Koprivica: Javni šamar susjeda konačno se morao desiti

Koprivica ističe da je "ovaj ružan primjer krađe" samo vrh ledenog brijega brojnih skandala, koji tek prijete ako započne uparivanje zakonskih i drugih akata, fabrikovanih u Crnoj Gori po hrvatskim obrascima
81 pregleda 2 komentar(a)
Dragan Koprivica, Foto: DNP
Dragan Koprivica, Foto: DNP
Ažurirano: 24.08.2017. 10:20h

Država Crna Gora mora odlučno stati u zaštitu hrvatskih tekstova, da ih ne potkradaju druge zemlje, jer je dovoljno i što ih Crna Gora već godinama pelješi, saopštio je šef medijskog centra Demokratske narodne partije (DNP) Dragan Koprivica.

"Javni šamar, koji smo dobili od naših susjeda konačno se morao desiti, jer je prevršila dara mjeru, a ako se pod lupu stave programi nekih ministarstava i brojna zakonodavna akta, može se otvorili Pandorina kutija s duplim dnom, zbog čega bi nam mnogi programi i zakoni bili dovedeni u pitanje. Uostalom, uz sve jače glasine već godinama, javna tajna je da su hrvatski programi i zakoni prava Meka, bogati majdan za manipulante iz krugova režimske Crne Gore. U vremenu iza nas ostaće upamćene neke prepisivačke perjanice iz samog vrha DPS-a, pritom ne samo gospoda, nego i dame, koji su se uvježbali i uhljebili štancujući propise iz Hrvatske kao svoje, što u svakoj pravnoj državi predstavlja kriminal bez presedana. A zvanična Crna Gora o tome redovno ćuti, u nadi da hrvatska strana jednom o svemu neće ipak progovoriti", naveo je Koprivica.

Kako ističe, "drska prepisivanja" hrvatskih programa potiču iz crnogorskog Zavoda za školstvo, koji je pod ingerencijama Ministarstva prosvjete, u okviru Vlade Crne Gore, pa je "skandal kompletan".

"Iako su u Zavodu izjavili da su se na hrvatske programe samo "pozivali", uslijedio je javni šamar iz Hrvatske. Moramo jedino priznati da su naši “pozivari” pažljivo izbjegli sve hrvatizme u tekstu programa, te im treba odati puno priznanje bar za tu vrstu kreativnosti i originalnosti. U svojoj već razrađenoj praksi nijesu mnogo marili ni za ukrivanje tragova, jer, po tvrdnjama hrvatske strane, postoje doslovce prepisani pasusi, što govori o komociji naših švercera, i njihovom uvjerenju da tako mogu nekažnjeno godinama. Ali govori i o uvjerenju da mogu ubirati partijsku i drugu, konkretniju dobit, bez i minimuma osjećaja da time u jednom trenutku, kad sve izbije na vidjelo, mogu nanijeti i nemjerljive štete Crnoj Gori u međunarodnim okvirima", naveo je Koprivica.

Dodaje da je interesantno da ovoga puta prednjači kopiranje programa za fizičko vaspitanje.

"Udarac za naše školstvo je što je skandal u Hrvatskoj već obnarodovan, a hrvatski profesor (Boris) Jokić, bivši predsjednik Ekspertske grupe za reformu obrazovanja, upozorava da je programe "nemoralno i nečasno preuzeti bez konsultovanja nas, koji smo na tome radili, ili obrazovnih vlasti u Hrvatskoj". Problem je što su naši montažeri programa željeli i da se "pozovu" na tuđe programe, i da se na njih potpišu kao na svoje, što je vrhunac izvrgavanja prava i školstva ruglu i medijskoj blamaži, slika režimskih radnji ispod žita. Na ovaj način smo pokazali smisao za intelektualno lupežanje, kao i da ono nije manje od drugih oblika mafijaške "udruge", čime neminovno dolazimo do statusa: Crna Gora "copy paste"".

Koprivica ističe da je "ovaj ružan primjer krađe" samo vrh ledenog brijega brojnih skandala, koji tek prijete ako započne uparivanje zakonskih i drugih akata, fabrikovanih u Crnoj Gori po hrvatskim obrascima.

"A dodatna muka je i što su, birani po partijskoj podobnosti, sastavljači programa po našim zavodima očito nesposobni da ih sami pišu, pa će, nakon hrvatskih, morati da se “pozivaju” na neke druge, i pritom još mnogo pažljivije zameću tragove", zaključio je Koprivica.

Bonus video: