Kasa Budve puna, a za plate para nema

Iako je na računu Opštine čak 13 miliona eura, neophodno je uraditi rebalans budžeta jer je dio projektovan za plate već potrošen. Vremena je malo, a mora ga potpisati Milo Božović koji je u spuškom zatvoru

25077 pregleda 75 reakcija 40 komentar(a)
Novi problem sa platama: Zgrada Opštine Budva, Foto: Vuk Lajović
Novi problem sa platama: Zgrada Opštine Budva, Foto: Vuk Lajović

Novca u gradskoj kasi ima još za septembarsku platu zaposlenima u opštinskoj administraciji, kao i za one koji su na budžetu, u javnim ustanovama i službama, lokalnim medijima, vatrogascima… iako je na računu Opštine Budva više od 13 miliona eura.

Zbog toga je donošenje rebalansa budžeta prioritet gradskoj upravi, pa se sjednica lokalnog parlamenta mora zakazati najkasnije do 31. oktobra.

“Vijestima” je rečeno da je glavni razlog donošenje rebalansa činjenica da je tokom godine došlo do povećanja koeficijenata zarada po granskom kolektivnom ugovoru, što je i dovelo do toga da će onaj dio koji je projektovan budžetom od 6,4 miliona eura za bruto zarade, doprinose, već sa septembarskom zaradom biti utrošen.

Sekretarijat za finansije je još prije 20 dana pozvao sve potrošačke jedinice da dostave svoje predloge kako bi bio projektovan rebalans i time se omogućilo funkcionisanje administracije.

Opštinska kasa je više nego puna, jer kako “Vijesti” saznaju, na računu je čak 13 miliona eura. Naplata poreza na nepokretnost je premašena, pa je za devet mjeseci ostvareno već 16 miliona eura, koliko je Uprava lokalnih javnih prihoda projektovala da se naplati za cijelu godinu. Odlične rezultate ostvarila je i Služba za naplatu naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta, koja je od pravnih lica, odnosno građevinskih preduzeća već naplatila projektovanih 3,6 miliona eura.

Ono što u Opštini planiraju je da sav novac koji se ubere od komunalija, bude usmjeren na kapitalnu potrošnju.

Dodatno, cijelu situaciju komplikuje to što se predsjednik Opštine Milo Božović nalazi u pritvoru, pa od njegovog potpisa zavisi da rebalans bude dostavljen Skupštini opštine na verifikaciju. Imajući u vidu da sva dokumenta koja se dostavljaju Božoviću u spuški Istražni zatvor prvo moraju da prođu saglasnost sudije za istragu Višeg suda, to je još jedan od razloga da je vremena malo i da se rebalans mora što prije donijeti.

Milo Božović
Milo Božovićfoto: Boris Pejović

Od kada je polovinom aprila Božović uhapšen, isplata zarada u Opštini, te javnim ustanovama, službama i medijima je obično do 10. u mjesecu, koliko se čeka odluka predsjednika Višeg suda Borisa Savića da odobri unošenje službenih dokumenata u zatvor.

Već sada iz Opštine se sprema novi kontingent dokumenata, među kojima su platne liste za septembarsku zaradu, za koju ima novca da se kompletno isplati svima onima koji su na opštinskim jaslama.

Božović nije za vrijeme mandata imenovao dva potpredsjednika, pa tako u Opštini jedino on ima pravo potpisa, te se osim zarada, ne mogu zaključivati ni ugovori oko naplate komunalija, vršiti verifikacija ugovora za investicione aktivnosti, ali i donošenje ključnih odluka.

Povrh svega toga, politička situacija u proteklih pet i po mjeseci u gradu se iz dana u dan komplikuje.

Božovićevi politički oponenti traže da se lokalni parlament raspusti te zakažu izbori, što u DF-u ne razmišljaju jer ne vide razlog za tako nešto, pošto, po njihovom mišljenju, opštinska administracija funkcioniše, te se ostvaruju svi zacrtani panovi.

Zakonski rok za donošenje rebalanasa je posljednji dan oktobra, ali to u proteklih deceniju gotovo da nije ni poštovano, pa je nerijetko i nakon toga usvajana izmjena budžeta.

Bonus video: