Markoviću dva stana o trošku Podgoričana

Bivši direktor preduzeća “Sportski objekti” Vojislav Marković juče nije odgovarao na pozive i poruku upućenu na broj poznat redakciji. Zamjenik gradonačelnice Danilo Šaranović najavio prijave protiv Markovića, ali i drugih aktera koji su mu omogućili da skući sebe i članove porodice

15558 pregleda 199 reakcija 10 komentar(a)
Sa konferencije za medije, Foto: Nikola Saveljić
Sa konferencije za medije, Foto: Nikola Saveljić

Bivši direktor preduzeća “Sportski objekti” Vojislav Marković dva puta je riješio stambeno pitanje o trošku građana Podgorice.

To pokazuje dokumentacija koju su juče na konferenciji za medije predstavili zamjenik gradonačelnice Danilo Šaranović i član Upravnog odbora (UO) “Sportskih objekata” Ivan Kopitović.

Stan od 84 metra pod povoljnim uslovima gotovo u centru Podgorice dobio je 2000. od podgoričke ustanove “Dječji savez”, na čijem je čelu tada bio. Nije poznato koliko je tada platio taj stan, ali ga je 15 godina kasnije (2015) poklonio sinu, da bi u maju 2020. zahtjevom od “Sportskih objekata” tražio da se ponovo riješi njegovo stambeno pitanje. To mu je, prema dokumentima, i omogućeno dvije godine kasnije.

Dokument iz 2000. godine, kada je Marković dobio prvi stan
Dokument iz 2000. godine, kada je Marković dobio prvi stanfoto: Glavni grad

Zahtjev je 2020. obrazložio “izuzetnim rezultatima u radu”, a dokumentacija pokazuje da je stan od 43 metra kvadratna platio 25.799 eura, odnosno 600 eura po kvadratu. U tu cijenu je uračunat i PDV.

Stan 2022. plaćen 25.799 eura
Stan 2022. plaćen 25.799 eurafoto: Glavni grad

Marković juče nije odgovarao na pozive i poruku upućenu na broj poznat redakciji.

Zamjenik gradonačelnice Danilo Šaranović ocijenio je juče da je Marković vodio računa o ličnom umjesto o javnom interesu, kada je u pitanju to preduzeće.

“Uvijek je obavljao funkcije u institucijama na čijem se čelu nalazio njegov lični prijatelj Božidar Vuksanović. On na bazi odluke upravo tog prijatelja postaje vlasnik trosobnog stana 2000”, kazao je Šaranović na jučerašnjoj konferenciji za medije.

Vuksanović je, prema dokumentaciji u koju su “Vijesti” imale uvid, bio predsjednik Upravnog odbora “Dječijeg saveza” u vrijeme kada je Marković dobio stan gotovo u centru Podgorice.

Šaranović dalje objašnjava da je Marković poklonio stan svom sinu 2015. Nakon toga, navodi zamjenik gradonačelnice Olivere Injac, bivši direktor podgoričkog preduzeća tražio je od “Sportskih objekata” novi stan.

“U vrijeme mandata prethodne gradske uprave, privredno društvo na čijem se čelu nalazi Marković, mijenja pravilnik i ne poštuje član 21”, rekao je Šaranović, dodajući da Marković, u sklopu dokumentacije, prilaže uvjerenje da nema nepokretnosti u Podgorici.

“Dobio je taj stan, a onda novim zahtjevom tražio da zamijeni i taj, i to zbog pogleda”, kazao je Šaranović.

Bivši direktor “Sportskih objekata”, tvrdi Šaranovic, tražio je i da mu se isplate bruto zarade i neiskorišteni odmori u iznosu od 70.000 eura.

“On je sve to radio kao direktor protiv koga je više zaposlenih u ‘Sportskim objektima’ podnijelo tužbe za mobing”, rekao je Šaranović.

Ivan Kopitović, član UO “Sportski objekti”, tvrdi da je nadležnima prijavio da nedostaje određeni dio dokumentacije “Sportskih objekata”.

“Obavijestio sam Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) i Upravu policije (UP) o eventualnom postojanju krivičnog djela. Biće zanimljivo kako će se oni izjasniti”, rekao je.

Kopitović je kazao da bi imali mnogo da iznesu o radu Markovića, ali i tužbi koju je pokrenuo protiv “Sportskih objekata”.

“Vrlo je jasno šta je gospodin Marković želio, da je njegov lični interes uvijek bio na prvom mjestu, a to znaju i radnici koji su nam dostavili podatke. Njegovu tiraniju dokazuju prijave za mobing”, objasnio je Kopitović.

Kazao je i da je račun firme “Sportski objekti” bio blokiran, a plate zaposlenima zamrznute.

Kopitović je kazao da su prošlog mjeseca zaposlenima u “Sportskim objektima” plate isplaćene bez doprinosa, a da su doprinosi isplaćeni samo Markoviću.

“Trenutno firmi ne prijeti stečaj, jer ne želimo da ugrozimo funkcionalnost sistema koji broji 109 radnika. Taj rukovodni kadar je, po mom mišljenju dosta upitan”, rekao je funkcioner Kopitović.

Na pitanje “Vijesti” koji dokument iz “Sportskih objekata” nedostaje, Kopitović je kazao da se radi o Pravilniku o rješavanju stambenih pitanja zaposlenih iz 2014.

Šaranović je najavio da će podnijeti prijave protiv “svih aktera, ne samo Markovića”.

“Potpuno je jasno da on nije bio sam u tim radnjama...”, rekao je zamjenik gradonačelnice Glavnog grada.

Kopitović je kazao da su prošlog mjeseca zaposlenima u “Sportskim objektima” plate isplaćene bez doprinosa, a da su doprinosi isplaćeni samo Markoviću.

“Trenutno firmi ne prijeti stečaj, jer ne želimo da ugrozimo funkcionalnost sistema koji broji 109 radnika. Taj rukovodni kadar je, po mom mišljenju dosta upitan”, rekao je funkcioner Kopitović.

Bonus video: