Kad Školski odbor izigrava detektive: Nastavnike pitali i zarađuju li mimo plate

Školski odbor mimo zakona i svojih nadležnosti tražio izjave nastavnika Pomorske škole o razlozima zbog kojih su potpisali peticiju protiv direktora

15893 pregleda 4 komentar(a)
Snežana Kaluđerović, Foto: CGO
Snežana Kaluđerović, Foto: CGO

Školski odbor kotorske Pomorske škole nezakonito je tražio izjave nastavnike o razlozima zbog kojih su potpisali peticiju protiv direktora Ratka Petrovića i proslijedili je Ministarstvu prosvjete i medijima.

To upravljačko tijelo je tražilo i da nastavnici, čiji su potpisi ispod zahtjeva za smjenu Petrovića, saopšte da li su imali dodatne prihode, mimo mjesečne zarade u školi.

Prosvjetna inspekcija ocjenjuje da je Školski odbor na taj način postupao suprotno svojim nadležnostima.

Petrović
Petrovićfoto: UCG

Inspektori su još utvrdili i da su ništavne odluke Školskog odbora od 25. maja, konstatujući da to tijelo nema ni predsjednika, ali ni člana u ime Savjeta roditelja.

“Odgovornom licu, Ratku Petroviću, ukazano je da Savjet roditelja mora izabrati predstavnika u ŠO, kao i da se izabere predsjednik ŠO, u skladu sa Opštim zakonom o obrazovanju i vaspitanju, Statutom i Poslovnikom o radu ŠO. Takođe, imenovani je dužan da u roku od sedam dana od dana isteka roka za otklanjanje nepravilnosti, pisano obavijesti inspektorku o preduzetim mjerama”, stoji u obavještenju prosvjetne inspektorke Dijane Magdelinić od 18. septembra.

U tom nalazu nema informacije o tome da je Nastavničko vijeće izglasalo nepovjerenje svojim predstavnicima u Školskom odboru, a da nije sazvana sjednica tokom koje bi bili izabrani novi.

Direktor Ratko Petrović kazao je “Vijestima” da će sjednicu Nastavničkog vijeća sazvati kad “Prosvjetna inspekcija riješi po prigovoru o izglasavanju nepovjerenja prethodnim predstavnicima nastavnog kadra u Školskom odboru”.

Tvrdi i da je uložio prigovor na zapisnik inspekcije u kojem se ističe da je Školski odbor radio mimo svojih nadležnosti i tražio izjašnjenja nastavnika, ali i uvid u njihove dodatne prihode.

Na pitanje “Vijesti” da li će biti imenovan privremeni Školski odbor, s obzirom na sva dešavanja u Pomorskoj školi, ali i posljednjeg nalaza inspekcije, iz Ministarstva prosvjete su saopštili da su, “u skladu sa zakonom, uputili školi dopis sa zahtjevom da se preduzmu odgovarajuće mjere u zakonskom roku za otklanjanje nepravilnosti na koje je prosvjetni inspektor ukazao u svom nalazu, i o tome obavijesti Ministarstvo prosvjete”.

“Prosvjetni inspektor je u zapisniku naložio da direktor ustanove i Školski odbor preduzmu neophodne radnje i mjere za izbor predstavnika u Školskom odboru iz reda Savjeta roditelja kao i izbor predsjednika Školskog odbora”, odgovaraju iz Ministarstva.

Viša pravna savjetnica u Centru za građansko obrazovanje (CGO) Snežana Kaluđerović poručuje da je toj nevladinoj organizaciji “poznata neformalna komunikacija direktora Petrovića sa nastavnicima u toj ustanovi, kojim se zahtijevalo selektivno izjašnjenje samo određenih nastavnika Pomorske škole da se izjasne o tekućoj situaciji, što je znak prijetnje uticajem funkcije direktora”.

Prema njenim riječima, zna se kako se u školi traže izjašnjenja i ona se, prema važećem zakonu, daju samo kao mišljenje.

“...Jer nastavničko vijeće daje savjetodavno mišljenje školskom, odnosno upravnom odboru, prilikom izbora i razrješenja direktora, a do maja mjeseca 2023. godine Opšti zakon o obrazovanju i vaspitanju propisivao je samo izjašnjenje nastavničkog vijeća o kandidatu za direktora i pomoćnika koje zahtijeva ministar, a na koji zahtjev je nastavničko vijeće nije imalo obavezu odgovora. S druge strane, nezakonite naredbe članova školskog odbora, za pojedinačna izjašnjenja dijela nastavnika mogu biti dokazno sredstvo u postupku za mobing pred nadležnim sudom, jer isti koristi neprimjeren uticaj zastašujući nastavnike, svojim položajem i položajem podrške od strane ministra koji je bio dužan da ga smijeni u vrijeme inspekcijskog nalaza kada je razrješenje direktora bilo ministrova nadležnost”, ocijenila je Kaluđerović.

Ona je podsjetila na to da je CGO još u avgustu tražio hitno imenovanje privremenog Školskog odbora Pomorske škole.

“Činjenica da je novim nalazom Prosvjetna inspekcija utvrdila da je krnji Školski odbor Pomorske škole mimo zakona i nadležnosti tražio izjašnjenje nastavnika koji su potpisali peticiju nepovjerenja direktoru, govori u prilog tome da je inicijativa bila opravdana i utemeljena u zakonu”, naglasila je Snežana Kaluđerović.

Bonus video: