Na Žabljaku počeo 16. Reakt Forum za mlade, trajaće do 30. septembra

„Modernizacija crnogorskog društva podrazumijeva ne samo usvajanje evropskih standarda, već i ambiciju da Crnu Goru, nakon ulaska u NATO, uvedemo i u Evropsku Uniju“, poručio je izvršni direktor „ALFA centra“

2568 pregleda 0 komentar(a)
Sa otvaranja 16. Reakt Foruma na Žabljaku, Foto: NVO Alfa Centar
Sa otvaranja 16. Reakt Foruma na Žabljaku, Foto: NVO Alfa Centar

Danas je na na Žabljaku počeo 16. Reakt Forum za mlade REACT #2023, u organizaciji „ALFA centra“ i trajaće do 30. septembra.

Otvarajući 16. REACT, izvršni direktor „ALFA centra“, Miloš Perović, kazao je da ih činjenica da su ove godine imali više od 250 prijavljenih učesnika čini posebno radosnim i na najbolji mogući način svjedoči o kvalitetu i popularnosti koju forum uživa kod mladih ljudi.

Sa otvaranja 16. Reakt Foruma na Žabljaku
Sa otvaranja 16. Reakt Foruma na Žabljakufoto: NVO Alfa Centar

„Tokom proteklih deceniju i po, REACT je postao simbol inkluzivnosti i mjesto gdje su sloboda diskusije, raznolikost tema, govornika i ambijenta učinili da svi jedva čekamo da se okupimo zajedno, mjesto gdje su svi dobrodošli i gdje se svi osjećaju ugodno“, kazao je Perović, navodi se u saopštenju za javnost.

Perov
Perovfoto: NVO Alfa Centar

Istakao je da „ALFA centar, već dugi niz godina kontinuirano, predano i odgovorno doprinosi jačanju povjerenja građana u opravdanost članstva Crne Gore u NATO i EU, a da REACT kamp determiniše i promoviše te iste vrijednosti i principe na kojima se gradi moderna Crnu Goru.

„Modernizacija crnogorskog društva podrazumijeva ne samo usvajanje evropskih standarda, već i ambiciju da Crnu Goru, nakon ulaska u NATO, uvedemo i u Evropsku Uniju“, poručio je izvršni direktor „ALFA centra“.

REACT se organizuje od 2008. godine i, prema riječima Perovića, dao je doprinos u edukaciji i obrazovanju mladih ljudi iz velikog broja zemalja Evrope i regiona na teme evropskih i evroatlantskih integracija, regionalne saradnje, odbrane, diplomatije, pomirenja i stabilnosti u regionu.

I ove godine, u vidu jednokratne stipendije, najistaknutijem učesniku, biće dodijeljena nagrada "Aleksandar Šime Dedović" za doprinos razvoju evroatlantske misli. Nagrada predstavlja svojevrsni omaž čovjeku čija su „nevjerovatna energija, harizma i entuzijazam bili ključni za pokretanje priče o REACT-u“.

„Zato je obaveza svih nas u 'Alfa centru' da misiju REACT-a uspješno slijedimo, dodatno unapređujemo i obezbijedimo joj dugo trajanje“, poručio je izvršni direktor „ALFA centra“.

Zahvalio se Opštini Žabljak i njenom predsjedniku Radošu Žugiću na gostoprimstvu, kao i hotelu „Enigma“, a o dobroj saradnji sa tom opštinom najbolje govori činjenica da se REACT po četvrti put na organizuje na Žabljaku.

Na otvaranju je govorio i predsjednik Opštine Žabljak, Radoš Žugić, koji je istakao zadovoljstvo što se REACT i ove godine održava na Žabljaku.

„Posebno je zadovoljstvo što se u ovom gradu održavaju tribine koje žele da na jedan vaninstitucionalni način naše mlade edukuju, obrazuju i upute i ukažu na značaj evropskih i evroatlantskih integracija kojima naša država ubrzano stremi“, kazao je Žugić.

Kako je istakao, punopravno članstvo u EU i evroatlantske integracije su nešto što za bilo kog mladog čovjeka u Crnoj Gori ne bi trebalo da imaju alternativu.

„Mjesto u prosvjećenim, naprednim evropskim državama i civilizacijama je mjesto kojem Crna Gora treba da teži“, poručio je predsjednik Opštine Žabljak.

Na ovogodišnjem REACT-u učestvuje 50 mladih iz zemalja regiona, a tokom tri dana, biće organizovano deset predavanja i pet panel diskusija koje će držati 20 eminentnih predavača.

Bonus video: