Iz Berana kače bilborde u Podgorici i Tuzima

Ministarstvo zdravlja uplatilo Domu zdravlja “Dr Nika Labović” 6.790,52 eura i naložilo da ih obavijeste kad uplate novac kompaniji, ne preciziravši kojoj. Iz tog resora, ali i beranskog Doma zdravlja ne odgovaraju zašto je baš ta ustanova dobila novac da zakupi reklamne panoe u opštinama udaljenim stotinak kilometara

65331 pregleda 118 reakcija 32 komentar(a)
Direktorica Marica Janković, Foto: Picasa
Direktorica Marica Janković, Foto: Picasa

Ministarstvo zdravlja donijelo je krajem prošlog mjeseca rješenje da se oko 6.800 eura uplati na račun beranskog Doma zdravlja, kako bi ta zdravstvena ustanova zakupila reklamne bilborde u Podgorici i Tuzima.

To pokazuje dokumentacija u koju su “Vijesti” imale uvid. Iz beranskog Doma zdravlja, ali ni Ministarstva zdravlja, nijesu odgovorili zašto je baš zdravstvena ustanova u Beranama zadužena da novac dobijen kroz projekat UNICEF-a iskoristi za reklamnu kampanju u opštinama udaljenim stotinak kilometara.

Iako je direktorica beranskog Doma zdravlja Marica Janković u petak najavila da će odgovoriti na pitanja “Vijesti” u vezi sa tim poslom, prethodna dva dana iz uprave ustanove nijesu se oglašavali.

Za zakup bilborda dobili 6.790 eura

U rješenju od 28. avgusta ove godine, koje potpisuje ministar Dragoslav Šćekić, piše da je potrebno izvršiti uplatu od 6.790,52 eura na žiro račun Doma zdravlja Berane, opredijeljenih za zakup bilborda u Crnoj Gori za sprovođenje komunikacione kampanje za projekat “Podrška unapređenju sistema rutinske imunizacije i povećanju obuhvata vakcinacijom u Crnoj Gori”.

“Korisnik sredstava je dužan da dostavi izvještaj Ministarstvu zdravlja o realizaciji aktivnosti”, piše u tom dokumentu.

U obrazloženju rješenja navodi se da je projektom koji sprovodi Ministarstvo zdravlja, a koji je finansijski u cjelosti podržao UNICEF, planom aktivnosti i odobrenim budžetom planirana komunikaciona kampanja koja podrazumijeva zakup bilborda u Crnoj Gori.

Rješenje Ministarstva zdravlja od 28. avgusta
Rješenje Ministarstva zdravlja od 28. avgustafoto: Privatna arhiva

“S tim u vezi, Ministarstvo zdravlja je u skladu sa odobrenjem donatora zadužilo Dom zdravlja ‘Nika Labović’ Berane da realizuje ovu aktivnost u gradovima Podgorica i Tuzi u ukupnoj vrijednosti 6.790,52 eura. JZU Dom zdravlja ‘Dr Nika Labović’ dužan je da cjelokupna sredstva uplaćena od Ministarstva zdravlja utroši samo na ovu aktivnost. Takođe, korisnik sredstava dužan je da izvijesti Ministarstvo o realizaciji navedenih aktivnosti, kako bi ovaj organ imao uvid u potrošnju sredstava i dinamiku rada, a shodno tome mogao da izvijesti donatora”, piše u rješenju.

Projekat usmjeren na bolju vakcinaciju

Iz Ministarstva zdravlja ranije je saopšteno da je projekat “Podrška unapređenju sistema rutinske imunizacije i povećanju obuhvata vakcinacijom u Crnoj Gori” pokrenut kako bi se suočili sa jednim od najvažnijih problema javnog zdravstva - niskim stopama vakcinacije djece i da ga finansira Evropska unija.

U okviru tog projekta, koji Ministarstvo realizuje uz podršku UNICEF-a I EU uz stručnu podršku Instituta za javno zdravlje, planirano je podizanje svijesti kod javnosti o značaju vakcina protiv zaraznih bolesti. Iz Instituta za javno zdravlje ranije su kazali da je cilj projekta da se otklone barijere koje imaju roditelji kada je riječ o vakcinaciji djece. Među aktivnostima su dijeljenje promotivnog materijala putem medija i društvenih mreža i zvaničnih kanala institucija, ali i uspostavljanje kol centra koji je osnovan kako bi se pozivali roditelji na imunizaciju i to na način da im se približe sve informacije u vezi sa značajem vakcina.

Šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Huan Santander saopštio je prije nekoliko mjeseci da je problem niskih stopa imunizacije prisutan u Crnoj Gori već deset godina. Niska stopa imunizacije, tvrdio je, crveni je alarm, jer se njene posljedice mogu mjeriti dječjim životima.

Reagense nemaju mjesecima

I dok izvršavaju naloge Ministarstva zdravlja i sklapaju ugovore za promociju aktivnosti u Podgorici i Tuzima, uprava beranskog Doma zdravlja već mjesecima ne uspijeva da nabavi određene laboratorijske reagense, među kojima su hormoni i tumor markeri, koji se koriste u dijagnostici pacijenata sa najtežim oboljenjima.

Na to je “Vijestima” ukazalo više čitalaca prethodne sedmice.

Kažu da je određene analize u beranskom Domu zdravlja nemoguće uraditi već mjesecima.

Među reagensima koji fale domu zdravlja su i tumor markeri, koji se koriste kod pacijenata sa najtežim oboljenjima, kao i hormoni. Iz te ustanove nijesu odgovorili kada je posljednji put raspisan tender za nabavku reagenasa i da li će ih i kada nabaviti.

Janković nije odgovorila ni na pitanje koje se odnosi na hronočni nedostatak reagenasa u laboratorijama te beranske ustanove.

Bonus video: