Kraj ovogodišnjeg ljetnjeg programa razmjene: Dobro iskustvo, a još bolja zarada

Studenti završili radne obaveze u SAD, a do kraja septembra im uglavnom ističu vize. Iz agencije apeluju da ne nasijedaju na ponude za dalji rad na crno

12138 pregleda 4 komentar(a)
Milica Sekulić na razmjeni, Foto: Privatna arhiva
Milica Sekulić na razmjeni, Foto: Privatna arhiva

Studijska godina na Univerzitetu Crne Gore počela je juče, a mnogi crnogorski studenti su ljetnju pauzu iskoristili za rad u jednoj od 50 saveznih Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

Program ljetnje kulturne razmjene - Work and Travel (WAT) organizuje se godinama, a David Knežević iz istoimene Agencije napominje da je 18. septembra zvanično istekao radni period za crnogorske studente.

On je apelovao na studente da, u skladu s pravilima, iskoriste preostali dio vremena na koje im važi viza da proputuju i posjete velike gradove, kao i turističke atrakcije u SAD.

“Idealno je da za povratak ne čekaju posljednje dozvoljene datume, već da krajem mjeseca budu spremni za nastavak studija. Molimo roditelje da budu informisani da je neophodno da se studenti vrate s programa na vrijeme, jer shvatamo da postoji veliki pritisak na studente na društvenim mrežama i od strane sive ekonomije u SAD da se donese odluka da se prekrši datum povratka”, upozorio je on.

Očekuje i da roditelji razumiju da postoji mnogo drugih programa i opcija, ukoliko studenti žele dugoročno da žive u Kanadi, SAD ili Australiji, te da neće dozvoliti da im bilo ko u SAD podstakne dijete da donese brzopletu odluku i ostane ilegalno u SAD.

“Tom odlukom može dovesti sebe i svoje roditelje u situaciju da trajno ne mogu dobiti američku vizu, da ne pominjemo da u tim slučajevima osobe dugi niz godina ne uspijevaju da vide svoje roditelje niti da svoje studije privedu kraju – te se na kraju zadovolje mnogo slabijim poslovima nego onima za koje su se školovali”, ocijenio je Knežević.

Knežević ističe da je program jedinstvena prilika da se osjeti život na drugom kontintentu, ali poručuje da se ne smije “zloupotrebljavati za ostajanje u SAD nakon isteka vize”. Prema njegovim riječima, to je nedavno naglasila i zamjenica sekretara za razmjene u privatnom sektoru Stejt departmenta Rebeka Pasini.

Knežević navodi da su crnogorski studenti kod američkih poslodavaca poznati po dobroj radnoj etici i da ih poslodavci rado pozivaju na novo radno ljeto, dok god im to studije dozvoljavaju.

Knežević navodi da studenti imaju razne motive za odlazak u SAD.

“Mi smatramo da je studentu kratkoročno cilj da radi puno i da pokuša da sačuva dio zarađenog novca za džeparac po povratku kući. Dugoročno, smatramo da je program i izloženost novim vrijednostima velikom broju mladih prekretnica, te da nakon njega mnogo odgovornije pristupaju studentskim i životnim obavezama”, kazao je Knežević.

On navodi i da često od domaćih poslodavaca i multinacionalnih kompanija koje rade u Crnoj Gori čuju da je program veoma značajna preporuka pri zapošljavanju.

Kazao je da su “od nastanka programa, kroz njega prošli milioni studenata i on je sjajan primjer kulturne razmjene koji dočarava američki način života mladima širom svijeta”.

Izazov i jezik tokom prvih dana

Jedna od studentkinja Fakulteta političkih nauka Milica Sekulić uspješno je boravila na ovoj razmjeni dva ljeta, i kazala je da se za to odlučila zbog iskustva bliskih osoba koje su imale priliku više puta da idu na ovaj program.

“Dvije godine zaredom idem na ostrvo Nantaket, država Masačusets. Tamo sam radila razne poslove. Bila sam pomoćni radnik u kuhinji, bejbisiterka, a radila sam i u poznatom ‘Starbaksu’”, priča Sekulić.

Iako dosta dobro poznaje engleski jezik, izazov je, kaže ona, komunikacija tokom prvog mjeseca boravka u SAD.

Sekulić tvrdi da novac koji je zaradila tokom sezone u SAD ne bi mogla da zaradi u Crnoj Gori za četvoromjesečni period.

“Prije svega zbog velikih satnica na mjestima gdje sam radila, ali i zbog toga što smo svi radili po dva ili tri posla. Svi smo došli sa ciljem da zaradimo sumu novca koju u Crnoj Gori ne bismo uspjeli, pa smo tako više i štedjeli”, ističe ona.

Slobodne dane provodila je sa cimerima i ljudima koje je upoznala. Posjetila je Boston i Njujork i kaže da je to bilo najljepše iskustvo koje joj je program pružio.

Jedan od uslova i broj položenih ispita

Student druge godine na Fakultetu za ekonomiju i biznis, Jasmin Balota, kazao je da je još kao srednjoškolac bio upoznat sa mogućnošću da visokoškolci iz Crne Gore koriste program Work and Travel.

Jasmin Balota
Jasmin Balotafoto: Privatna arhiva

“Imao sam priliku da razgovaram sa nekoliko studenata koji su koristili program i iz takvih razgovora sam poželio da apliciram kada budem student. Osnovni motiv za apliciranje je bio putovanje, kao i usavršavanje engleskog jezika”.

Balota je kazao da se, kao student prve godine, potrudio da položi sve ispite, kako bi bio rasterećen učenja u perodu od juna do septembra.

“Radio sam u kompleksu golf terena, u okviru kojeg sam imao obezbijeđen smještaj. Opis posla je bio u vezi sa održavanjem zelenih površina golf terena. Naša obaveza je bila da su tereni spremni za takmičare”, kaže Balota, koji je ljeto provedo u Medisonu, savezna država Konektikat.

Njegovo znanje engleskog je, kako kaže, bilo “relatvno skromno”, ali ga je u periodu od tri mjeseca “značajno unaprijedio”.

“Posebno ističem, da sam pored navedenog radnog angažmana od osam sati dnevno na ovim terenima, duže od dva mjeseca imao i dodatni posao u jednom obližnjem restoranu. U njemu sam radio tri puta nedjeljno u vremenu od 16 do 23 časa, a na golf terenima od 5.30 do 14.30. Shvatio sam da se većina Amerikanaca trudi da ima dva radna angažmana, kako bi mogli biti zadovoljni sa mjesečnim primanjima”, priča Balota.

On je kazao da su kod istog poslodavca na golf terenima bila još tri studenta iz Crne Gore.

“Bili smo smješteni i u istom stambenom prostoru. Ovo je bilo moje prvo odvajanje od porodice na duži period, tako da sam morao na dosta toga da se priviknem, ali i to je korisno da čovjek sve vidi i sve doživi”, navodi Balota.

Ističe i da novac koji je zaradio za nepuna četiri mjeseca “u Crnoj Gori ne bi mogao zaraditi ni za pet godina”.

“Viza važi na 4 mjeseca, tako da sam imao prilike da obiđem Medison i Njujork. Obišao sam dosta znamenitih atrakcija i istorijskih spomenika”.

Bonus video: