Zbog ulice u Budvi na udaru 25 porodica

Mještani naselja Boljači ogorčeni na Opštinu koja je počela radove, planirajući da ruši djelove kuća, radionica... Oni su ranije odbili predlog za eksproprijaciju, a tvrde da sada nisu dobili nikakvo obavještenje o radovima

12190 pregleda 3 komentar(a)
Boljači: radovi već počeli, Foto: Vuk Lajović
Boljači: radovi već počeli, Foto: Vuk Lajović

Mještani budvanskog naselja Boljači neće dozvoliti mehanizaciji građevinske kompanije koju je angažovala Opština da ulicu, koja vodi od novog kružnog toka na zaobilaznici, proširuju ulazeći u njihova dvorišta, rušeći djelove kuća, radionica...

Oni tvrde da, nakon neuspješnih pregovora o eksproprijaciji iz 2012. nije bilo nikakvih upozorenja, niti su dobili bilo kakva rješenja, osim upozorenja da maknu svoja auta sa trotoara.

Izvođač radova, čija mehanizacija uveliko izvodi radove, je već crvenom bojom označio buduću trasu ulice, što je dodatno uznemirilo mještane. Boja je osvanula na ogradama, pomoćnim objektima, ali i na djelovima kuća. Na udaru je 25 domaćinstava sa lijeve strane ulice.

“Došle su mašine i krenule u rad, a niko nas nije obavijestio. Hoće da nam ruše kuće, ograde. Nikakve papire nam nijesu pokazali, niti nam je neko kazao šta će raditi. Mi smo još 2012. godine bili svi pozvani da dođemo u Sekretarijat za urbanizam, kada smo dali izjave. Tada su nas pitali da li prihvatamo da nam se oduzme imovina, kako bi se ulica proširivala. Cijena kvadrata zemlje, koja nam je tada bila ponuđena je 260 eura. Mi smo svi redom odbili, i jasno kazali da smo spremni da idemo do Strazbura”, kazali su mještani “Vijestima”.

Sekretarijat za investicije je još prošle sedmice obavijestio javnost da se namjerava gradnja ulice u tom naselju, time što će biti proširena postojeća, u izuzetno lošem stanju saobraćajnica, napravljeni trotoari i javna rasvjeta, ali i prijeko potreban parking sa 150 mjesta.

“Vijestima” iz Opštine nijesu odgovorili na pitanje da li će izaći u susret mještanima i izmijeniti trasu ulice, kako ne bi došlo do rušenja objekata. Kako “Vijesti” saznaju, Sekretarijat za investicije dobio je Urbanističko tehničke uslove od Sekretarijata za urbanizam na osnovu kojih je važećim planskim dokumentom na toj trasi predviđena gradnja ulice.Saobraćajnica će u svakom slučaju biti rekonstruisana u postojećim gabaritima, ostaje da se vidi da li će trotoar sa strane gdje se nalaze kuće mještana biti izgrađen. Mnoge saobraćajnice u Budvi nemaju ni trotoare, a ni javnu rasvjetu.

Spremni su, kako su “Vijestima” kazali okupljeni ispred gradilišta, da svojim životima brane imovinu, navodeći da se ulica može proširivati prema koritu rijeke Grđevica.

Kako su kazali, trasa ulice im ulazi i po metar i po u dvorišta, nekom prelazi preko kuća.

“Nije nam jasno zašto ulica nije proširivana ka koritu rijeke Grđevica, gdje nema nijednog izgrađenog objekta, i u pitanju je opštinska zemlja. Nije nam jasno kako su mogli da započnu radove, imaju dokument od prije deset godina, gdje smo se svi jasno izjasnili da ne prihvatamo da se ulica proširuje na ovaj način”, upozoravaju mještani.

Jedan od mještana kaže da će njemu porušiti auto servis.

“Ulica ide preko moje radionice. Nije to ograda da se ruši, znači ruše mi ono od čega živim. Mi nijesmo protiv izgradnje saobraćajnice, naprotiv podržavamo to, ali ne da se ona gradi preko naše imovine. Vidite i sami da ima dovoljno prostora da se ulice širi na drugoj strani i da ovaj red kuća uz lijevu stranu ulice ostane. Jednostavno, ima gdje da se pomjere”, naglasili su mještani.

Bonus video: