Narodnu kuhinju koristi 180 Pljevljaka

Za rad, uključujući namirnice, zarade zaposlenih i režije, potrebno 9,5 hiljada eura mjesečno, Opština Pljevlja ustupiće besplatno poslovni prostor, koji su do sada plaćali 400 eura

9700 pregleda 11 komentar(a)
Prostorije Narodne kuhinje u Pljevljima, Foto: Goran Malidžan
Prostorije Narodne kuhinje u Pljevljima, Foto: Goran Malidžan

Opština Pljevlja ustupiće besplatno na korišćenje poslovni prostor veličine 125 metara kvadratnih NVO Narodna kuhinja Pljevlja, za koji trenutno ta NVO mjesečno izdvaja 399 eura.

Ugovor o korišćenju poslovnog prostora, kojim će se definisati, rok, način i uslovi korišćenja sa predstavnicima Narodne kuhinje, potpisaće predsjednik Opštine Dario Vraneš.

U obrazloženju odluke navedeno je da se Narodna kuhinja obratila lokalnoj upravi zahtjevom da ih oslobodi plaćanja zakupa poslovnog prostora koji se nalazi u poslovnoj zgradi na gradskoj pijaci.

“U javnom je interesu da se poslovni prostor da na korišćenje NVO Narodna kuhinja”, smatraju u lokalnoj samoupravi.

Narodna kuhinja u Pljevljima u kojoj se spremaju besplatni obroci za najugroženije stanovnike, počela je sa radom 26. septembra prošle godine.

Pravo na usluge narodne kuhinje mogu ostvariti korisnici materijalnog obezbjeđenja, prava na ličnu invalidninu, samohrana lica, penzioneri sa najnižim penzijama.

Takođe, pravo korišćenja usluga narodne kuhinje imaju i drugi građani Pljevalja kojima je ova usluga neophodna zbog nepovoljnog socijalnog i materijalnog položaja.

“Prošle godine prostor u kojem je smještena Narodna kuhinja je adaptiran, kada je promijenjen kompletan enterijer, postavljene pločice. nova električna i vodovodna instalacija, izgletovani i okrečeni zidovi. Nabavljen je i inventar i sve prilagođeno funkcionisanju kuhinje. Samo za materijal utrošeno je oko 25.000 eura. Pošto je Narodna kuhinja kao NVO od opšteg interesa i značaja, a troškovi struje, vode, čistarine, hrane, plata zaposlenih i zakupa, a za šta su sredstva obezbijeđena donacijama kako privrednih subjekata tako fizičkih lica, a ta sredstva su ograničena, trudimo se da uštedimo svaki cent”, naveo je u dopisu kojim traži oslobađanje od plaćanja zakupa poslovnog prostora predstavnik NVO Narodna kuhinja Pljevlja Milan Potpara.

On je “Vijestima” kazao da trenutno usluge Narodne kuhinje koristi oko 180 građana i da je za njen rad, uključujući namirnice, zarade zaposlenih i režije mjesečno potrebno oko 9,5 hiljada eura. U Narodnoj kuhinji u Pljevljima zaposlena su četiri radnika.

Prostorije Narodne kuhinje u Pljevljima
Prostorije Narodne kuhinje u Pljevljimafoto: Goran Malidžan

Podsjetio je da je prošle godine bila predviđena nabavka dostavnog vozila da bi se najugroženijim Pljevljacima dostavljala hrana na kućnu adresu i zaposlenje jednog vozača, ali da sve to nijesu uspjeli realizovati zbog nedostatka novca.

“Snalazimo se na razne načine uključujući rodbinu i prijatelje korisnika koji nisu u mogućnosti sami da dođu, kako bi im dostavili hranu. Tokom prošle i prvih mjeseci tekuće godine slali smo dopis Opštini Pljevlja da nas oslobodi plaćanja zakupa korišćenog prostora, jer su ti troškovi na godišnjem nivou blizu 5.000 eura. Zaista je veliki broj korisnika Narodne kuhinje koji su lošeg fizičkog zdravlja i nesposobnih za rad bilo koje vrste. Veliki je broj naših sugrađana i ljudi iz okolnih mjesta koji ispunjavaju kriterijume da se hrane u Narodnoj kuhinji i dobar dio njih zbog ponosa ne želi da uzima hranu. Sada, u 21. vijeku, kada civilizacija napreduje u svakom pogledu, trudimo se da smanjimo broj gladnih u našem gradu. Pokušavamo da smanjimo troškove, kako bismo dobili na količini hrane, ali sredstva kojima raspolažemo su ograničena. Kako je naglo rastao broj korisnika, tako su se i troškovi uvećavali. Ako bi se broj prijavljenih opet uvećao, ne bi smo bili u mogućnosti da to finansijski iznesemo”, naveo je Potpara.

Kazao je i da je svake godine neophodno da prikupljaju novac da bi kuhinja mogla normalno da funkcioniše.

“Dobar dio tih sredstava ode na troškove režije, a zbirno gledajući ti troškovi nisu mali. Gledaćemo na svaki način da održimo rad Narodne kuhinje i ako Bog da da pružimo mnogo više uz njeno stabilno funkcionisanje. Jedan od načina kako bismo mogli normalno da radimo pored donacija je i oslobađanje od plaćanja dažbina, u ovom slučaju troškova zakupa. Stoga Vas molimo ako ste u mogućnosti da nas oslobodite mjesečnih troškova zakupnine u iznosu od 399,3 eura”, naveo je Potpara u zahtjevu.

Svakog dana kuvano jelo, nedostaje vozilo za isporuku

Potpara je kazao da je za proteklu godinu narodna kuhinja opravdala svrhu svog postojanja. Korisnici Narodne kuhinje su uglavnom samci i starije osobe, lošeg materijalnog i zdravstvenog stanja.

“Svakog dana našim korisnicima pripremamo jedan kuvan obrok, s tim što u subotu podijelimo suv obrok za nedelju jer tog dana kuhinja ne radi. Svakog dana u nedelji korisnici dobijaju različito jelo i otprilike svakih desetak dana jelovnik se ponavlja”, kazao je Potpara.

Ističe da Narodna huhinja opstaje zahvaljujući donacijama Opštine Pljevlja i Rudnika uglja kao i manjih donatora. On je posebno istakao primjer Branke Dragašević, Pljevljanke koja živi u Njujorku, koja od početka njenog rada Narodnoj kuhinji svakog mjeseca donira određeni iznos novca.

Narodnoj kuhinji nedostaje vozilo kako bi mogli da dijele hranu korisnicima, koji iz opravdanih razloga nijesu u mogućnosti da dođu i preuzmu svoj obrok.

Bonus video: