmitora, te da odgovornost za taj proces moraju dijeliti vlade, lokalne samouprave i političke partije koje aktivno učestvuju u kreiranju lokalnih i nacionalnih politika.

"Ambasador Ivan Ivanišević, stalni delegat Crne Gore pri Unesku, učestvuje na 45. zasjedanju Komiteta svjetske baštine u Rijadu. Crna Gora nije članica Komiteta u ovom mandatu, pa je shodno proceduri zatvorena i mogućnost za obraćanje naših predstavnika, iz tog razloga učešće crnogorskog predstavnika prevashodno je iskorišćeno za komunikaciju sa sekretarijatom Komiteta i drugim ekspertima", piše u saopštenju.

Iz MKM su naveli da je zasebno, Crna Gora, osim saradnje po pitanju zaštićenih područja i elemenata nematerijalne baštine, posebno aktivna na promociji standarda i vrijednosti Uneska i ostvaruje adekvatnu vidljivost i uticaj na svim poljima djelovanja.

"Članica smo više grupa prijateljstva u okviru Uneska, a posebno aktivni u onoj za Ukrajinu, pa smo u više navrata imali proaktivnu ulogu i obraćanja u ime saveznika kako bi se afirmisala potreba zaštite kulturno-istorijskog nasljeđa u Ukrajini, nakon agresije od strane Ruske Federacije. Da je saradnja između Crne Gore i Uneska kvalitetna govori i činjenica da je Crnoj Gori ukazana čast da bude domaćin važne radionice o očuvanju kulturne baštine, a ovaj skup će biti održan u Kotoru krajem oktobra, a razmatra se i učešće direktora Centra svjetske baštine", piše u saopštenju MKM.

Iz tog Vladinog resora su naveli da je Prijestonica Cetinje, uz podršku MKM, predala aplikaciju za članstvo u Mreži kreativnih gradova Uneska, u oblasti dizajna i da ukoliko aplikacija bude uspješna, to bi bilo prvo članstvo neke lokalne samouprave sa zapadnog Balkana u ovoj prestižnoj mreži.

Bonus video: