"Otkrivene" šetne staze oko Bedema

„Ovo je dobra prilika za arheologe i struku da konstatuju trenutno stanje u kome se nalaze zidine, i da im to bude osnova za dalje planove o rekonstrukciji ugroženih lokaliteta unutar tvrđave”, istakao je direktor NVO "Pro futuro"

6510 pregleda 5 komentar(a)
Tvrđava Bedem, Foto: Shutterstock
Tvrđava Bedem, Foto: Shutterstock

Iz nevladine organizacije (NVO) „Pro futuro“ pozvali su građane da sjutra u 11 časova prošetaju tvrđavom Bedem i uvjere su u rezultate njihovog četrnaestodnevnog volonterskog rada. Volonterske akcije su sproveli u okiru projekta povodom obilježavanja Dana evropske baštine 2023, a šetnjom žele da predstave rezultate rada, ali i obilježe Svjetski dan dostojanstvenog rada.

„Na tvrđavi i njenom okruženju oslobodili smo brojne šetne staze i prostorije koje su bile nedostupne, nepristupačne, nevidljive golim okom i drevnom Onogoštu smo udahnuli novi duh i energiju. Biće to sjajna prilika da se vidi tvrđava onakva kakva ona stvarno jeste u ovom trenutku, 'ogoljena' od uklonjenog rastinja, trnja, korova, lijana, bršljana, jako štetnih za zidine“, poručio je d irektor NVO Pro futuro Petar Šundić.

Bedem
foto: Pro Futuro

Volonterskim akcijama, od rastinja su očistili do sada nepristupačne staze i stepeništa na Bedemu, koje će biti dostupne za šetnju i obilazak zidina drevnog Onogošta.

„Ovo je ujedno dobra prilika za arheologe i struku da konstatuju trenutno stanje u kome se nalaze zidine, i da im to bude osnova za dalje planove o rekonstrukciji ugroženih lokaliteta unutar tvrđave”, istakao je Šundić.

Poručio je da žele da novo lice drevnog Onogošta bude podsticaj svima, počev od građana i građanki, donosilaca odluka, institucija, medija, partnera, ali i inspiracija za početak novog perioda u životu prelijepe tvrđave koja, prema njegovim riječima, predstavlja najveći potencijal Nikšića, jer su „najveći investitori današnjice upravo naši preci“.

„Tvrđava treba da postane sabirni centar, zaštićena, osvijetljena, očuvana, da se postepeno obnavljaju pojedini lokaliteti unutar nje, a paralelno sa tim da svi zajedno i udruženo radimo na iznalaženju najboljeg i održivog rješenje za njenu funkcionalnost, valorizaciju, za sadržaje, programe koji će biti magnet za privlačenje posjetilaca. Na taj način, otvorićemo prostor za nova radna mjesta, toliko potrebna mladim ljudima”, poručio je Šundić.

Bonus video: