Opština i privrednici pomažu odlazak maturanata sa Žabljaka na ekskurziju

Na ekskurziju će ove godine poći 21 maturant, 11 iz Gimnazije i 10 učenika Ugostiteljske škole

8083 pregleda 33 reakcija 3 komentar(a)
Srednja mješovita škola Žabljak, Foto: SMŠ 17. septembar
Srednja mješovita škola Žabljak, Foto: SMŠ 17. septembar

Opština Žabljak i lokalna preduzeća i privreda pomoći će odlazak na ekskurziju maturantima Srednje mješovite škole “17. septembar” iz tog grada.

“Učenici škole na ekskurziju u Grčku krenuće krajem septembra ili početkom oktobra”, potvrdila je “Vijestima” direktorica te obrazovne ustanove Milojka Stijepović.

Kazala je da će na ekskurziju ove godine poći 21 maturant, 11 iz Gimnazije i 10 učenika Ugostiteljske škole.

Opština Žabljak uplatiće po sto eura za svakog učenika, objavljeno je na fejsbuk stranici Skupštine opštine Žabljak. To je trećina od oko 330 eura, koliko će koštati putovanje u Grčku po učeniku.

“Opština će uplatiti iznos od 100 eura po svakom učeniku, što će svakako biti pomoć i olakšanje za kućne budžete učenika i njihovih roditelja. Ekskurzije su korisna stvar koja pomaže učenicima da se socijalizuju i dobro provedu i steknu neka lijepa iskustva i poznanstva. Učenici i njihovi roditelji su nam jako bitni, posebno mladi ljudi koje treba uvijek podržati i omogućiti im da imaju lijepa sjećanja koja će im ostati za cijeli život”, saopštili su iz lokalne samouprave.

Direktorica škole kazala je da su i neka opštinska preduzeća i ustanove, kao i lokalni privrednici dali svoje donacije i pomogli učenike i njihove roditelje da otputuju na ekskurziju.

“Poslali smo dopise preuzećima i ugostiteljima da nam pomognu odlazak djece na ekskurziju tako što će donirati novac ili imaju neke poslove koje učenici mogu da odrade i na taj način zarade za odlazak na ekskurziju”, rekla je Stijepović.

Srednju mještovitu školu u Žabljaku pohađa svega 74 učenika od prvog do četvrog razreda.

Otkad je počela sa radom, prije 47 godina, Srednja mješovita škola “17. septembar” na Žabljaku, ove godine upisala je najmanji broj učenika.

Svega 12 đaka upisalo se u Gimnaziju i Ugostiteljsku školu, a razlozi su sve manji natalitet i iseljavanje u druge gradove.

“Mislim da će naredne godine broj učenika biti veći, a i u posljednje vrijeme u grad se vraća sve više mladih i za očekivati je da će u narednom periodu biti i više djece na Žabljaku”, kazala je Stijepović.

Opština Žabljak za svako novorođeno dijete isplaćuje po 500 eura, a ove godine su za svu djecu obezbijedili besplatan vrtić.

U vrtiću na Žabljaku ove godine upisano je 95 mališana.

Bonus video: