Lijek fentanil za teške bolove u Crnoj Gori godinama koriste narkomani

Upotrebu fentanila su još 2007. godine zabilježili u Kakarickoj gori, ustanovi za liječenje bolesti zavisnosti

13190 pregleda 4 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Iako policija nije registrovala zloupotrebu fentanila (fentanyl) u Crnoj Gori, iz nevladine organizacije Juventas su za Radio Slobodna Evropa (RSE) kazali da su od juna 2023. zabilježili najmanje četiri slučaja.

Fentanil je lijek protiv teških bolova koji je do 50 puta jači od heroina, a od morfijuma i do 100 puta. Izaziva veliku zavisnost.

"U Crnoj Gori nije bilo zapljena, niti je bilo registrovanih slučajeva zloupotrebe supstance fentanil", kazali su za RSE iz Uprave policije.

A upotrebu fentanila su još 2007. godine zabilježili u Kakarickoj gori, ustanovi za liječenje bolesti zavisnosti.

"U pitanju je svega nekoliko klijenata. Konzumacija fentanila nije bila primarna, već je pratila konzumaciju najčešće heroina, ali i drugih droga... Bez obzira na mali broj klijenata, posljedice su i više nego opasne", upozorava direktor Marko Čađenović.

Kako su iz policije rekli, s posebnom pažnjom prate trendove na globalnom ilegalnom tržištu droga, imajući u vidu "da zloupotreba supstance fentanil nakon ekspanzije u Sjedinjenim Američkim Državama nije zaobišla ni evropsko tržište".

Fentanil je u Americi vodeći uzrok svih smrtnih slučajeva izazvanih predoziranjem.

SAD su 3. oktobra uvele sankcije protiv 25 kineskih kompanija i pojedinaca navodno umiješanih u proizvodnju hemikalija koje se koriste za pravljenje fentanila.

Što je fentanil?

Fentanil, koji je proizveden 1959. godine, pripada kategoriji sintetičkih opijata, a pacijentima sa teškim bolestima se prepisuje u vidu injekcija, pastila ili flastera za kožu.

Lijek propisuju specijalisti, dok je kod zloupotreba uglavnom riječ o fentanilu koji je dostupan na ilegalnom tržištu.

U svim tim oblicima se pojavljuje i na nelegalnom tržištu, gdje ga dileri miješaju sa drugim drogama, poput heroina, kokaina ili metamfetamina, jer je potrebna veoma mala količina fentanila da se stvori osjećaj opijenosti ("high").

On izazova efekte poput opuštenosti, euforije, smanjenja bola, ali i pospanost, mučnine, povraćanje i respiratorne probleme...

Popularnost fentanila iz Kancelarije Ujedinjenih nacija za borbu protiv droge i kriminala (UNODC) pojašnjavaju time što je zbog jačine pogodniji za šverc.

"Za razliku od oko 50 tona heroina, potrebno je samo nekoliko tona čistog fentanila kako bi se zadovoljila godišnja potrošnja ilegalno pribavljnih opijata u SAD", ističu iz UNDOC-a.

Kao poseban rizik ističu da narkomani često nisu svjesni da droge koje koriste sadrže fentanil kao jefiniji, ali opasniji dodatak.

Prema podacima UNODC-a, fentanil je smrtonosan u dozi od svega dva miligrama.

Registrovan u Crnoj Gori prije 10 godina

Iz Instituta za ljekove i medicinska sredstva su za RSE kazali da je fentanil registrovan kao lijek u Crnoj Gori od 2013. godine, ali da nije primio nijednu prijavu neželjenog dejstva.

Kompanija "Glosarij" registrovala je fentanil njemačke proizvodnje u obliku flastera, ali je nakon tri godine odustala od uvoza. Danilovgradski "Farmont M.P." ima od 2014. dozvolu za uvoz injekcionog rastvora druge njemačke kompanije.

Dok su nas iz "Farmonta" uputili na Institut, iz "Glosarija" su za RSE kazali da nisu u saznanju da je bilo zloupotreba flastera.

"Njih smo isporučivali (državnom) Montefarmu, a oni dalje njihovim apotekama, gdje se i jedino mogu podići flasteri uz dupli recept, jer je u pitanju narkotik (lijek koji sadrži droge)".

Kako fentanil spada u droge, uvoznik je po Zakonu o sprečavanju zloupotrebe droga obavezan da Institutu dostavi godišnje potrebe.

Institut o tome šalje izvještaj Ministarstvu zdravlja, koje ga zatim prosljeđuje Međunarodnom odboru za kontrolu narkotika (INCB) u Beču, u Austriji.

Samo za količine koje odobri bečki INBC, Institut može dati uvozne dozvole.

Zloupotrebe u obliku flastera

Iz ustanove Kakaricka gora, u kojoj se liječe bolesti zvisnosti, kazali su da su prvi slučajevi zloupotrebe ovog lijeka zabilježeni 2017/2018. godine.

"I to najčešće u obliku flastera koji su primjenjivani u oralnoj duplji, što je naravno za posljedicu imalo različite smetenje i povrede u ovom dijelu tijela", pojasnio je direktor Marko Čađenović.

Dodao je da su imali slučajeva korišćenja fentanila kao "droge za jedan put", ali da se "konzumacija razornih posljedica nije nastavila".

Čađenović smatra da je neophodno upozoriti javnost na "ozbiljnost zloupotrebe ove vrste droge".

I u NVO Juventas se slažu da je neophodno informisati javnost o ovom problemu kako bi se spriječila pojava veće količine fentanila na tržištu droga u Crnoj Gori.

"Kada se uzme u obzir da je fentanil supstanca izuzetne jačine, to dovodi do značajno većeg rizika od predoziranja. Potrebno je preduzeti mjere smanjenja štete i prevenirati smrtne ishode", kazala je Marija Radović iz ove NVO.

A među korisnicima kojima Juventas nudi kućne testove zabilježeno je najmanje četiri slučaja prisustva fentanila od juna.

Testovi su, prema riječima Radović, visoko pouzdani i detektuju prisustvo fentanila čak i u količini od 0,00001 mg/ml.

Radović je kazala da je Ministarstvo zdravlja upoznato sa rezultatima testova.

Strategija za sprečavanje zloupotreba droga u Crnoj Gori istekla je 2020., a nova nije donijeta.

Iz Ministarstva nisu odgovorili na upit RSE zbog čega se Crna Gora našla u situaciji da godinama nema Strategiju za sprečavanje zloupotreba droga.

Bonus video: