Korać: Ni meni ni porodici nije dostavljen zapisnik sa obdukcije, sumnjam da postoje opstrukcije

"Nedopustivo je da porodica iz medija jutros saznaje da je zapisnik završen i da je konzilijum patologa utvrdio neposredni uzrok smrti, a da prethodno vođa tima patologa nije o tome obavijestila porodicu preminulog pacijenta", istakla je Korać u saopštenju dostavljenom "Vijestima"

30169 pregleda 10 komentar(a)
KCCG, Foto: Luka Zeković
KCCG, Foto: Luka Zeković

Avokatica porodice pokojnog pacijenta M.P. Ksenija Korać sapopštila je da ni njoj ni porodici nije dostavljen zapisnik sa obdukcije.

Porodica preminulog ranije je podnijela je krivične prijave protiv vaskularnog hirurga Nikole Fatića za nesavjesno liječenje i navodno protivpravno oduzimanje ljudskih organa i djelova tijela.

Iz Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) jutros je saopšteno da je obdukcioni nalaz pacijenta završen.

"Zapisnik sa obdukcije još uvijek nije dostavljen ni meni ni porodici Perović. Nedopustivo je da porodica iz medija jutros saznaje da je zapisnik završen i da je konzilijum patologa utvrdio neposredni uzrok smrti, a da prethodno vođa tima patologa nije o tome obavijestila porodicu preminulog pacijenta", istakla je Korać u saopštenju dostavljenom "Vijestima".

Ona je dodala da je iznenađena ovakvim postupanjem Centra za patologiju, jer je kako je kazala prije svega nekoliko razgovarala sa doktorkom koja je bila vođa tima, i dobila obećanje da će zapisnik biti vrlo brzo završen.

"Do sada su se strogo držale u tajnosti informacije o stanju pacijenta koji je liječen u Kliničkom centru, a sada se od porodice sakrila čak i informacija da je zapisnik sa obdukcije završen. Zbog svega toga, osnovano sumnjam da postoje brojne opstrukcije u radu. Očekujem da će tužilaštvo u što kraćem roku otvoriti istragu, i da će istraga pokazati da li se u ovom slučaju radi o odgovornosti samo jednog ljekara, ili više njih", zaključila je Korać.

Perović Stanjević: Šokirana sam i duboko potresena

Kćerka pokojnog pacijenta, Jelena Perović Stanjević kazala je danas "Vijestima" da je šokirana i duboko potresena što ih kao porodicu niko nije obavijestio da je zapisnik sa obdukcije završen, nego su to saznali iz medija.

"Ako je Klinički centar smatrao da nas kao porodicu niko ne treba da obavijesti da je zavšen zapisnik i da je obdukcija pokazala šta je uzrok smrti, onda u ovakvoj situaciji, nama jedino prepstaje da se preko advokata borimo i za taj zapisnik", rekla je ona

Više državno tužilaštvo u Podgorici formiralo je ranije predmet protiv Fatića povodom krivične prijave za nesavjesno liječenje sa smrtnim ishodom, ali su ga proslijedili na postupanje kolegama iz podgoričkog Osnovnog državnog tužilaštva (ODT).

Perović Stanjević je ranije rekla Televiziji "Vijesti" da ima puno povjerenje u rad policije i pravosudnih organa i da vjeruje da će na objektivan način ispitati sve okolnosti ovog slučaja.

Istakla je da je njihov jedini cilj da dođu do istine o načinu na koji je operisan njihov otac, odnosno da li je to urađeno u skladu sa pravilima medicinske struke.

Bonus video: