Novih 800 hiljada eura podrške za biljni sektor

Iz Ministarstva su rekli da su prvi put ove godine direktna plaćanja uvedena za sve obradive površine. Takođe, iznos podrške po hektaru povećan je sa 160 eura na 180 eura
123 pregleda 0 komentar(a)
biljna proizvodnja, poljoprivreda, Foto: Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja
biljna proizvodnja, poljoprivreda, Foto: Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja
Ažurirano: 23.08.2017. 13:12h

Pravo na podršku za subvencije u biljnom sektoru po hektaru obradive površine ostvarila je 1,51 hiljada proizvođača kojima je ukupno isplaćeno 787,23 hiljade eura, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Iz Ministarstva su rekli da su prvi put ove godine direktna plaćanja uvedena za sve obradive površine. Takođe, iznos podrške po hektaru povećan je sa 160 eura na 180 eura.

Ukupna prijavljena površina je 4,86 hiljada hektara (ha) obradivih površina, od čega za ratarske kulture 3,23 hiljade ha, voćarstvo 783,9 ha, povrtarstvo 600,75 ha, vinogradarstvo 147,34 ha, ljekovito i aromatično bilje 71,87 ha i maslinarstvo 22,65 ha.

“Najveći broj poljoprivrednih proizvođača je sa sjevera Crne Gore. Od ukupno isplaćenih sredstava, 58,69 odsto je opredjeljeno proizvođačima iz sjevernih opština, dok je 35,14 odsto za centralni region i 6,17 odsto za primorske opštine”, precizira se u saopštenju.

Direktna plaćanja su do sada, kako se dodaje, obuhvatala ratarsku proizvodnju i višegodišnje zasade, odnosno voćnjake, maslinjake, vinograde i zasade ljekovitog bilja, a od ove godine u sistem direktnih plaćanja, u skladu sa Strategijom i Akcionim planom za Poglavlje 11 - Poljoprivreda i ruralni razvoj, uključene su i površine pod povrtarskim kulturama.

“Ovim se postiže dostizanje ciljeva definisane poljoprivredne politike i postepeno usklađivanje nacionalne politike sa Zajedničkom poljoprivrednom politikom EU, uključivanje većeg broja poljoprivrednih proizvođača i obradivih površina u baze podataka Ministarstva kao i postepeno prilagođavanje crnogorskih poljoprivrednika evropskom modelu podrške”, kazali su iz Ministarstva.

Smanjenje površine sa jednog hektara na 0,5 ha, kao minimuma za ostvarenje podrške, povećanje iznosa plaćanja sa 160 eura po hektaru na 180 eura i uvođenjem površina pod povrćem u sistem direktnih plaćanja postignut je cilj – povećan je kako broj korisnika tako i obuhvat površina koje su ušle u sistem direktnih plaćanja.

“Posebno se bilježi povećanje korisnika sredstava po osnovu voćarske proizvodnje. Poređenja radi, u sistemu direktnih plaćanja bilo je 470 ha pod voćnjacima, dok je ove godine uključeno 783,9 ha, što je povećanje od 66,79 odsto”, naveli su iz Ministarstva.

Takođe, i u ratarskoj proizvodnji se zapaža povećanje subvencionisanih površina sa 2,58 hiljada ha u prošloj godini na 3,23 hiljade ha u ovoj godini, što je rast od 25,38 odsto.

“Povrtarska proizvodnja je subvencionisana sa 106 hiljada eura za površinu od 600,75 ha”, dodaje se u saopštenju.

Kroz tu mjeru podržava se i, kako se navodi, proizvodnja sjemenskog krompira kategorije elita do 700 eura po hektaru i sjemenska proizvodnju žitarica 300 eura po hektaru. Isplata za taj vid proizvodnje biće realizovana nakon fitosanitarne kontrole na terenu.

“Poljoprivredni proizvođači koji se bave ratarstvom i povrtarstvom imaju mogućnost da se prijave do 15. novembra za ostvarivanje prava na direkna plaćanja za jesenji rok sjetve/sadnje”, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: