Agenciju za ekskurziju ETŠ “Vaso Aligrudić” izabrao direktor mimo zakona i tenderske procedure

Roditelji učenika podgoričke Elektrotehničke škole tvrde da je putovanje moglo koštati manje, iz uprave kažu da javnog poziva nije bilo jer nije formiran Školski odbor. Cijena ekskurzije za rutu Italija-Francuska-Španija ove godine iznosila je 569 eura po učeniku

12515 pregleda 14 komentar(a)
Maturanti na desetodnevni put krenuli danas: ETŠ “Vaso Aligrudić”, Foto: Luka Zekovic
Maturanti na desetodnevni put krenuli danas: ETŠ “Vaso Aligrudić”, Foto: Luka Zekovic

Direktor Elektrotehničke škole “Vaso Aligrudić” u Podgorici Ersan Spahić organizovao je matursku ekskurziju za rutu Italija-Francuska-Španija bez raspisanog tendera, potvrdio je on juče “Vijestima”.

Da nije bilo javnog poziva, pokazuju i podaci Elektronskog sistema javnih nabavki (CeJN), gdje je posljednji takav javni poziv objavljen prošle godine.

Zakon o javnim nabavkama obavezuje škole da sprovedu proceduru i izaberu najpovoljniju ponudu za sprovođenje maturske ekskurzije.

Spahić je “Vijestima” kazao da javni poziv ove godine nije objavljen jer nije formiran Školski odbor.

“...Moralo se ići ovako. Nije mogao biti raspisan tender zbog toga što nije formiran Školski odbor. Sljedeće godine biće raspisan i sve će biti regulisano. U slučaju kada nije formiran Školski odbor, onda se ide ovom metodom”, rekao je on juče redakciji.

Roditelji maturanata ETŠ “Vaso Aligrudić” tvrde da je ovogodišnja maturska ekskurzija bila skuplja od ranijih, da su nudili pomoć direktoru i tvrde da je bilo moguće organizovati putovanje i za nešto preko 400 eura po učeniku.

Spahić je “Vijestima” rekao da se cijena ekskurzije, od skoro, kreće od 500 do 600 eura.

“Svima je ista ponuda, idu rutom za Barselonu. Možete pitati agencije koliko se kreću cijene. One će vam reći da se cijene kreću od 500 do više od 600 eura. Izabrao sam najbolju opciju”, kazao je Spahić.

Prema riječima direktora podgoričke ETŠ, kao organizatora ovogodišnje ekskurzije odabrana je podgorička agencija. Direktorica te agencije Milena Lopičić tvrdi da “nije znala da tender nije raspisan”.

“Roditelji su došli kod mene i tako smo sklopili saradnju. Dakle, ekskurzija nije organizovana putem javne nabavke, zato je i nema na sajtu CeJN... Nemate potpunu informaciju”, rekla je Lopičić.

Prema njenim riječima, cijena ekskurzije za rutu Italija-Francuska-Španija ove godine iznosila je 569 eura po učeniku.

Lani je desetodnevno putovanje za maturante podgoričke te škole, po učeniku, koštalo 439 eura. I tada je organizovana ruta Italija-Francuska-Španija, a posao je, putem tendera, dobila druga podgorička agencija.

Prema podacima iz ugovora koji je dostupan na vebsajtu CeJN-a, ukupna cijena sa uračunatim PDV-om, iznosila je oko 154.557 eura.

Roditelji nezadovoljni načinom organizacije

Roditelj M.R. čije je dijete krenulo na ekskurziju danas, cjelokupno postupanje i ponašanje direktora ETŠ “Vaso Aligrudić” prema roditeljima, opisao je kao “neprofesionalno”.

Kazao je i da su roditelji uspjeli da pronađu agenciju koja će jeftinije voditi djecu na desetodnevno putovanje kroz Evropu. Prema dostupnim podacima, usluge te agencije iznose nešto više od 400 eura po maturantu. Direktor se, objašnjava roditelj, oglušio o “njihove molbe i upite da djecu vode te agencije”.

“Druga agencija bila je znatno povoljnija. Nijesu naše predloge ni uzeli u razmatranje. Pronašli smo agenciju koja će djecu voditi znatno jeftinije”, kazao je roditelj maturanta.

Dodao je i da nije zadovoljan načinom na koji je trenutna agencija na čijem je čelu Milena Lopičić postupila prema njima.

“Nemamo ništa od podataka. Ne znamo koliko djece treba da bude u jednoj sobi. Takođe nam nije rečeno ni koji doktor putuje sa njima. To znači da možda neće biti doktora kada mu ne znamo ime. Nemamo pojma...”, kazao je on.

Za ekskurzije nadležne obrazovno-vaspitne ustanove i njihovi organi

Iz Ministarstva prosvjete, na čijem je čelu ministar u tehničkom mandatu Miomir Vojinović, kazali su “Vijestima” da se đačke ekskurzije, svake godine, organizuju shodno Opštem zakonu o obrazovanju i vaspitanju uz, kako navode, “praćenje smjernica Zavoda za školstvo”.

“Ministarstvo prosvjete ne učestvuje ni u jednom segmentu organizacije i realizacije đačkih ekskurzija, već je to u nadležnosti obrazovno-vaspitnih ustanova i njihovih organa (nastavnička vijeća, savjeti roditelja, školski odbori, direktori)”, kazali su iz tog resora, dodajući da oni ne učestvuju u procesu raspisivanja tendera.

Iz Uprave za inspekcijske poslove (UIP) “Vijestima” su kazali da slučaj organizovanja ekskurzije bez prethodno raspisanog tendera, nije prijavljen.

“Nijedna inicijativa koja se tiče situacije koju ste naveli nije stigla niti jednoj inspekciji Uprave za inspekcijske poslove”, kazali su redakciji.

Iz UIP nijesu kazali da li će upit “Vijesti” tretirati kao prijavu neregularnosti u radu.

Bonus video: