Pljevlja pretvorena u veliku deponiju: Svakodnevno niču nova nelegalna odlagališta

“Sadašnja Komunalna policija i inspekcija nije potrebna ni građanima ni lokalnoj upravi. Kada pogledate ove divlje deponije pored puta i smeće u potocima onda je sasvim jasno da Komunalna policija za svoj rad ne može dobiti prelaznu ocjenu”, rekao je predsjednik Ekološkog društva “Breznica” Milorad Mitrović

6277 pregleda 2 komentar(a)
Otpad nekažnjeno baca gdje ko stigne, Foto: Breznica
Otpad nekažnjeno baca gdje ko stigne, Foto: Breznica

Pljevlja, a i druge opštine, posebno na sjeveru Crne Gore, prerastaju u ogromne deponije zbog neodgovornog i nekontrolisanog odlaganja komunalnog i drugog otpada.

To tvrdi predsjednik Ekološkog društva “Breznica” Milorad Mitrović, koji smatra da se pod hitno treba nešto promijeniti, kako bi se sadašnje stanje, za koje je rekao da je neodrživo, popravilo.

“Mi postajemo jedna ogromna deponija. Svaki potok smo zagadili, svaku rijeku, šumu. Neshvatljivo je da imamo takav odnos prema prirodi i zbog toga neko mora da odgovara”, kazao je poznati pljevaljski ekolog.

Zbog ovakvog stanja na terenu, smatra Mitrović, najodgovornija je Komunalna policija i inspekcija koje “treba natjerati da rade svoj posao ili ih raspustiti”.

“Sadašnja Komunalna policija i inspekcija nije potrebna ni građanima ni lokalnoj upravi. Kada pogledate ove divlje deponije pored puta i smeće u potocima onda je sasvim jasno da Komunalna policija za svoj rad ne može dobiti prelaznu ocjenu”, rekao je Mitrović.

Mitrović
Mitrovićfoto: Privatna arhiva

Tvrdi i da svakodnevno niču nove deponije, uglavnom pored glavnih saobraćajnica, a da se neodgovorni pojedinci zbog toga ne kažnjavaju.

“Formiraju se divlje deponije na izlazu iz Pljevalja prema Čajniču. Manjih deponija ima i na putnom pravcu prema Bijelom Polju, i prema naselju Gradac. Neodgovorni građani najčešće otpad odlažu pored rijeka, kao što je slučaj sa Vezišnicom i Ćehotinom. Takve pojave su još opasnije jer se direktno zagađuju rijeke. Ima i onih koji otpad odlažu dalje od puta, kao što je slučaj sa putnim pravcem prema Hoćevini, gdje su gume od automobila bačene u šumu. Jednom riječju, svuda na području opštine pored puta mogu se vidjeti divlje deponije”, rekao je Mitrović.

Deponija piljevine i drvnog otpada nekadašnjeg Šumsko-industrijskog kombinata “Velimir Jakić” i dalje predstavlja opasnost, jer njena unutrašnjost neprekidno gori, ispušta otrovni dim i čestice i doprinosi dodatnom zagađenju u Pljevljima. Postoji i realna opasnost od eksplozije metana ili nekog od drugih zapaljivih gasova koji se na takav način oslobađaju prilikom sagorijevanja

On smatra da se stanje neće promijeniti sve dok komunalna policija ne bude radila svoj posao i kažnjavala neodgovorne pojedince.

“Komunalna inspekcija i policija u mnogim gradovima moraju da se reformišu jer je dosadašnji rezultat njihovog rada ravan nuli. Malo je ljudi procesuirano zbog nelegalnog odlaganja smeća, a vidimo da deponije niču na svakom koraku. Smatra da se treba i uvesti produžena odgovornost, kao u evropskim zemljama za uvoznike staklene i plastične ambalaže kao i za uvoznike gume, kako sav taj otpad ne bi završavao na deponijama pored puta”, rekao je Mitrović.

Mitrović smatra da se treba uraditi izmjene i dopune zakona koji bi omogućili redovnoj policiji da kažnjava sve one koji odlažu otpad na mjestima gdje to nije dozvoljeno.

“Ubijeđen sam da bi oni to bolje radili od Komunalne policije. Takva praksa je u mnogim evropskim državama i pokazala se kao efikasna. Paralelno sa tim treba i promijeniti kaznenu politiku, odnosno povećati kazne za ovakve prekršaje”, ističe Mitrović.

Ističe i da je privremena deponija na Jagnjilu, na koju lokalno komunalno preduzeće odlaže otpad, nelegalna jer nema potrebne dozvole.

Predsjednik “Breznice” kazao je da se “stiče utisak da komunalna policija i inspekcija ne postoje”.

“Tražimo da se naloži uklanjanje deponija, koje će morati da plate građani ali je bolje da sad to uradimo za par hiljada eura nego kasnije kada deponije još više narastu”, rekao je Mitrović.

On je kazao i da deponija piljevine i drvnog otpada nekadašnjeg Šumsko-industrijskog kombinata “Velimir Jakić” u pljevaljskom naselju Radosavac i dalje predstavlja opasnost, jer njena unutrašnjost neprekidno gori, ispušta otrovni dim i čestice i doprinosi dodatnom zagađenju u Pljevljima.

Mitrović smatra da postoji i realna opasnost od eksplozije metana ili nekog od drugih zapaljivih gasova koji se na ovakav način oslobađaju prilikom sagorijevanja.

“Deponija je stara preko 50 godina. Stalno se urušava i nije bezbjedna. Iz podzemnih, vertikalnih pukotina se oslobađa dim, gasovi i para koja je produkt sagorijevanja. U nekoliko navrata ranijih godina je pokušavano da se deponija ugasi, ali svi pokušaji su ostali neuspješni”, kazao je Mitrović.

Na deponiji se odavno ne odlaže otpad, ali nije sanirana i predstavlja jedan u nizu ekoloških problema u Pljevljima.

“Na toj deponiji se ne odlaže otpad, ali je ona aktivna u smislu sagorijevanja u njenoj unutrašnjosti, pri čemu se oslobađaju gasovi i dolazi do njenog slijeganja. Ima preko stotinu rupa na deponiji iz kojih kulja dim gore nego iz odžaka. Nakon privatizacije odnosno, prodaje ŠIK ‘Velimir Jakić’ kompaniji ‘Vektra’ iz Podgorice, ostalo je nejasno ko je bio u obavezi da ovu deponiju očisti da njen sadržaj premjesti na neko prihvatljivije mjesto”, kazao je Mitrović.

Bonus video: