Dani evropske baštine na nikšićkom Bedemu

„Naš koncept obilježavanja 'Dana evropske baštine 2023' koncipirali smo na način da realizacijom tri događaja doprinesemo podizanju svijesti ukupnih javnosti o doživljaju tvrđave Bedem u Nikšiću", kazao je Šundić

2958 pregleda 3 komentar(a)
Bedem (ilustracija), Foto: Shutterstock
Bedem (ilustracija), Foto: Shutterstock

Događajima kulturnog i edukativnog karaktera, koji će biti održani na Bedemu, Nikšić se priključuje obilježavanju manifestacije “Dani evropske baštine 2023”, koja se održava od 25. do 30. septembra.

Organizator događaja u gradu pod Trebjesom je NVO “Pro futuro” u partnerstvu sa Opštinom Nikšić, Ministarstvom kulture i medija i lokalnom Turističkom organizacijom.

„Naš koncept obilježavanja 'Dana evropske baštine 2023' koncipirali smo na način da realizacijom tri događaja doprinesemo podizanju svijesti ukupnih javnosti o doživljaju tvrđave Bedem u Nikšiću, kao segmentu zajedničkog evropskog kulturnog nasleđa i lokaliteta od izuzetne važnosti, iz kog razloga ukazujemo na njegovu kontinuiranu potrebu za zaštitu, očuvanje, promociju i valorizaciju. Pronalaženje ravnoteže uz jačanje osjećaja pripadnosti, podstiče nas da ponovo sagledamo i preispitamo odnos između našeg svakodnevnog života i kulturnog nasleđa. Izborom Bedema podstičemo interakciju između ljudi i zajednice, uz razmatranje kako tvrđava doprinosi lokalnoj istoriji i kako bi se to moglo činiti“, kazao je Petar Šundić iz NVO „Pro futuro“.

Dani evropske baštine
foto: Pro futuro

U toku trajanja manifestacije na tvrđavi će svakodnevno biti organizovana volonterska akcija “Nema rastojanja između nas”, koja je započeta za vikend.

“Upravo inspirisani ovim motivima, za vikend smo započeli tradicionalnu volontersku akciju uklanjanja jako naraslog i zaraslog rastinja, trnja, korova i raznovrsne nabujale vegetacije na čitavoj lokaciji tvrđave kao i sa samih drevnih zidina, koje su većim dijelom potpuno 'osvojene', što ugrožava njihov opstanak, prijeteći na pojedinim mjestima potencijalnim obrušavanjem, što bi predstavljalo izuzetan gubitak. Uveliko radimo na ponovnom osposobljavanju šetne staze koja je većim dijelom potpuno prekrivena rastinjem i nevidljiva golim okom. Ono što nas rastužuje jeste činjenica da velika većina sugrađanki i sugrađana ili ne zna za postojanje ove šetne staze ili nikada njome nijesu kročili”, kazao je Šundić.

U utorak, 26. septembra učenici drugog razreda OŠ “Branko Božović” iz Podgorice prisustvovaće javnom času na temu “Putovanje kroz vrijeme”, dok će sjutradan, za njihove starije drugare iz škole, učenike sedmog razreda, biti organizovan čas pod nazivom “Bedem fest kao primjer kulturološko-turističke valorizacije Tvrđave Bedem”, čime će ujedno biti obilježen svjetski dan turizma.

„Na ovaj kreativan način stvaramo zajednička iskustava i doživljaj tvrđave kao jako interesantnog mjesta za realizaciju vannastavnih aktivnosti promovisanjem inkluzivnosti, participativnosti i njegovanje kreativnosti i mašte kod najmlađih”, zaključuje Šundić.

Dani evropske baštine (EHD), zajednička je akcija Savjeta Evrope i Evropske komisije, a ovogodišnja tema je „Živo nasljeđe“. Manifestacija u Nikšiću se realizuje u sklopu “Septembarskih dana”.

Bonus video: