„Nama rampa, a strancima otvoreno”

Stanari zgrada kod osnovne škole u centru Budve traže da se riješi problem parkinga, na kojem sada ne mogu da parkiraju svoja auta. Iz škole kažu da su dobili saglasnost za rentiranje

17187 pregleda 9 komentar(a)
Parkiraju se uglavnom auta sa stranim tablicama, Foto: Privatna arhiva
Parkiraju se uglavnom auta sa stranim tablicama, Foto: Privatna arhiva

Kako se na parkingu kojim gazduje Osnovna škola “Stefan Mitrov Ljubiša”, a koji je izgrađen od novca građana, odnosno iz kase Opštine Budva, mogu parkirati inostrani državljani, dok je za druge postavljena rampa? Ko dozvoljava i ko su oni koji mogu koristiti najveći parking u samom srcu Budve, koji je uglavnom poluprazan, dok je Dositejeva ulica ispred same osnovne škole prebukirana, a mjesta za parking nemaju stanari okolnih zgrada?

To su samo neka od pitanja koja su u protestnom pismu postavili stanari zatraživši da se što prije riješi problem.

Promovisana kao jedna od bitnih opštinskih investicija u vrijeme kada je gradom upravljao Marko Carević, Opština je iz gradske kase izdvojila više od 200 hiljada eura za izgradnju velikog parkinga kod Osnovne škole “Stefan Mitrovi Ljubiša” u centru Budve. I dok su se stanari okolnih zgrada, koji su godinama prije toga parkirali na tom prostoru, radovali konačnom uređenju, danas je situcija potpuno drugačija. Rampu na parkingu stavila je uprava osnovne škole, koja je zvanično i gazda parkinga.

Rampa je postavljena nakon što je Opština uredila parking. Ona je tokom trajanja školske godine bila spuštena i parking su koristili uglavnom zaposleni u toj školskoj ustanovi. To je nerijetko izazivalo revolt roditelja koji automobilima dovode djecu. Tokom sezone zbog saobraćajnog kolapsa i manjka parking prostora, i ovo parkiralište sa više desetina mjesta je od uprave škole ustupljeno.

“U ime stanara zgrade u ulici Dositejeva 46 želim da izrazim nezadovoljstvo i protest zbog spuštene rampe na parkingu iza Osnovne Škole “Stefan Mitrov Ljubiša. To je prva zgrada koja je sagrađena poslije zemljotresa 1979. sa pratećim parkingom na koji stanari nemaju pristup jer se tu parkira ko prije stigne”, navela je u pismu dostavljenom “Vijestima” Vesna Pejović u ime stanara.

Kako je naglasila, jedini parking na koji su mogli naći poneko slobodno mjesto je parking iza osnovne škole.

“Parking smo koristili godinama i dok je bio neuređen, a obradovali se njegovom asfaltiranju i sređivanju. Sada opet imamo problem od kad je spuštena rampa jer mjesta za parkiranje nema i van glavne turističke sezone, pa rizikujemo visoke novčane kazne, jer pauk služba odnosi automobile. Pojedini stanari su već to iskusili. Čudi da za domaće stanovnike, koji redovno izmiruju sve svoje obaveze prema Opštini, nema mjesta na tom parkingu jer je više nego očigledno da se tu parkiraju i strani državljani, što se vidi po tablicama”, navela je Pejović.

Stanari su dostavili i fotografije parkiranih automobila.

Direktor Osnovne škole “Stefan Mitrov Ljubiša” Novak Ljubanović kazao je “Vijestima” da je parking školski, odnosno državni.

“Na parking se parkiraju radnici škole i stanari u privremenim objektima koji se nalaze kod parkinga. Školski tj. državni su i parkinzi na još dvije lokacije, na jednoj sa dvadeset (preko puta rampe) i drugoj sa 33 mjesta, koja su ucrtana, gdje je nekad bilo dječje igralište. Sve su to školski parkinzi, odnosno državni. Mi smo ih procijenili i od Vlade dobili saglasnost 3. avgusta ove godine za rentiranje. O tome smo obavijestili opštinsko preduzeće Parking servis i Sekretarijat za komunalno stambenu djelatnost Opštine Budva. Škola će oglasiti i ako se Opština prijavi sa najboljom ponudom ulazimo u ugovoreni odnos, jer Parking servis može da građanima ponudi bolje uslove za mjesečne ili godišnje karte”, naglasio je Ljubanović.

Iz Opštine “Vijestima” nijesu odgovorili koliko je novca iz gradske kase utrošeno na izgradnju parkinga.

Bonus video: