Ambasador Holandije Joust Reintjes: Odlični odnosi sa Crnom Gorom, Orandžijada to pokazuje

"Holandska vlada želi da intenzivira odnose sa Zapadnim Balkanom i to je je jedan od razloga zbog kojih smo otvorili konzulat u Podgorici i imenovali diplomatu višeg ranga za Crnu Goru, a koji radi u konzulatu u Podgorici"

1717 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Bogdan Spasojević
Foto: Bogdan Spasojević

Holandska ambasada organizovaće od srijede trodnevnu manifestaciju sa preko 20 aktivnosti, pod nazivom "Orandžijada", uključujući i projekat posvećen Svetlani Kani Radević, kojom žele da građanima Podgorice pokažu "raspon naših odnosa sa Crnom Gorom", saopštio je ambasador Joust Reintjes.

"Mojih deset kolega i ja ćemo tri dana boraviti u Podgorici da bismo organizovali preko dvadeset aktivnosti, uključujući razgovore sa studentima, debate, stručne sastanke, konzularne usluge i još mnogo toga. Dva događaja kojima se najviše radujem su zakazana za 11. oktobar: panel diskusija posvećena Svetlani Kani Radević u okviru projekta 'Izuzetne žene Crne Gore' i masovna biciklistička vožnji 'Kritična masa'", rekao je holandski ambasador "Vijestima".

On je kazao da su odnosi između Holandije i Crne Gore odlični.

"Mi svakodnevno radimo na daljem jačanju tih veza. Holandska vlada želi da intenzivira odnose sa Zapadnim Balkanom i to je je jedan od razloga zbog kojih smo otvorili konzulat u Podgorici i imenovali diplomatu višeg ranga za Crnu Goru, a koji radi u konzulatu u Podgorici. Veoma nas raduje i to što je Crna Gora otvorila ambasadu u Hagu", rekao je Reintjes.

On je je rekao da je cilj projekat "Izuzetne žene Crne Gore" povećanje vidljivosti žena, poboljšanje njihovog položaja u društvu, i predstavljanje holandske politike o ljudskim pravima.

"Izabrane žene su žene iz Crne Gore koje su uradile nešto što je doprinijelo emancipaciji žena, bilo da je to u oblasti ljudskih prava što direktno doprinosi emancipaciji žena, ili u nekoj drugoj oblasti, a što je doprinijelo borbi protiv stereotipa i utrlo put ženama danas. Ove izuzetne žene predstavljamo, zajedno sa Centrom za ženska prava i opštinama iz kojih one dolaze, kroz pristupačnu uličnu umjetnost kako bi bile vidljive što većem broju ljudi. Dok pripreme za prvi mural traju, organizujemo panel diskusiju posvećenu Svetlani Kani Radević, prvoj crnogorskoj arhitektici. Masovna biciklistička vožnja 'Kritična masa' je takođe posvećena Kani Radević - ruta nas vodi pored zgrada koje je ona projektovala: autobuske stanice u Podgorici, hotela Podgorica i Leksikološkog zavoda", rekao je Reintjes.

On je kazao da kao ambasador Kraljevine Holandije u Srbiji i u Crnoj Gori, živi u Beogradu, ali da često dolazi u Crnu Goru.

"U protekle dvije godine ovdje sam bio preko 20 puta. Mnogo volim Crnu Goru i u profesionalnom i u privatnom smislu".

Holandska ambasada organizovala je "Orandžijadu" i prošle godine.

Ambasador je uputio građane na njihove društvene mreže za dodatne informacije i izrazio nadu da će se sresti na nekom od događaja.

Bonus video: