Montefarm: Priliku za upis na Farmaciju u Podgorici imaju jedino lučonoše i to iz gimnazija, čemu medicinske škole...

"Naša Farmacija nije samostalna univerzitetska jedinica, prostorni kapaciteti su izuzetno skromni za veći broj studenata, te su sve to razlozi zbog kojih je Montefarm informativno razgovarao sa Univerzitetom iz okruženja"

5796 pregleda 15 komentar(a)
Foto: Arhiva Vijesti
Foto: Arhiva Vijesti

Zdravstvena ustanova Apoteke Crne Gore (ZUACG) Montefarm reagovala je na izjavu više pravne savjetnice u Centru za građansko obrazovanje (CGO) Snežane Kaluđerović, objavljenoj u tekstu "Šta kriju pregovori Montefarma-a i Univerziteta Bijeljina: Lični interes preči od obrazovanja" objavljenog 16. septembra na Portalu Vijesti.

Reagovanje prenosimo integralno:

"Imajući u vidu činjenicu da je viša pravna savjetnica CGO Snežana Kaluđerović pozvala upravni organ Montefarma da objasni "kako i na koji način trošimo sredstva građana Crne Gore' apsolutno ne postoji razlog da ne pojasnimo. Dakle, po zna koji put da razjasnimo: postoje sredstva koja se izdavajaju iz budžeta namijenjena isključivo za nabavku ljekova, medicinskih sredstava i potrošnog materijala neophodnih sistemu javnog zdravstva i to u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama. Drugo, sopstvena sredstva su posebna sredstva i predstavljaju zaradu Montefarma zahvaljujući doprinosu svih zaposlenih u našoj Ustanovi, te postoje jasno definisana ograničenja i kontrole koje se tiču godišnje potrošnje Montefarmovih sredstava u skladu sa Finansijskim planom, odobrenim od strane Odbora direktora, a koje reguliše Statut ustanove.

Jedan neformalni razgovor gdje je pominjana isključivo mogućnost uspostavljanja saradnje, podrazumijevao samo dobijanje osnovnih informacija o Univerzitetu u Bijeljini i kakva je politika upisa samog univerziteta.

U prilog tome je i podatak da je do sada 50 kolega (farm.tehničara i farmaceuta) iskazalo želju da nastave školovanje. Na pomenutom Univerzitetu predavači su profesori sa Medicinskog i Farmaceutskog fakulteta u Beogradu, Farmaceutskog fakulteta u Novom Sadu, zatim sa VMA (Vojno-medicinska akademija) i Medicinskog fakulteta u Kragujevcu. Kvalitetom bilo kog Farmaceutskog fakulteta ne bavi se Montefarm, već oni koje vrše akreditaciju, dok Ministarstvo prosvjete nostrifikuje diplome iz inostranstva u skladu sa regulativom. Mišljenja smo da ni CGO nije nadležan za utvrđivanje kvaliteta kadra i obrazovnih ustanova u Crnoj Gori. Što se tiče same onlajn nastave, svjedoci smo da je tokom dvije godine pandemije ovaj vid nastave bio potpuno legitiman i kod nas i u svijetu. Ako već preispitujemo ovaj način obrazovanja, nameće se pitanje da li su ispiti položeni u ovom periodu validni, kao i praksa koja je obavezna.

Politika upisa na studijskom programu Farmacija u Podgorici već je godinama poznata i nama i javnosti. Priliku imaju jedino lučonoše i to mahom iz neke od Gimnazija i ne postoji prijemni ispit pa se nameće pitanje čemu srednje medicinske škole u Crnoj Gori i odsjek farmacija ako oni nemaju mogućnost upisa. Potom, naša Farmacija nije samostalna univerzitetska jedinica, prostorni kapaciteti su izuzetno skromni za veći broj studenata, te su sve to razlozi zbog kojih je Montefarm informativno razgovarao sa Univerzitetom iz okruženja. Na studijskom programu Farmacija Medicinskog fakulteta UCG upisuje se svake godine 30 studenata na budžet, od čega prosječno diplomira 15-ak godišnje, što apsolutno ne korenspodira sa brojem apoteka u našoj zemlji. Ukoliko se osvrnemo na to da je neophodan određeni broj farmaceuta koji obavljaju svoju profesiju i u bolnicama, KCCG, veledrogerijama, Institutu za ljekove i medicinska sredstva i drugim ustanovama, deficit ove profesije je jasan i neupitan. Jesmo spremni da osnažimo i podržimo naš Farmaceutski studij, da radimo na njegovom unapređenju zajedno sa svima onima kojima je u interesu napredak farmaceutske struke, međutim niz navedenih ograničenja jednostavno onemogućuju takvo nešto.

Napominjemo da se već dugi niz godina nije riješio problem realnog broja apoteka shodno broju stanovnika, a prema standardima EU, upravo to je dovelo do nedovoljnog broja farmaceuta na tržištu rada. Montefarm je uvidio problem upravo poštujući regulative i uz izuzetne napore nastoji da organizuje profesionalnu farmaceutsku uslugu, međutim niz zakonskih ograničenja koje moramo poštovati kao državna zdravstvena ustanova, konstantno nas usporava gdje je prvi i osnovni problem- nedovoljan broj diplomiranih farmaceuta na tržištu rada. Iz tog razloga, kvalifikacije da se radi o „ličnom interesu“ ne zaslužuju ni pojašnjenje, pa čak ni komentar od strane jedne ozbiljne, od javnog interesa važne ustanove kao što je Montefarm.

Što se tiče samog poslovanja Montefarma redovne revizije se sprovode da kontrolišu i utvrde postoje li odstupanja. Cjelokupne izvještaje javnost može lako provjeriti na zvaničnoj stranici Uprave prihoda i carina Crne Gore, te su pozivi da se izvrši "temeljna revizija" tendenciozini i nepotrebni.

Da sumiramo, drago nam je da NVO CGO ima visoko mišljenje o Montefarmu i smatra da možemo uticati na tako važne odluke kao što je osnivanje univerzitetskih jedinica i njihovo unapređenje, međutim naša je namjera bila da skrenemo pažnju javnosti na evidentan problem što će, nadamo se, rezultirati nekim konkretnim potezima", piše u saopštenju Montefarma.

Bonus video: